Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Να ανοίξει ο φάκελος των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση

Του Χρήστου Καπούτση

Η αποκάλυψη του πρώην  Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούντ Γκιλμάζ , ότι Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση για αντιπερισπασμό, θα πρέπει να αναγνωστεί πολύ προσεχτικά. Και εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτά που δημοσίευσε ως δηλώσεις του η τουρκική εφημερίδα «Μπιργκιούν»,  τα εννοούσε, τότε, λογικά, θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ελλάδας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Υπενθυμίζω ότι,  ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ,  παραδέχθηκε ότι, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ το 1995-1997, Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση!
Την εποχή εκείνη είχε καεί η μισή Ρόδος, ενώ μεγάλες πυρκαγιές κατέκαψαν πανέμορφα ελληνικά δάση και σε άλλα  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά  και της Μακεδονίας..
Ωστόσο, «Καυτή συνέχεια» στις δηλώσεις Γιλμάζ για εμπρησμούς ελληνικών δασών δίνει με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ». Ο Τζαν Ντουντάρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας, αναφέρεται σε μυστική έκθεση που είχε συντάξει ο διευθυντής του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στην οποία επιβεβαιώνονται τόσο οι πυρκαϊές σε ελληνικά δάση και η τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο, όσο και μία επίθεση σε υποτιθέμενο στρατόπεδο του ΡΚΚ στη Λαμία. Μάλιστα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) είχε ζητήσει την εξαφάνιση της έκθεσης διότι θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως π.χ αντίποινα από άλλες χώρες.
Ο κ. Ντουντάρ πραγματοποιεί επίσης ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος. Ο τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα.»  Την εποχή εκείνη, υπήρχε μια άθλια ανθελληνική προπαγάνδα από το «βαθύ» στρατογραφειοκρατικό Κεμαλικό κατεστημένο της Άγκυρας, ότι στην Ελλάδα υπήρχαν μυστικά στρατόπεδα στα οποία εκπαιδεύονταν Κούρδοι αντάρτες του Ρ.Κ.Κ. Μάλιστα την άποψη αυτή υποστήριζαν και κάποιοι Έλληνες κρατικοδίαιτοι διανοούμενοι.
Αν αποδειχτούν αληθινά τα όσα φέρεται να υποστήριξε ο Μ.Γιλαμάζ (να θυμίσουμε ότι ο Γιλμάζ ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1996, το 1997-1999 και αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2002), τότε, ενισχύεται η άποψη ότι , πράκτορες της ΜΙΤ έκαιγαν ελληνικά δάση προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα, δημιουργώντας  πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα καθώς και πρόβλημα  αποσταθεροποίησης της χώρας μας. Θυμίζω ακόμη,  ότι τέλος Ιανουαρίου του 1996 είχαμε το θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στα Ίμια.
Μήπως,  με αφορμή της δηλώσεις Γκιλμάζ και εφόσον αποδειχτούν βάσιμες, θα πρέπει να ερευνήσουμε και  το ενδεχόμενο  οι επιχειρήσεις να συνεχίστηκαν  από τους ίδιους  πράκτορες της Τουρκίας και το 2007, όταν καταστράφηκε η μισή Πελοπόννησος , κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεκάδες χωριά και 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους;  
Πάντως , η  ομολογία του  πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και η ωμότητα με την οποία γίνεται,  είναι πραγματικά ανατριχιαστική.
Η εκδοχή βέβαια ότι τούρκοι πράκτορες έκαιγαν  τα ελληνικά δάση δεν είναι πρωτάκουστη.
Σε βιβλίο του ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Εμίλ Τσολασάν ανέφερε ότι  μυστικός πράκτορας του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο ίδιος είχε μεταβεί σε "γειτονική χωρά" και είχε τοποθετήσει βόμβες σε τουριστικά θέρετρα. Και ακόμη, κάποιοι  λίγοι  έλληνες δημοσιογράφοι είχαν υποστηρίξει τότε, ακροθιγώς έστω,  αυτή την άποψη, όχι ως βέβαιο γεγονός, αλλά ως πιθανό ενδεχόμενο.  Φυσικά, η άποψη αυτή είχε λοιδορηθεί από τους γνωστούς συστημικούς  διανοούμενους της πλατείας Κολωνακίου, με τις δύο τουλάχιστον κρατικές αργομισθίες, που η «ευαισθησία» τους δεν τους επιτρέπει να ακούνε τέτοιες αποκαλύψεις.

Βέβαια,  ΟΛΑ αυτά  τα γεγονότα και οι  δηλώσεις τούρκων πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, δεν θα πρέπει να τα  δούμε αποστασιοποιημένα από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Άλλωστε,  ισχυρό πολιτικό μήνυμα περιείχαν και  οι δολοφονίες του Σουσουρλούκ, καθώς και η πολύκροτη υπόθεση  Εργκενέκον και «Βαριοπούλα», που πυροδότησαν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και πολιτειακές μεταβολές  στην Τουρκία.
Και ακόμη, θα πρέπει να εκτιμήσουμε και άλλα πρόσφατα συμβάντα στη γειτονική Τουρκία, όπως: πόσο σοβαρή είναι ή δεν είναι  η ασθένεια Ερντογάν, ποιες οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία, μετά την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης  της γενοκτονίας των αρμενίων από το Γαλλικό Κοινοβούλιο.
Πως εξελίσσεται το Κουρδικό,  οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., ενόψει μάλιστα της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία (Ιούνιος του 2012, αλλά από 1η  Ιανουαρίου η Κύπρος θα έχει   την προεδρία του τομέα Εξωτερικών και ασφάλειας της Ε.Ε., επειδή δεν συμμετέχει η προεδρεύουσα το πρώτο  εξάμηνο του 2012 η Δανία).
Η Ελληνική Κυβέρνηση υποχρεούται να ανοίξει το φάκελο των πυρκαγιών των δασών μας , να προβεί σε συστηματικές έρευνες και να τεκμηριώσει με αδιάσειστα στοιχεία , εφόσον υπάρχουν, την καταστροφική δράση των τούρκων πρακτόρων.

(απομαγνητοφωνημένο κείμενο της σημερινής  ραδιοφωνικής μου  παρέμβασης στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 984).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου