ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ
Τέσσερα (4) βελγικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση στον Άραξο, προκειμένου να πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης.
Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία των «προθύμων κρατών» που επιτίθενται στη Λιβύη αυξάνεται με τη συμμετοχή του Βελγίου. Και ακόμη, ότι αεροπορική βάση της Ελλάδας είναι ορμητήριο μαχητικών αεροσκαφών που μετέχουν στον αεροπορικό βομβαρδισμό της Λιβύης.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, σύμφωνα με απόφαση του το Σ.Α. του ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συμμετέχει με μία Φρεγάτα , που κάνει κυρίως νηοψίες.
Επίσης αυτή τη ώρα είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλες, η Συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπρόσωπων του ΝΑΤΟ , προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντιων της Λιβύης. Υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ γι’ αυτό άλλωστε καθυστερεί η απόφαση για την εμπλοκή της Συμμαχίας στις εξελίξεις στη Λιβύη.
**
Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προετοιμασίες στο ΥΠΕΘΑ, και η χώρα μας έχει ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Επιτροπής , θα συνεδριάσει στις 3 το απόγευμα στις Βρυξέλες , σε μια προσπάθεια, να υπάρξει απόφαση για το βαθμό συμμετοχής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Εκτιμάται ότι δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί τα προβλήματα στους κόλπους της συμμαχίας, ώστε σήμερα να υπάρξει απόφαση. θα γίνει όμως μια προσπάθεια συγκερασμού των αντιθέτων απόψεων.
Ωστόσο, αποφασίστηκε στην μεταμεσονύχτια συνεδρίαση των Μονίμων ΑΝΤΙΠΡΟΡΏΠΩΝ, το ΝΑΤΟ να αναλάβει την υλοποίηση της πρώτης απόφασης του Σ.Α. του ΟΗΕ, που αφορά το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. Σε αυτή την αποστολή του ΝΑΤΟ, η χώρα μας θα διαθέσει μία Φρεγάτα , που θα αξιοποιηθεί για νηοψίες ή για ναυτικό αποκλεισμό και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Τώρα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει, να αναλάβει την ευθύνη και τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ώστε να εφαρμοστεί και ή άλλη απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που προβλέπει δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύη, μια στρατιωτική επιχείρηση που ήδη είναι σε εξέλιξη από μια συμμαχία «προθύμων κρατών», η χώρα μας έχει καταθέσει από το περασμένο Σάββατο συγκεκριμένη πρόταση συμμετοχής.
Σύμφωνα με αυτή, Θα διαθέσουμε τρεις βάσεις: τη Σούδα, το Άκτιο (όπου σταθμεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS) και το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στην Πελοπόννησο. Και το ιπτάμενο ραντάρ τύπου Erieye και ένα ή δύο ελικόπτερα, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, η ελληνική πρόταση δεν περιέλαβε τη διάθεση των τεσσάρων μαχητικών αφων F-16. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σε μια επόμενη φάση να υπάρξει επανεκτίμηση αυτής της απόφασης, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη θα έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ.
Τέλος σύμφωνα με στοιχεία από το ΥΠΕΘΑ, στη βάση στη Σούδα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Εκεί θα προσγειωθούν τα 6 Mirage 2000-5 από το Κατάρ.
Στη Σούδα βρίσκονται σήμερα ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ RC-135 , ένα C-130 και δύο ιπτάμενα ραντάρ. Επίσης ένα γαλλικό μεταγωγικό αεροσκάφος και ένα ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από τη Σούδα και 2 πυρηνοκίνητα υποβρύχια (από αυτά εκτοξεύονται πύραυλοι Tomahawk), ένα ελικοπτεροφόρο, ένα αντιτορπιλικό με αντιβαλλιστικό σύστημα και κάποια πλοία υποστήριξης και ανεφοδιασμού του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου