Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

22 χιλιάδες τόνοι άχρηστων πυρομαχικών παραμένουν αποθηκευμένοι!


Μόνο στο Στρατό Ξηράς  υπάρχουν αποθηκευμένα πυρομαχικά συνολικού βάρους 22 χιλιάδων τόνων. Και αυτά είναι μόνο τα προς απόσυρση άχρηστα πυρομαχικά.    Και είναι άχρηστα, διότι έχουν αποσυρθεί τα οπλικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν αυτά τα πυρομαχικά. Μόνο οι νάρκες κατά προσωπικού που έχουν περισυλλεγεί από τα ναρκοπέδια στον Έβρο, τα νησιά  και σε εφαρμογή της Συνθήκης της Οττάβας, είναι περίπου 1 εκατομμύριο νάρκες , που θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί.   
Τα συγκεκριμένα στοιχεία  περιέχονται στις  απαντήσεις  που δίνει ο ΥΠΕΘΑ Π.Μπεγλίτη σε ερωτήσεις που έχουν καταθέσει στη Βουλή Βουλευτές από ΟΛΑ τα κόμματα, σχετικά με την ασφάλεια των πυρομαχικών των Ε.Δ., ενδιαφέρον,  που προκλήθηκε μετά το πολύνεκρο δυστύχημα από έκρηξη πυρομαχικών σε Ναυτική Βάση στην Κύπρο.
Το ΥΠΕΘΑ βεβαιώνει ότι τα άχρηστα πυρομαχικά είναι αποθηκευμένα και φυλάσσονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Γιατί όμως δεν έχουν καταστραφεί ΟΛΑ τα παλιά εκρηκτικά υλικά, όπως προβλέπεται;
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ , οι λόγοι είναι , οικονομικοί, γραφειοκρατικοί  και περιβαλλοντικοί. 
Είναι πάντως σε εξέλιξη η διαδικασία για τη σταδιακή αποστρατικοποίηση και καταστροφή των αχρήστων πυρομαχικών στο σύνολό τους, και για λόγους προστασίας περιβάλλοντος, εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των πυρομαχικών προκειμένου να καταστραφούν, είτε στη Βουλγαρία, είτε στη Γερμανία, λύση αρκετά δαπανηρή. Αλλά δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατστροφής των άχρηστων πυρομαχικών κα των ναρκών κατά προσωπικού.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, που σχετίζεται με τις ευθύνες τις δικές μας ως  πολιτών και κατοίκων αυτής της Χώρας.
Στην Ελασσόνα, υπάρχει ένα μεγάλο συγκρότησα στρατιωτικών αποθηκών, είναι η 694 Προκεχωρημένη  Αποθήκη  Πυρομαχικών.  Εκεί λοιπόν καταλήγει  ένας μεγάλος υπόγειος αγωγός μεταφοράς καυσίμων, είναι η βασική αρτηρία μεσω της οποίας τροφοδοτούνται με καύσιμα όλες οι στρατιωτικέ Μονάδες.  Πάνω  λοιπόν από κει που περνάει ο αγωγός, έχουν χτιστεί παράνομα, σπίτια ,βίλες, πολυκατοικίες και  καταστήματα.  Οι ιδιοκτήτες  αυτών των παράνομων οικημάτων ζητούν τώρα να φύγει το στρατόπεδο και να καταργηθεί ο αγωγός, διότι κινδυνεύει η ζωή και η περιουσία τους.
Το ΥΠΕΘΑ απαντά  ότι η  ανοικοδόμηση σε σημεία από όπου  διέρχεται ο αγωγός έγινε χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις περί αδειοδότησης και από το ΥΠΕΘΑ. Και επισημαίνει ότι , η  λειτουργία του αγωγού είναι απαραίτητη για τις ανάγκες των Ε.ΕΔ.  και δεν αντιμετωπίζεται θέμα κατάργησής του!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Ο Κουρτ Γκέντελ Godel ΚΑΙ Το θεώρημα της μη πληρότητας και οι πεπερασμένες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού

ο Godel έδειξε ότι σε οποιοδήποτε τυπικό σύστημα, υπάρχει πάντα μια δήλωση για τους φυσικούς αριθμούς που είναι αληθινή, αλλά που δεν μπορεί να αποδειχθεί στο σύστημα. Με άλλα λόγια, τα μαθηματικά δεν θα είναι ποτέ το αυστηρό κι ακλόνητο σύστημα που οι μαθηματικοί ονειρεύονταν επί χιλιετίες. ο πολυπόθητος στόχος της διαμόρφωσης ενός τέλειου τυπικού συστήματος αποκαλύπτεται ότι είναι χιμαιρικός. Όλα τα τυπικά συστήματα - τουλάχιστον αυτά που είναι αρκετά ισχυρά να είναι ενδιαφέροντα - αποδεικνύονται ελλιπή επειδή είναι σε θέση να διατυπώσουν δηλώσεις που λένε για το εαυτό τους ότι δεν μπορούν να αποδειχθούν. Αυτό, εν συντομία, εννοούμε όταν λέμε ότι ο Godel το 1931 κατέδειξε τη «μη πληρότητα των μαθηματικών». Δεν είναι ακριβώς τα μαθηματικά τα ίδια που δεν έχουν πληρότητα, αλλά οποιοδήποτε τυπικό σύστημα που προσπαθεί να συλλάβει όλες τις αλήθειες των μαθηματικών σε πεπερασμένο σύνολό αξιωμάτων και κανόνων . Ίσως πλέον αυτό να μη μας κλονίζει τόσο, αλλά για τους μαθηματικούς στ...