Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης

Του Χρήστου Καπούτση

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στην προσπάθεια των εταίρων και συμμάχων μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα στη Λιβύη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκτακτης συνάντησης που έγινε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλου , του ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα , παρουσία και του Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Γ.Γιάγκου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη, μετά και την απόφαση 1973 του Σ.Α. του ΟΗΕ, η  οποία περιέχει σαφή προειδοποίηση προς το καθεστώς του Καντάφι, να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.
Από το περιεχόμενο της ιστορικής απόφασης του Σ.Α. του ΟΗΕ, προκύπτει ότι επιτρέπεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του καθεστώτος της Λιβύης, για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού  οι επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού συνιστούν  κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει  η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ. Για να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή της Ατλαντικής Συμμαχίας απαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών –μελών του ΝΑΤΟ.   Ωστόσο,   είναι πολύ πιθανόν, να σχηματιστεί  μια συμμαχία προθύμων κρατών, Ευρωπαϊκών και Αραβικών κρατών, που θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη.
Ήδη έχουν εκφραστεί υπέρ της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης, η Γαλλία, η Βρετανία, τα Ην.Αρ. Εμιράτα, το Καμερούν, ο Καναδάς, το Κατάρ, η Νορβηγία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Δανία  και ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός, καθώς προστίθενται και νέα κράτη.
Σε ότι αφορά την  Ελλάδα, η ελληνική συμμετοχή θα είναι καταρχήν υποστηριχτική των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Συμμάχων, με τη διάθεση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας και της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.
 Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η βάση του ΝΑΤΟ στη Σικελία, που μαζί με τη βάση στη Σούδα,  θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επίσης τις τελευταίες ώρες έχει τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η βάση Καζέρνα, που είναι κοντά  στην  ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ, εκεί όπου έχει την έδρα του το Αρχηγείο της νότιας Δύναμης Κρούσης των  ΗΠΑ.
Ήδη στον κόλπο της Σύρτης   καταπλέουν και δύο αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό ΕΝΤΕΠΡΑΙΣ, το οποίο μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη
F-16 και F-18, καθώς   και το Γαλλικό ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ το οποίο μεταφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ και ΜΙΡΑΖ – 2000. Και ακόμη δύο αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια εφοδιασμένα  με πυραύλους  ΤΟΜΑΧΟΚ και ΚΡΟΥΖ .  
Εκτιμάται ότι ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο, είναι πιθανόν να εκδηλωθεί η πρώτη συμμαχική στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Λιβύης.
 Σχετικά τώρα  με τα στρατιωτικά  σχέδια  που έχουν καταρτιστεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ, το  πρώτο στάδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα είναι η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων,  πάνω από το έδαφος της Λιβύης. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να εξουδετερωθεί  πλήρως η αεράμυνα της Λιβύης. Και αυτό μπορεί να γίνει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών , σε βάρος επίγειων βάσεων των αντιαεροπορικών όλων της ΛΙΒΥΗΣ, καθώς  επίσης και της καταστροφής των αεροπορικών  βάσεων, των μαχητικών αεροσκαφών, των ραντάρ  και των αεροδρομίων της Λιβύης. Στόχος η πλήρης εξουδετέρωση της αεροπορικής ισχύος του κανταφικού καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου