Στο τέλος αυτής της βδομάδας ή το αργότερο στην αρχή της επόμενης, θα έχουμε την πρόταση του ΥΠΕΘΑ, για το θέμα της στρατιωτικής θητείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα είναι να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία κατά 3 μήνες, δηλαδή από 9 μήνες που είναι σήμερα , ο χρόνος παραμονής των στρατευσίμων στο στράτευμα, να γίνει 12 μήνες.
Η πρόταση του ΥΠΕΘΑ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τα πολιτικά κόμματα και τις κομματικές νεολαίες.
Δύο είναι οι λόγοι, που υποχρεώνουν το ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Ο πρώτος, είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε στρατιωτικό προσωπικό σε κρίσιμες- μάχιμες Στρατιωτικές Μονάδες.
Και ο δεύτερος ,σχετίζεται με την οικονομική κρίση . Είχε σχεδιαστεί, τα κενά των στρατευσίμων, από τη μείωση της θητείας, να καλύπτονταν από ΕΠ.ΟΠ. Όμως, λόγω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες , οι προσλήψεις των ΕΠ.ΟΠ. έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Όμως θα αδικούσαμε το θέμα, αν δεν επισημάναμε την παράγωγο αιτία του προβλήματος, που έχει κοινωνική διάσταση, αλλά και σχετίζεται με επιχειρησιακή επάρκεια Μονάδων του Στρατού.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2000 , που η στρατιωτική θητεία ήταν 18 μήνες, είχαμε προεκλογική εξαγγελία για μείωση της θητείας κατά 3 μήνες. Έτσι, από 18 μήνες , κατέβηκε στους 15, μετά στους 12 και τελικά στους 9 μήνες. Δηλαδή, η μείωση της στρατιωτικής θητείας, έγινε για καθαρά ψηφοθηρικούς- κομματικούς λόγους.
Μάλιστα, για να καλυφτούν οι ελλείψεις σε στρατιωτικό προσωπικό, δημιουργήθηκε ο θεσμός του Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠ.ΟΠ.).
Έτσι, είχαμε χιλιάδες προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. με έντονο κομματικό άρωμα, σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας, με προφανή τα κομματικά οφέλη.
Μάλιστα, η στρατιωτική υπηρεσία ανελάμβανε την υποχρέωση να παραμείνουν οι ΕΠ.ΟΠ στο στράτευμα για 35 χρόνια. Ένας θεσμός που η χρησιμότητά του σήμερα αμφισβητείται έντονα.
Διότι, καλά να είσαι επαγγελματίας στρατιώτης στο 20 σου χρόνια, στα 25, έστω στα 30 σου. Αλλά τι σημαίνει να είσαι στρατιώτης στο 55 σου, και πως μπορεί να καλύψει ένας 55-αρης το κενό ενός εικοσάχρονου παιδιού; Κανείς από τους πολιτικούς προϊσταμένους των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δεν μας έδωσε κάποια ικανοποιητική απάντηση, σε αυτό το ερώτημα.
Για μια ακόμη φορά, η κομματική λογική, υπερίσχυσε της κοινής λογικής.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου