Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομιλία ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη, στη συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση (Βουλή, 21.6.2011)




Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

H Ελλάδα και η Ευρώπη σήμερα βρίσκονται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας τους.  Βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, όχι τόσο πολιτικών, όσο αξιών.  Η αξία της ευθύνης κάποιων κρατών-μελών να τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους εταίρους τους και η αξία της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων είναι δύο από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως έχουν παραβιαστεί βάναυσα το τελευταίο διάστημα.  Για να βγούμε με στέρεες βάσεις απ’ αυτή την κρίση πρέπει να ξαναβρούμε σαν έθνος αλλά και σαν ήπειρος την ψυχή μας.

Η χώρα μας παραβίασε την αξία της ευθύνης, δεν ήταν η μόνη, αλλά ήταν δυστυχώς η πρωταθλήτρια.  Το 2009 είχαμε τον εκρηκτικότερο συνδυασμό χρέους, ελλείμματος και αρνητικής ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη.  Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μια χώρα με χρόνια, αλλά ακόμα διαχειρίσιμα προβλήματα, μια χώρα ταυτόχρονα με μεγάλο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κύρος και την παρέδωσε χρεοκοπημένη. 

Όμως μαζί με την ευθύνη παραβιάστηκε και η παράλληλη αξία της αλληλεγγύης.  Το πανευρωπαϊκό κίνημα του «Δεν Πληρώνω» στο οποίο ηγούνται σήμερα κάποια άλλα κράτη-μέλη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Χωρίς αλληλεγγύη δε θα υπήρχαν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, δε θα υπήρχε η διεύρυνση, δε θα υπήρχε η πολιτική συνοχής, δε θα υπήρχε η Ευρώπη όπως την ξέρουμε σήμερα. 

Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση δεν έκανε απλώς τους λαούς εσωστρεφείς και φοβισμένους, κατέληξε να στρέφει τη μία χώρα κατά της άλλης.  Οι Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί, έγιναν “PIGS” – «γουρούνια».  Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί «ανάλγητοι εκμεταλλευτές».

Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα Κυβέρνηση και λαός καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες για να επιστρέψουμε στην αξία της ευθύνης.  Η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται στον αγώνα που κάνουμε στο εσωτερικό, επεκτείνεται και στο διπλωματικό πεδίο. 

Τη στιγμή που η Ευρώπη ήταν θεσμικά και πολιτικά ανέτοιμη να μας βοηθήσει, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε από το μηδέν το μηχανισμό στήριξης, κατορθώσαμε να επιβάλλουμε μέσα από τη δική μας ευθύνη τη δική τους αλληλεγγύη, ανοίξαμε το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης και των ελλείψεων της ΟΝΕ. Η πρόοδος που πετύχαμε είναι ανέλπιστη. 

Φέραμε στο επίκεντρο εργαλεία όπως ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, το ευρωομόλογο, που κανείς δεν τολμούσε να ξεστομίσει πριν από μερικούς μήνες, αλλά που σήμερα αποτελούν επένδυση για τη δημιουργία πραγματικής Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης. 

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις τεράστιες πιέσεις και δυσκολίες δεν κλείστηκε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στο καβούκι της.  Ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και το εξαιρετικό διπλωματικό σώμα της χώρας, παρά το δύσκολο χτύπημα που έχει και αυτό δεχθεί λόγω της κρίσης, πρωταγωνιστούν εδώ και καιρό, ώστε να μην υπερισχύσει η αναλγησία των ανεξέλεγκτων αγορών και ο εθνικισμός, αλλά να προστατευθούν η ανάπτυξη, η απασχόληση, το κοινωνικό κράτος.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλη αυτή η προσπάθεια καταβάλλεται σε ένα εξαιρετικά αρνητικό διεθνές περιβάλλον, ειδικά για τη χώρα μας.  Οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στέρησαν από τη χώρα το μόνο όπλο που θα μπορούσε να κάνει τη μάχη αυτή πιο διαχειρίσιμη, τη διεθνή της αξιοπιστία.  Στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είδα με τα μάτια μου να γεννιέται το στερεότυπο των “Greek statistics” και της αναξιοπιστίας.  Καμία Κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε πει ποτέ τα ψέματα – ξέρω, είναι σκληρή η λέξη, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη – που είπε η νέα Δημοκρατία. Καμία Κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε πει τις αναλήθειες στον ίδιο της το λαό, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία.  Και σήμερα με την άρνησή της να βάλει πλάτη στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, με την καταστροφική πρόσφατη περιοδεία του κυρίου Σαμαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπόρεσε...

***[παρέμβαση εκτός μικροφώνου]

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Αγαπητοί συνάδελφοι, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο κι εδώ προσπαθώ να μιλάω πάντα με στοιχεία, καμιά φορά δεν είναι ευχάριστα, καμιά φορά μπορεί να δυσαρεστούν, αλλά είμαι απολύτως ανοιχτός στο να με διαψεύσει κάποιος, να πει ότι «αυτά που λες δεν ισχύουν».  Αν όμως ισχύουν, δε δέχομαι δίκην προθέσεων, γιατί θεωρώ ότι είναι άδικο για εμένα και για εσάς που την κάνετε. 

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η πρόσφατη περιοδεία του κυρίου Σαμαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποίαν έζησα και παρακολούθησα κι εγώ από κοντά, αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί με σθένος και δύναμη, όπως με περισσή αλαζονεία, θα έλεγα, διατείνεται ότι μπορεί, αλλά ούτε καν να πείσει τους δικούς του συντηρητικούς συνομιλητές για την αποτελεσματικότητα της δικής του «μαγικής οικονομικής φόρμουλας».  Το είδατε άλλωστε όλοι με τις ανακοινώσεις που βγήκαν κατόπιν από τον κύριο Barroso, από τον κύριο Van Rompuy, από το Γάλλο Πρωθυπουργό και από άλλους. 

Με αυτά λοιπόν η Νέα Δημοκρατία διακινδυνεύει σήμερα να ρίξει τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία μας και να οδηγήσει τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.  Η αξιοπιστία όμως είναι το πιο κρίσιμο εργαλείο και εκεί δώσαμε τη μάχη διεθνώς, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. 

Μπροστά μας έχουμε ακόμα κρίσιμες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να στέκονται πλάι μας.  Η νέα Κυβέρνηση έχει μία και μόνη αποστολή, να δημιουργήσει μία νέα Ελλάδα που θα πατά γερά στα πόδια της.  Η χώρα έχει ένα εθνικό θέμα, να γίνει πάλι και παντού δυνατή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στην εξωτερική πολιτική υπάρχει συνέχεια και αυτήν θα υπηρετήσω επιδιώκοντας τη συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διότι όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε δυνατοί.

Οι στόχοι και οι αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι διαχρονικοί, είναι σταθεροί. 

Προώθηση των συμφερόντων, διεύρυνση των ερεισμάτων, προάσπιση δικαιωμάτων της Ελλάδας. 

Δημιουργία χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στη γειτονιά μας και προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας. 

Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειρηνική επίλυση των διαφορών. 

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε δραστήρια, τολμηρή, δυναμική εξωτερική πολιτική.  Πρέπει να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες και να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες.

Πρέπει να στηριχτούμε και πάλι στη μεγάλη, στην αστείρευτη δεξαμενή γνώσης, επαφών, ανάπτυξης, αφοσίωσης στην πατρίδα που είναι ο απόδημος ελληνισμός της χώρας. 

Συμμετέχουμε ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε όμως να επενδύσουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων και με άλλους σημαντικούς παίκτες όπως η Ρωσία, που θα επισκεφθώ άμεσα.  Επιδιώκουμε ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις αναδυόμενες δυνάμεις, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία.

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας, να αναδείξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να προσελκύσουμε επενδύσεις. 

Πρέπει τέλος να ανορθώσουμε την διεθνή εικόνα της χώρας.  Είναι ζωτικής σημασίας να σπάσουμε –και θα σπάσουμε– τα στερεότυπα και να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι όποιος επενδύει στην αποτυχία της Ελλάδας, επενδύει στην αποτυχία της Ευρώπης και τελικά θα βγει χαμένος.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ζούμε σε περιοχή και εποχή προκλήσεων, δεν υπάρχει δικαιολογία για αδράνεια, η Ελλάδα οφείλει να είναι πρωταγωνιστής και παράγοντας ισορροπίας στην περιοχή. 

Είναι προς το συμφέρον μας να δούμε τα Βαλκάνια, στα οποία δραστηριοποιούνται δυναμικά εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το 2003 χαράξαμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική με την στρατηγική της Θεσσαλονίκης.  Το 2009, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε την Ατζέντα 2014, τη «Θεσσαλονίκη ΙΙ».  Αναζωογονήσαμε το διάλογο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων με χρονοδιαγράμματα και σαφή κίνητρα για πλήρη εκδημοκρατισμό, για οικονομική ανάπτυξη, για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, για πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην περιοχή μας, που έχει για εμάς κορυφαία σημασία. 

Η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σοβαρά περιφερειακά προβλήματα που επηρεάζουν την περιφερειακή σταθερότητα.  Αυτό, ελπίζουμε να το καταλάβει κάποια στιγμή και η κυβέρνηση στα Σκόπια.  Στηρίζουμε την ευρω-ατλαντική τους προοπτική, θα είμαστε ο καλύτερός τους σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία, οι σχέσεις μας όμως πρέπει να βασίζονται σε ξεκάθαρες βάσεις καλής γειτονίας.  Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι καθοριστική προϋπόθεση, όπως έχουν πει ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Έχουμε κάνει εποικοδομητικές προτάσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση έναντι όλων, erga omnes. Περιμένουμε ανταπόκριση.  Τα αγάλματα που τοποθέτησε η Κυβέρνηση στα Σκόπια αποτελούν όμως δυστυχώς πρόκληση, επιβαρύνουν τη διαδικασία και καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό, τη μεγαλύτερη απειλή για τα Βαλκάνια.  Κινητοποιήσαμε αμέσως την προσοχή των ευρωπαϊκών οργάνων και εγώ προσωπικά και μόλις προχθές ο Επίτροπος για τη διεύρυνση καταδίκασε ανοικτά και απερίφραστα αυτές τις πράξεις.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, την επόμενη της ανάληψης των καθηκόντων μου επισκέφτηκα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισα τους αδελφικούς δεσμούς μας και έστειλα μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος δίνουν από κοινού τον αγώνα για δίκαιη λύση στο Κυπριακό.  Θα σταθούμε στο πλάι του Προέδρου Χριστόφια, πρέπει όμως να είναι σαφές σε όλους ότι κλειδί για τη λύση το έχει στα χέρια της η Άγκυρα. Αυτή πρέπει να αλλάξει στάση, που θα καθορίσει και τη σχέση της με την Ευρώπη, γιατί είναι σαφές ότι όσο υπάρχει κατοχή, δε θα υπάρξει ένταξη. 

Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, σχέσεις που θα διέπονται από σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της κάθε χώρας.  Εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το νήμα όμως κόπηκε το 2004.  Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας έβαλαν τις βάσεις για νέα προσπάθεια. 

Δημιουργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με απτά αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών, στηρίξαμε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας με αυτονόητο όρο ότι δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ευρώπης και των κρατών-μελών, εντατικοποιήσαμε τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εντός του πλαισίου που θέτει το Διεθνές Δίκαιο.  Τώρα, η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εάν επιθυμεί πραγματικά βελτίωση των διμερών σχέσεων - όπως δηλώνει - και πρόοδο της ενταξιακής της πορείας. Πρέπει να το δείξει με πράξεις. Υπό το κλίμα των απειλών και των στρατιωτικών προκλήσεων πρόοδος δεν μπορεί να υπάρχει.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο μέσον μίας επανάστασης, μίας έκρηξης δημοκρατίας, την οποία οφείλουμε να αγκαλιάσουμε παρά τους κινδύνους, την ασάφεια και τη ρευστότητα που τη συνοδεύουν, αλλά σε ορισμένες χώρες, δυστυχώς, και μίας βάναυσης καταπίεσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών τους, ακόμα και της φυσικής οργανωμένης εξόντωσης των πολιτών τους. 

Η Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή, συμμετέχει στην Ομάδα Επαφής και διατηρεί ανοικτούς διαύλους με όλους τους παράγοντες επιρροής.

Έχουμε εντατικές επαφές με τους εταίρους μας των Αραβικών κρατών και του Ισραήλ και εμβαθύνουμε εκ νέου τις σχέσεις μας.  Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στη διαδικασία μετάβασης.  Είναι μία επένδυση απαραίτητη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που θα έχει τεράστια οφέλη για την ίδια την Ευρώπη. 

Πρέπει να πιέσει έντονα η Ευρώπη ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη λύση στο μεσανατολικό.  Οι Παλαιστίνιοι να έχουν την ανεξάρτητη πατρίδα που δικαιούνται και το Ισραήλ να έχει την ασφάλεια που δικαιούται.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κλείνοντας θέλω να απευθύνω πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τόσο μέσα από τις Επιτροπές της Βουλής όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μπορούμε να πετύχουμε συγκλίσεις που στη δύσκολη συγκυρία θα κάνουν τη φωνή και τις θέσεις της Ελλάδας πιο ισχυρές και αυτή, είμαι βέβαιος, ότι είναι η επιθυμία όλων σε αυτή την αίθουσα. 

Σας διαβεβαιώ, αγαπητοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα, ότι η πόρτα μου είναι ανοικτή και θα είναι ανοικτή σε συζητήσεις και συναινέσεις. Είναι εθνική η προσπάθεια και εθνική θα είναι η νίκη, εάν αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί παντού στην Ευρώπη.

Ευχαριστώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...