Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Ερώτηση του Χρήστου Καπούτση και απάντηση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών.



Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (08.12.2011)


Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως ξέρετε, αυτή η εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική.  Είχαμε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε, η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες συνθήκες και παρά το γεγονός αυτό, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τη γνωρίζετε, έχει υπάρξει τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών, μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά στη συνέχεια. Ακολούθησαν δύο Υπουργικές Σύνοδοι, η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα και η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.  Οι δύο αυτοί Οργανισμοί με ομόφωνες αποφάσεις, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την πολιτική ανοιχτών θυρών, το γεγονός ότι είναι έτοιμες να καλωσορίσουν τις υποψήφιες χώρες για ένταξη σε αυτούς τους Οργανισμούς, επαναλαμβάνοντας τις ισχυρές προϋποθέσεις που υπάρχουν προκειμένου να πετύχουν αυτό το στόχο. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουν. Εξαρτάται από τους ίδιους.

Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι αποφάσεις, είναι πολύ σημαντικό ότι έρχονται μετά και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ελπίζουμε ότι θα δώσουν το έναυσμα προκειμένου, σχετικά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του κυρίου Nimitz ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση.  Αυτή είναι η σταθερή βούληση της Ελλάδας, το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία, το έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να δούμε πρόοδο.

Η Ελλάδα, και το γνωρίζετε καλά αυτό, έχει εργαστεί για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσει να το κάνει και στο επόμενο διάστημα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτή την προοπτική, με ορίζοντα φυσικά την ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014.  Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε κοντά μας όλους τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια.  Αυτή είναι η λογική μας, διότι πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό όραμα της περιοχής είναι στην ουσία ένα όραμα ειρήνης και ανάπτυξης. Αυτό είναι προς όφελος όλων και γι’ αυτό θα εργαστούμε.

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Εκτιμάτε ότι έχει δικαιωθεί η άποψη που φαίνεται ότι  υποστήριξαν, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείο Εξωτερικών, που έλεγε ότι θα έπρεπε εμείς πρώτα να καταγγείλουμε, θα έπρεπε να είχαμε καταγγείλει εμείς την ενδιάμεση συμφωνία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Η δυνατότητα καταγγελίας της συμφωνίας προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία και είναι στην ευχέρεια των δύο μερών, κρίνοντας με τα δεδομένα που έχουν και τη συγκυρία εάν θέλουν να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια.  Το να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε πέντε χρόνια πριν ή τρία χρόνια πριν ή ένα χρόνο πριν, δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα αυτήν τη στιγμή, αλλά πρέπει να είναι σαφές…

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Επειδή έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, γι’ αυτό ρωτάω.   

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ναι.  Έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο αναλύσαμε μόλις προηγουμένως και το οποίο στην ανάγνωση που κάνω εγώ, επαναφέρει το ζήτημα της ονομασίας στις πραγματικές του διαστάσεις, στην ανάγκη δηλαδή να καθίσουμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να βρούμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.  Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά που θα δημιουργήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ακριβώς έχει ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις αποφάσεις του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...