Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ιράν και οι επιπτώσεις στην ΕΛΛΑΔΑ·        το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο, καθώς η Τεχεράνη δέχεται να εξάγει στη χώρα μας επί πιστώσει πετρέλαιο , κάτι που δεν πράττουν πλέον άλλα κράτη-εξαγωγείς.  Σε περίπτωση όμως που ενταθούν οι πιέσεις προς το Ιράν και αυξηθούν ιδιαίτερα τα μέτρα της διεθνούς κοινότητας και οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, όπως για παράδειγμα εμπάργκο στην εξαγωγή πετρελαίου, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα: Αυτό της ενέργειας. ΘΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΌ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων ΣΕ βάρος του ΙΡΑΝ αναμένεται να κυριαρχήσει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ,  σήμερα  1η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
·        ΗΠΑ-Ε.Ε.- ΙΣΡΑΗΛ εναντίον ΙΡΑΝ: ένας από τους στόχους της εκδίωξης του καθεστώτος Άσαντ, ενδεχομένως και ο κυριότερος, θα ήταν η διάρρηξη του «άξονα» της Συρίας με το Ιράν.  Δαμασκός και Τεχεράνη διατηρούν σχέσεις στρατηγικής σημασίας στον ενεργειακό , πολιτικό-διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα. Η Συρο- Ιρανική συνεργασία δημιουργεί ένα  «διαδρόμο»  από τον Περσικό Κόλπο με  κατεύθυνση την  Ανατολική Μεσόγειο,  έτσι ώστε να καθιστά δυνατή την τροφοδοσία της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου με οπλικά συστήματα, με σκοπό να αποτελέσει το «μακρύ χέρι» της Τεχεράνης και μια αξιόπιστη απειλή εναντίο του  Ισραήλ, σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος του Ισραήλ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης.
·        H συμβολή της Τουρκίας στην ανατροπή των σχεδίων του Ιράν για κατασκευή πυρηνικών όπλων. Και ακόμη  η επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Joe Biden, σε συναντήσεις που θα έχει με τους τούρκους και Έλληνες Κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά την  πολυήμερη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν σε Τουρκία και Ελλάδα.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα προσπαθήσει να γεφυρώσει  το χάσμα που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και τα δύο κράτη αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της αμερικανής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μέσης ανατολής. Φυσικά  το Ιράν και η Συρία  βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει σε Άγκυρα και Αθήνα ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου