Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Αρχικατάσκοπος στο Πεντάγωνο, στρατηγός επικεφαλής της CIA


Αλλαγές µε το βλέµµα στις εκλογές του 2012 ανακοινώνει ο Οµπάµα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Στο πλατό της εκποµπής της Οπρα Γουίνφρι στο Σικάγο βρέθηκαν χθες ο Μπαράκ Οµπάµα και η σύζυγός του Μισέλ και όπως όλα δείχνουν ανεπίσηµα ο αµερικανός πρόεδρος έχει αρχίσει ήδη την προεκλογική εκστρατεία για το 2012 – στο πλαίσιο αυτό άλλωστε άλλαξε και τους υπευθύνους της εθνικής ασφάλειας. Η εκποµπή της Οπρα µε το ζεύγος Οµπάµα θα προβληθεί στις 2 Μαΐου
Σε αλλαγές τωνυπευθύνω νγιατηνεθνική ασφάλεια τωνΗΠΑ προχωρά οπρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα καθώςφαίνεται να προετοιµάζεται για την προεκλογική εκστρατεία του 2012 αλλά και τη µάχηγια τον προϋπολογισµό του Πενταγώνου. Ο Λίον Πανέτα, βετεράνος πολιτικός και διευθυ ντής της CIA, αναλαµβάνει το υπουργείο Αµυνας στη θέση του Ρόµπερτ Γκέιτς που ήταν επιλογή τουπρώην προέδρου Τζορτζ Μπουςκαι παρέµενε µέχρι σήµερα. Την ηγεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ θα αναλάβει ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των αµερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάµεων στο Αφγανιστάν.Οι αλλαγές αυτές αναµένεται να ανακοινωθούν σήµερα και θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Γερουσία.

Ο Πανέταθα είναιο πρώτος ∆ηµοκρατικός υπουργός Αµυνας τα τελευταία 14 χρόνια, καθώς και ο Μπιλ Κλίντον στη δεύτερη θητεία του είχε επιλέξει για τη θέση αυτή έναν Ρεπουµπλικανό, τον Ουίλιαµ Κόεν. Οι αλλαγές σε αυτά τα δύο σηµαντικά αξιώµατα µπορεί να έχουν µεγάλες επιπτώσεις για την κυβέρνηση Οµπάµα, καθώς ο πρόεδρος προωθεί σηµαντικές περικοπές στιςαµυντικές δαπάνες λόγω της κόντραςτου µε τους Ρεπουµπλικανούς για το έλλειµµα του προϋπολογισµού, ενώ έχει προγραµµατίσει να αρχίσει η απόσυρση των αµερικανικών στρατευµάτων από το Αφγανιστάν τον Ιούλιο. Ο Γκέιτς, ο οποίος είχε διατελέσει και εκείνος παλαιότερα διευθυντής της CIA, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του γιατις αµυντικές περικοπές. Η παραµονή του στο υπουργείο Αµυνας προστάτευσε τον Οµπάµααπό την εντονότερη κριτική των Ρεπουµπλικανών στην αρχή της θητείας του σχετικά µε τη στρατηγική του για τον πόλεµο.

Ο 73χρονος Πανέτα ήταν βουλευτής από την Καλιφόρνια και διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισµού της Βουλής καθώς και επιτελάρχης του Μπιλ Κλίντον. Ο 58χρονος Ντέιβιντ Πετρέους είναι ο πιο γνωστός στρατηγός στις ΗΠΑ αυτή τη στιγµή και ιδιαίτερα δηµοφιλής µεταξύ των Ρεπουµπλικανών, καθώς µεταξύάλλων θεωρείται ότι εκείνοςαπέτρεψε τον εµφύλιο πόλεµο στοΙράκ, µετά την αµερικανική εισβολή το 2003. Πηγές του Λευκού Οίκου έλεγαν τον τελευταίο καιρό ότι ο Λευκός Οίκος αναζητούσε µια σηµαντική θέση για τον Πετρέους ώστε να µην τον επιλέξουν οι Ρεπουµπλικανοί ως πιθανό υποψήφιοαντιπρόεδρό τους για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC οστρατηγός είχε δηλώσει: «Σε αυτήν τη στιγµή τηςζωής µου υπηρετώ όσα αποφασίζουν οι αιρετοί ηγέτες πάνωαπό εµένα και όταν αποφασίσουν κάτι που να µε αφορά θα χαιρετήσω έξυπνα και θα υλοποιήσω τις εντολές τους».

Ο Ρόµπερτ Γκέιτς διαφώνησε µε τις περικοπές στις αµυντικές δαπάνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου