Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να ανοίξει ο φάκελος των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση

Του Χρήστου Καπούτση

Η αποκάλυψη του πρώην  Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούντ Γκιλμάζ , ότι Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση για αντιπερισπασμό, θα πρέπει να αναγνωστεί πολύ προσεχτικά. Και εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτά που δημοσίευσε ως δηλώσεις του η τουρκική εφημερίδα «Μπιργκιούν»,  τα εννοούσε, τότε, λογικά, θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ελλάδας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Υπενθυμίζω ότι,  ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ,  παραδέχθηκε ότι, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ το 1995-1997, Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση!
Την εποχή εκείνη είχε καεί η μισή Ρόδος, ενώ μεγάλες πυρκαγιές κατέκαψαν πανέμορφα ελληνικά δάση και σε άλλα  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά  και της Μακεδονίας..
Ωστόσο, «Καυτή συνέχεια» στις δηλώσεις Γιλμάζ για εμπρησμούς ελληνικών δασών δίνει με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ». Ο Τζαν Ντουντάρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας, αναφέρεται σε μυστική έκθεση που είχε συντάξει ο διευθυντής του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στην οποία επιβεβαιώνονται τόσο οι πυρκαϊές σε ελληνικά δάση και η τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο, όσο και μία επίθεση σε υποτιθέμενο στρατόπεδο του ΡΚΚ στη Λαμία. Μάλιστα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) είχε ζητήσει την εξαφάνιση της έκθεσης διότι θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως π.χ αντίποινα από άλλες χώρες.
Ο κ. Ντουντάρ πραγματοποιεί επίσης ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος. Ο τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα.»  Την εποχή εκείνη, υπήρχε μια άθλια ανθελληνική προπαγάνδα από το «βαθύ» στρατογραφειοκρατικό Κεμαλικό κατεστημένο της Άγκυρας, ότι στην Ελλάδα υπήρχαν μυστικά στρατόπεδα στα οποία εκπαιδεύονταν Κούρδοι αντάρτες του Ρ.Κ.Κ. Μάλιστα την άποψη αυτή υποστήριζαν και κάποιοι Έλληνες κρατικοδίαιτοι διανοούμενοι.
Αν αποδειχτούν αληθινά τα όσα φέρεται να υποστήριξε ο Μ.Γιλαμάζ (να θυμίσουμε ότι ο Γιλμάζ ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1996, το 1997-1999 και αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2002), τότε, ενισχύεται η άποψη ότι , πράκτορες της ΜΙΤ έκαιγαν ελληνικά δάση προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα, δημιουργώντας  πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα καθώς και πρόβλημα  αποσταθεροποίησης της χώρας μας. Θυμίζω ακόμη,  ότι τέλος Ιανουαρίου του 1996 είχαμε το θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στα Ίμια.
Μήπως,  με αφορμή της δηλώσεις Γκιλμάζ και εφόσον αποδειχτούν βάσιμες, θα πρέπει να ερευνήσουμε και  το ενδεχόμενο  οι επιχειρήσεις να συνεχίστηκαν  από τους ίδιους  πράκτορες της Τουρκίας και το 2007, όταν καταστράφηκε η μισή Πελοπόννησος , κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεκάδες χωριά και 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους;  
Πάντως , η  ομολογία του  πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και η ωμότητα με την οποία γίνεται,  είναι πραγματικά ανατριχιαστική.
Η εκδοχή βέβαια ότι τούρκοι πράκτορες έκαιγαν  τα ελληνικά δάση δεν είναι πρωτάκουστη.
Σε βιβλίο του ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Εμίλ Τσολασάν ανέφερε ότι  μυστικός πράκτορας του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο ίδιος είχε μεταβεί σε "γειτονική χωρά" και είχε τοποθετήσει βόμβες σε τουριστικά θέρετρα. Και ακόμη, κάποιοι  λίγοι  έλληνες δημοσιογράφοι είχαν υποστηρίξει τότε, ακροθιγώς έστω,  αυτή την άποψη, όχι ως βέβαιο γεγονός, αλλά ως πιθανό ενδεχόμενο.  Φυσικά, η άποψη αυτή είχε λοιδορηθεί από τους γνωστούς συστημικούς  διανοούμενους της πλατείας Κολωνακίου, με τις δύο τουλάχιστον κρατικές αργομισθίες, που η «ευαισθησία» τους δεν τους επιτρέπει να ακούνε τέτοιες αποκαλύψεις.

Βέβαια,  ΟΛΑ αυτά  τα γεγονότα και οι  δηλώσεις τούρκων πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, δεν θα πρέπει να τα  δούμε αποστασιοποιημένα από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Άλλωστε,  ισχυρό πολιτικό μήνυμα περιείχαν και  οι δολοφονίες του Σουσουρλούκ, καθώς και η πολύκροτη υπόθεση  Εργκενέκον και «Βαριοπούλα», που πυροδότησαν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και πολιτειακές μεταβολές  στην Τουρκία.
Και ακόμη, θα πρέπει να εκτιμήσουμε και άλλα πρόσφατα συμβάντα στη γειτονική Τουρκία, όπως: πόσο σοβαρή είναι ή δεν είναι  η ασθένεια Ερντογάν, ποιες οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία, μετά την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης  της γενοκτονίας των αρμενίων από το Γαλλικό Κοινοβούλιο.
Πως εξελίσσεται το Κουρδικό,  οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., ενόψει μάλιστα της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία (Ιούνιος του 2012, αλλά από 1η  Ιανουαρίου η Κύπρος θα έχει   την προεδρία του τομέα Εξωτερικών και ασφάλειας της Ε.Ε., επειδή δεν συμμετέχει η προεδρεύουσα το πρώτο  εξάμηνο του 2012 η Δανία).
Η Ελληνική Κυβέρνηση υποχρεούται να ανοίξει το φάκελο των πυρκαγιών των δασών μας , να προβεί σε συστηματικές έρευνες και να τεκμηριώσει με αδιάσειστα στοιχεία , εφόσον υπάρχουν, την καταστροφική δράση των τούρκων πρακτόρων.

(απομαγνητοφωνημένο κείμενο της σημερινής  ραδιοφωνικής μου  παρέμβασης στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 984).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...