Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Noble


| Εκτύπωση | 16/11/2011 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για την «Αφροδίτη»
Επανήλθε ο Αβέρωφ Νεοφύτου εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγόρησε για «μαύρη προπαγάνδα άλλων εποχών».

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες τις πρώτες της εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα στο κυπριακό οικόπεδο 12, η εταιρεία Noble Energy, η οποία διεξάγει έρευνες εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στο πλαίσιο συνολικής ανασκόπησης των εργασιών της εταιρείας για το 2011, γίνεται μια πολύ σύντομη αναφορά και στην Κύπρο, η οποία, ωστόσο, κρίνεται σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι ερευνητικές διεργασίες, που η εταιρεία τοποθετείται σε επίπεδο αριθμών. Αν και οι αριθμοί αυτοί δεν είναι ακριβείς, αφού οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται, παρατηρείται μια μικρή απόκλιση από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης.
3-9 τρισ. κυβικά πόδια
Από τις μέχρι τώρα έρευνες της πλατφόρμας Όμηρος στην «Αφροδίτη», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Noble, Τσαρλς Ντέιβιντσον, φαίνεται πως υπάρχουν κοιτάσματα μεταξύ 3-9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ενώ η Κυβέρνηση έδιδε πιθανότητες μέχρι 10 τρισεκατομμύρια. Τα κοιτάσματα στο τεμάχιο 12, υπάρχει κατά 60% πιθανότητα να είναι εξορύξιμα. Παράλληλα, η εταιρεία θα εξετάσει κατά πόσον τα αποτελέσματα στο Οικόπεδο 12 θα επηρεάσουν άλλες εξορύξεις.
Το κοίτασμα, σύμφωνα με τη Susan Cunningham, Senior Vise President Exploration and Business Innovation της Νoble, βρίσκεται 5.500 τετραγωνικά πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως έγραψε το InBusiness, η εταιρεία υπολογίζεται ότι μέχρι το Μάρτη θα έχει την τελική μελέτη, με βάση την οποία θα προτείνει τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε στην Κύπρο είτε στο μεσογειακό Ισραήλ είτε στην αντίπερα όχθη του Ισραήλ, εκεί που εφάπτεται με την Ερυθρά Θάλασσα. Είναι ήδη γνωστό ότι η ισραηλινή εταιρεία Ντέλεκ ενδιαφέρεται να συμβάλει στις οποιεσδήποτε περαιτέρω δραστηριότητες θα αναπτύξει η Noble στην Κύπρο και προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν κρούσεις και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Σιμόν Πέρες στη Λευκωσία.
Από τη γενικότερη ανασκόπηση που έγινε, πάντως, διαφαίνεται ότι η Noble θεωρεί την ανατολική Μεσόγειο την τέλεια περίπτωση για εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού τα συνολικά κοιτάσματα που έχουν βρεθεί είναι πολύ περισσότερα από τις ανάγκες της περιοχής.
Ο δεύτερος γύρος
Εν τω μεταξύ, σήμερα θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για το φυσικό αέριο και αναμένεται ότι θα ληφθεί κατ’ αρχήν απόφαση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο Οικόπεδο 12 και την ετοιμασία των εγγράφων που πρέπει να παρουσιάσει η Υπουργός Εμπορίου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει πλήρως στον δεύτερο γύρο. Για το σκοπό αυτό πρόκειται την ερχόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει για πρώτη φορά και η ομάδα που καταρτίστηκε πριν από μερικές ημέρες, με σκοπό να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες.
«Δεν θα σιωπήσω»
Νέα συνέχεια στη συζήτηση για το φυσικό αέριο έδωσε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας στις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία. «Μου θυμίζει μαύρη προπαγάνδα άλλων εποχών», είπε, διερωτώμενος ποιος είναι που βγήκε να ρίξει λάσπη. «Ο, κατά τα άλλα, σοβαρός Υπουργός της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Και το έκανε με τρόπο πολύ προσεκτικό. Τι είπε; Εγώ, λέει ο Κίκης Καζαμίας, πιστεύω ότι οι πολιτικοί είναι τίμιοι. Αλλά ξέρετε, οι ακαδημαϊκοί μπορούν να πουν ότι οι πολιτικοί δεν είναι τίμιοι», ανέφερε.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε λύπη «για το πού ρίχνουν το επίπεδο» και πρόσθεσε ότι δεν θα τους ακολουθήσει, γιατί μαθήματα εντιμότητας δεν δέχεται από κανέναν. «Όση λάσπη κι αν προσπαθήσουν να ρίξουν, δεν θα σιωπήσω, γιατί δεν πρόκειται να κάμουν αυτά που πήγαν να κάμουν τον περασμένο Δεκέμβριο με τη Shell, κι ευτυχώς το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, πλην του ΑΚΕΛ αλλά και τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη δεν τους επέτρεψαν», τόνισε. Νόμισαν ή νομίζουν, διερωτήθηκε, ότι θα κάνουν ακόμη χειρότερα στις διαδικασίες αδειοδότησης για τα οικόπεδα φυσικού αερίου και για το χερσαίο τερματικό; «Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, με αυστηρές αντικειμενικές και με πλήρη διαφάνεια διαδικασίες», σημείωσε.

Οι «σοφοί» σχετίζονται ή υποστήριζαν τη Shell

Το ζήτημα αυτό, είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφορά το μέλλον των τεσσάρων-πέντε επόμενων γενιών Κυπρίων και δεν μπορούν να το διαχειριστούν οι απερχόμενοι, που τους έμειναν μόλις δεκαπέντε μήνες και να καθορίσουν το ενεργειακό, στρατηγικό και οικονομικό μέλλον του τόπου με αδιαφανείς διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι «θα μας έχουν απέναντί τους».
Σε ό,τι αφορά την πενταμελή επιτροπή «σοφών», ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι τα δύο μέλη είναι πρώην υπάλληλοι της Shell, υπάρχει ένας Βρετανός και προεδρεύεται από έναν ακαδημαϊκό, που τον περασμένο Σεπτέμβριο έδιδε συνεντεύξεις, λέγοντας ότι η Κύπρος έπρεπε να υπογράψει το συμβόλαιο με τη Shell. «Ένα συμβόλαιο που κρίθηκε απ’ όλη την πολιτική ηγεσία, πλην του ΑΚΕΛ, ότι θα ήταν καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία, όπου το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση ήθελαν να δεσμεύσουν την κυπριακή οικονομία μέχρι το 2035, να αγοράζουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο και να το φέρνουμε από τη Νιγηρία μέσω της Shell, σε τιμές τετραπλάσιες από το φυσικό αέριο στη δική μας γειτονιά», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Τόνισε ότι ο ίδιος παρέθεσε γεγονότα, δεν αφήνει υπονοούμενα και μιλά με λόγο ευθύ.
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&amp;cb=53461271' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&amp;cb=53461271&amp;n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου