Σε φιλικό και συναινετικό κλίμα έγινε το πρωί η συνάντηση του ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλου με τον Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Δ.Αβραμόπουλο, τον οποίο δέχτηκε στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ και τον ενημέρωσε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, μετά από την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι κύριοι Βενιζέλος και Αβραμόπουλος συμφώνησαν ότι η Ελλάδα δεν επιχειρεί στρατιωτικά στην Λιβύη, συνεισφέρει όμως επικουρικά με βάση τις συμβατικές και συμμαχικές της υποχρεώσεις, στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.
Επίσης ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος δήλωσε : «Ενημέρωσα λεπτομερώς τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την κατάσταση στη Λιβύη και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό, αυτήν την πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα.
Επαναλαμβάνω, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου, ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικά τη διεθνή νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα σέβεται και τιμά της υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Δεν μετέχουμε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Έχουμε δηλώσει στο ΝΑΤΟ ποιες είναι οι δυνατότητες που θέτουμε στη διάθεσή του, όταν αναπτύξει τις δικές του επιχειρήσεις και στο μεταξύ, ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα χωρών -συμμάχων και φίλων- που ζητούν υποστηρικτικού χαρακτήρα διευκολύνσεις στο ελληνικό έδαφος.
Κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο της έννομης τάξης και του ελληνικού Συντάγματος και ως εκ τούτου παρέχουμε διευκολύνσεις οι οποίες είναι απολύτως εναρμονισμένες με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος, ισχύει αυτομάτως στην ελληνική έννομη τάξη με ισχύ που υπερβαίνει αυτή του τυπικού νόμου.»
Από την πλευρά του ο Δ.Αβρομόπουλος δήλωσε ότι: «Είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα δεν επιχειρεί στρατιωτικά στην περιοχή, συνεισφέρει επικουρικά με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πάντοτε προσβλέποντας ο ρόλος της, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και των υποχρεώσεών της προς την Ευρώπη, να είναι σταθεροποιητικός, στην προσπάθεια, που γίνεται απ΄ όλους, για να αποκατασταθεί η τάξη στην ευρύτερη περιοχή. Και το κυριότερο, χώρες όπως η Λιβύη, να βρουν το δρόμο για τον εκδημοκρατισμό.
Είναι μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη περίοδος. Η Διεθνής Κοινότητα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Θεωρώ όμως, ότι θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας, να είναι αυτό που θα παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Αυτό που βλέπουμε αυτόν τον καιρό, να αναζητείται στρατηγείο για να διαχειρισθεί την όλη επιχείρηση, μοιραία περιπλέκει τα πράγματα.
Η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά και είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Πολύ ορθά, συμμετέχει, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της, στο επιχειρησιακό σχέδιο, πάντοτε όμως διασφαλίζοντας το δικό της ρόλο και μένοντας μακριά από κάθε μορφής στρατιωτικής επέμβασης.»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου