Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές για τις έρευνες στη Κύπρο.




Της Ανδρούλας Ταραμουντά androula@phileleftheros.com


Η Άγκυρα φορτώνει ευθύνη πισωγυρίσματος στις δια- πραγματεύσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για εξεύρεση  λύσης του Κυπριακού προ- βλήματος και ένταση στην περιοχή

Αποθρασύνθηκε η τουρκική πλευρά.

Σε μια ιδιαίτερα λεπτή χρονική περίοδο καθώς αναμένεται μέσα στις προσεχείς βδομάδες η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου να βγει επιθετικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας για λογαριασμό του κατοχικού καθεστώτος μερίδιο στα κοιτάσματα και τη διαχείρισή τους. Όσα δημοσίως διατύπωσε με απειλές κατά της Λευκωσίας για την ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της τύχης των απευθείας διαπραγματεύσεων που φτάνουν επίσης σε οριακό σημείο ενόψει της συνάντησης του Οκτώβρη του Προέδρου Χριστόφια με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, τα διατύπωσε σε επιστολή που κυκλοφόρησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Τούρκος αντιπρόσωπος Ερτουγκρού Ακάνσοϊ. Αξίωσε μάλιστα να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση.

Η κίνηση της Άγκυρας είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς έχει ανεβάσει τους τόνους της σύγκρουσης και με το Ισραήλ. Στο έγγραφό του ο Τούρκος αντιπρόσωπος υποστηρίζει: «Το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ημίκλειστη θάλασσα, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ των επηρεαζομένων κρατών στη βάση της ισότητας λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των μερών».

Η Άγκυρα κατηγορεί την κυπριακή κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τα δικαιώματα τρίτων μερών, συνεχίζει τις προσπάθειές της που άρχισε το 2003, προχωρεί σε διμερείς συμφωνίες οριοθετώντας αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με γειτονικές χώρες και συμφωνίες για γεωτρήσεις για ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υποστηρίζει ακόμη στην επιστολή της η τουρκική πλευρά όπως και στις δημόσιες απειλές της, ότι αυτές οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δραστηριότητές της θα επηρεάσουν αρνητικά στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και θα οδηγήσει σε συγκρούσεις. Η Άγκυρα σημειώνει ότι για τις θέσεις της Τουρκίας όπως και του ψευδοκράτους έχουν ενημερωθεί οι γειτονικές χώρες.
Δεν προειδοποιεί όμως μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όσες από τις χώρες και εταιρείες έχουν την όποια ανάμιξη ή ενδιαφέρον στις ερευνητικές γεωτρήσεις και τις ανορύξεις για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στα νότια της Κύπρου.

Με αφορμή την προγραμματισμένη έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και συγκεκριμένα στο οικόπεδο «Αφροδίτη», η Τουρκία καλεί τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι: ?Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους ούτε και την Κύπρο στην ολότητά της. ?Ούτε και είναι εξουσιοδοτημένη για διαπραγματεύσεις και σύναψη διεθνών συμφωνιών ούτε και για προώθηση νόμων ή δραστηριοτήτων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εξ ονόματος ολόκληρου του νησιού.

?Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ένταση στην περιοχή καθώς παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο του νησιού και της θαλάσσιας περιοχής του και έχουν επιπτώσεις στις διεξαγόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οι τουρκικές προειδοποιήσεις δεν μένουν ώς εδώ. Η Άγκυρα προδικάζει κινδύνους και πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση και αναφέρεται σε «ισότιμο συνεταιρισμό» που να διασφαλίζει το μέλλον του νησιού. Και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με ανεύθυνες ενέργειες επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει επίσης ότι το γεγονός πως ακόμη μια χώρα στην περιοχή έχει υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία ναρκοθετεί την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και υποδαυλίζει νέες εντάσεις στην περιοχή.

Αποφεύγει αναφορά στο Ισραήλ
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Άγκυρα αποφεύγει την ονομαστική αναφορά στο Ισραήλ που είναι γνωστό ότι είναι η χώρα που υπέγραψε την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αποδέχτη το Ισραήλ σημειώνει ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενθαρρύνουν τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς σε βάρος των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό πλούτο του τόπου. Η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Η δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στην περιοχή, και θα πρέπει να αποφεύγεται, καταλήγει η τουρκική πλευρά.

Ετοιμάζουν θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖτης Κυπριακής Δημοκρατίας

ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ προκλήσεις και απειλές εγκαινίασε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Προειδοποιούσε τη Λευκωσία ότι θα συναντήσει την απαιτούμενη αντίδραση από την Τουρκία σε κάθε βήμα της για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου -ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας- οπότε θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για επανάληψη του σεναρίου του 2008 με δημιουργία θερμού επεισοδίου με κάθοδο τουρκικού σκάφους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του 2008 τουρκική πυραυλάκατος και μια κανονιοφόρος είχαν παρενοχλήσει ερευνητικό σκάφος, υπό παναμαϊκή σημαία που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της Πάφου. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψαν στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, πως η Άγκυρα προειδοποίησε για τις θέσεις της όχι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy, που έχει λάβει από την κυπριακή κυβέρνηση άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το «Οικόπεδο 12» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Δημοσιεύματα σημειώνουν ότι στην περιοχή της ισραηλινής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που γειτνιάζει της κυπριακής το Ισράηλ ξεκίνησε τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκειμένου να προστατεύει τις περιοχές όπου διενεργεί ερευνητικές γεωτρήσεις.

Infognomonpolitics

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα