Του Χρήστου Καπούτση
Μετά από 4 μέρες μαραθώνιων συνεδριάσεων της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, ήρθησαν τα εμπόδια και οι αντιρρήσεις κυρίως της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, και έτσι, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τις επιχειρήσεις, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και εμπάργκο όπλων στη Λιβύη , όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αποφασίστηκε ότι το σχήμα που θα κάνει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη θα είναι πολιτικο- στρατιωτικό. Την ευθύνη και τη Διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα αναλάβει το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα συσταθεί και μια πολιτική επιτροπή με όλες τις συμμετέχουσες χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.
Βέβαια εγείρεται πλέον και το εξής ερώτημα, αν το ΝΑΤΟ προετοιμάζει και άλλη μορφής στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Και αυτό διότι, ενώ αμερικανοί και Γάλλοι οι επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δηλώνουν ότι έχει καταστραφεί η αεράμυνα του Καντάφι και ότι έχει επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, τότε, γιατί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι φονικοί βομβαρδισμοί εναντίον επίγειων στόχων της Λιβύης;
Και ακόμη, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο ανατροπής δικτατορικού καθεστώτος μόνο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν μάθουμε ότι προετοιμάζεται και μια μορφή χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης ανθρωπιστικού χαρακτήρα, με πολιτικούς στόχους . Επισήμως, το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνει, προς το παρόν, σχεδιασμούς για χερσαία επέμβαση στη Λιβύη.
Είναι χαρακτηριστικό των εξελίξεων στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξή του τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και διευκρίνισε ότι, η Τουρκία συμμετέχει, με ισχυρή ναυτική δύναμη, επειδή τα αιτήματά της ικανοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ.
Έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αν θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στις επιχειρήσεις, τα νατοϊκά στρατηγεία στη Σμύρνη ή στη Νάπολι.
Έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αν θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στις επιχειρήσεις, τα νατοϊκά στρατηγεία στη Σμύρνη ή στη Νάπολι.
Τέλος να προσθέσουμε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν καταθέσει στην Ελληνική Κυβέρνηση αυξημένα αιτήματα για περαιτέρω διευκολύνσεις.
Μόνο χθες 32 πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων κρατών φιλοξενήθηκαν στις αεροπορικές μας βάσεις. Δεν αποκλείεται, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αμερικανικά και συμμαχικά αιτήματα, η χώρα μας να διαθέσει, και άλλες βάσεις, πέραν δηλαδή της Σούδας , του Ακτίου , του Αράξου και της Ανδραβίδας.
Η Ελλάδα προσφέρει αναβαθμισμένο υποστηριχτικό έργο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, όπως επεσήμαναν μετά τη συνάντησή τους ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος και ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος, δεν είναι γνωστό όμως, αν έχουμε εξασφαλίσει και ικανοποιητικά ανταλλάγματα, όπως διατείνεται ότι έχει πράξει η Τουρκία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου