'Oσοι ασχολούνται με τον μαγικό κόσμο των μαθηματικών, σίγουρα γνωρίζουν για τους αινιγματικούς «πρώτους» αριθμούς, των οποίων ο εντοπισμός έχει πονοκεφαλιάσει γενιές μαθηματικών και έχει γεννήσει πλήθος θεωρημάτων.
Αν και μέχρι τώρα το να εντοπιστεί ένας – όλο και μεγαλύτερος – πρώτος ακέραιος θεωρούνταν μια επίπονη διαδικασία που οδηγούσε τελικά στην εύρεση ενός ακέραιου που ήταν «χωμένος τυχαία» μέσα στο χάος των ακεραίων, τώρα κάποιοι φυσικοί φαίνεται ότι έφτασαν με … τυχαίο τρόπο στη διαπίστωση ότι, οι πρώτοι αριθμοί δεν εμφανίζονται τελικά τόσο … τυχαία στην ακολουθία των αριθμών. Αντίθετα ο Pradeep Kumar απ’ το πανεπιστήμιο της Βοστόνης κατάφερε να εντοπίσει μια κρυμμένη τάξη στην κατανομή τους.
Για τους μαθηματικά … «αμύητους», ας αρκεστούμε να πούμε ότι «πρώτοι» χαρακτηρίζονται οι ακέραιοι αριθμοί που δεν διαιρούνται από άλλους ακέραιους (εκτός απ’ τον εαυτό τους και το 1). Είναι δηλαδή κάπως … «ασυμβίβαστοι» και «μοναχικοί». Για παράδειγμα «πρώτοι» αριθμοί είναι οι 2, 3, 5, 7, 13 ενώ ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί προς το παρόν έχει 4.000.000 ψηφία !!!
Το μυστικό φαίνεται να κρύβεται στην αρμονία που παρουσιάζεται στις σχετικές αποστάσεις μεταξύ διαδοχικών πρώτων αριθμών.
Αυτές οι σχετικές αποστάσεις φαίνεται να έχουν μια προβλεψιμότητα, καθώς ακολουθούν μια τάξη που σχετίζεται με μια ταλάντωση γύρω από τον αριθμό 3.
Αυτές οι σχετικές αποστάσεις φαίνεται να έχουν μια προβλεψιμότητα, καθώς ακολουθούν μια τάξη που σχετίζεται με μια ταλάντωση γύρω από τον αριθμό 3.
Πάντως προς το παρόν τα ευρήματα της ομάδας των φυσικών δεν έχουν τεκμηριωθεί απόλυτα με μια αυστηρά μαθηματική απόδειξη. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα κέρδιζαν το έπαθλο των 1.000.000 δολαρίων που έχει «αθλοθετήσει» το Ινστιτούτο Clay, για την απόδειξη της «υπόθεσης Riemann», ενός άλλου μαθηματικού γρίφου που σχετίζεται με την κατανομή των πρώτων αριθμών.
Πάντως τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας φαίνεται ότι θα έχουν μεγάλη πρακτική σημασία, καθώς κάποια συστήματα της φύσης φαίνεται να ακολουθούν σχηματισμούς που σχετίζονται με τους πρώτους αριθμούς: για παράδειγμα τα είδη που σχετίζονται μεταξύ τους με τη σχέση κυνηγού–θηράματος σε σχέση με τον κύκλο ζωής τους !!!
Για τους πιο μυημένους στα Μαθηματικά, λεπτομέρειες στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nsu/030317/030317-13.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου