Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ελληνοκυπρίων, που κάθε βράδυ συγκεντρώνονται στην περίμετρο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία και απαιτούν την παραίτηση της Κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την πολύνεκρη τραγωδία, που προκάλεσε η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί.
Επίσημα έγραφα, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» και στο site Sigmalive.com, και είναι η αλληλογραφία του ΥΠ.ΕΞ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της Κύπρου στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπρόσωπων στις Βρυξέλες, αποκαλύπτουν , τη διαφορά προσέγγισης ανάμεσα στη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, σχετικά με το χειρισμό του φορτίου με τα εκρηκτικά, που ήταν αποθηκευμένα στη Ναυτική Βάση.
Από το περιεχόμενο των δημοσιευμένων εγγράφων, φαίνεται ότι, παρά τις διαρκείς υποδείξεις και προτροπές της Ε.Ε. προς την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί προς την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και να παραδώσει για καταστροφή το επικίνδυνο φορτίο, η Κυβέρνηση της Λευκωσίας κωλυσιεργούσε και έδινε την εντύπωση, ότι ήθελε να παραδώσει πίσω το φορτίο στο Ιράν.
Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ( το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ένα από δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, το άλλο είναι το ΑΚΕΛ) ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Δ.Χριστόφια, αλλά και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καραογιάν (ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκυβερνούν) τους οποίους κατηγόρησε ως «συνυπεύθυνους» τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος την τελευταία τριετία, όσο και για την τραγωδία στη Ναυτική Βάση.
Επίσης και εσωκομματικά προβλήματα υπάρχουν στο συγκυβερνών κόμμα ΔΗΚΟ, αφού μετά την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση του προέδρου Δ.Χριστόφια.
Και ενώ γίνονται όλα αυτά , χθες είχαμε την πρώτη ολοήμερη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην οποία παρέστη και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, η κ.Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Η συνάντηση έγινε υπό την σκιά των δηλώσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ.Ερνογάν, δηλώσεις που όπως επισήμανε ο Δ.Χριστόφιας, «τινάζουν στο αέρα τις ενδοκυπριακές συνομιλίες».
Πάντως, εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις, ώστε να επιτευχθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου στις αρχές του 2012, ώστε η «επανενωμένη Κύπρος» να αναλάβει , το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την Προεδρία της Ε.Ε.
Χρήστος Καπούτσης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου