Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκία –Κούρδοι – Ιράν και πιθανή «αφύπνιση» της ελληνικής διπλωματίας



Του Χρήστου Καπούτση

    Οι συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Εγκμεντ Μπαγίς Αντιπρόεδρος και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, με τους ΥΠΕΞ Σ.ΔΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο, δεν ήταν ακριβώς εθιμοτυπικές, δεδομένου ότι ο τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα.
Συζητήθηκαν θέματα αιχμής όπως οι γεωοικονομικές εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αλλά και θέματα που αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον κ.Μπαγίς είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ηρεμίας και ειρήνης στο Αιγαίο.»
Να θυμηθούμε ωστόσο, ότι ο κ. Μπαγίς θεωρείται σκληροπυρηνικός σε θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και μόλις πρόσφατα είχε δηλώσει  χαιρέκακα ότι  "οι Έλληνες, σύντομα θα ζητιανεύουν".

Βέβαια και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία , δεν είναι και πολύ ευχάριστες.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούιγ, κατέθεσε ως ύποπτος επί επτάωρο στον εισαγγελέα Άγκυρας που  διερευνά την υπόθεση της "Οδηγίας Ίντερνετ", όπως ονομάζεται η διαταγή που εξεδόθη στα πλαίσια του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή ιστοσελίδων που θα φιλοξενούσαν αντικυβερνητικά άρθρα.
Μετά την κατάθεση, ο εισαγγελέας αποφάσισε να παραπέμψει τον Στρατηγό Μπασμπούγ (που έλκει την καταγωγή του από τα Σκόπια) στο αρμόδιο δικαστήριο, με σχετικό αίτημα για την προφυλάκισή του.
Το αιτιολογικό της παραπομπής του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας είναι: «Συμμετοχή ως ηγετικό στέλεχος σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, παρεμπόδιση του έργου και συμμετοχή σε απόπειρα  βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.» είναι σαφές ότι η διαμάχη Ισλαμιστών και Κεμαλιστών ωθείται στα άκρα!
Τις τελευταίες μέρες  στην γειτονική χώρα τη Τουρκία λαμβάνουν χώρα σημαντικές  εξελίξεις , που αφορούν  τις σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Την στιγμή που οι Τούρκοι δικαστές ετοιμάζουν κατηγορητήριο για τον πρώην αρχηγό της στρατιωτικής χούντας, τον 94-χρονο στρατηγό Κενάν Εβρέν και τον πρώην επιτελάρχη Ιλκέρ Μπάσμπουγ, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής επικαιρότητας. Σήμερα το πρωί είχαμε τη δεύτερη συνάντηση , μέσα  σε 24 ώρες του προέδρου της Τουρκίας Α.Γκιούλ, του Πρωθυπουργού Τ.Ερντογάν και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Οζέλ.
ΟΛΑ αυτά ενώ η πληγή του Κουρδικού κακοφορμίζει επικίνδυνα.
Το νέο έτος ξεκίνησε με την άνανδρη δολοφονία 35 Κούρδων από τουρκικά μαχητικά στην περιοχή Ουλούντερε. Οι άνθρωποι μετέφεραν με τα μουλάρια τους λαθραίο μαζούτ από το Ιράκ, κάτι που συνηθίζεται στην περιοχή με την ανοχή των Αρχών και του Στρατού της Τουρκίας.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Αρίντς δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει το κράτος συγνώμη, αφού η δολοφονία δεν έγινε από δόλο ή σκοπιμότητα. Εξάλλου, το κράτος θα καταβάλει, όπως είπε, αποζημίωση 22.000 λιρών (9.034 Ευρώ) στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους! 
Η Τουρκάλα  δημοσιογράφος κ. Ζαχιντέ Ουτσάρ (διαθέτει κύρος και έχει απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη),  υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της  μεταξύ άλλων,  ότι: «. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Άσαντ επειδή βομβαρδίζει αμάχους πολίτες του, τώρα το ίδιο έκανε κι εκείνος. Από κατήγορος βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου. Η Αραβική Άνοιξη, η οποία στην πραγματικότητα είναι «αμερικανική άνοιξη» μπορεί εύκολα να γίνει και “τουρκική άνοιξη”».
                                    **
Οι σχέσεις ΤΟΥΡΚΙΑΣ –ΙΡΑΝ έχουν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τεχεράνη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α.Νταβούτογλου κρύβει αρκετό παρασκήνιο.
Επισήμως ανακοινώθηκε ο Επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και οι Ιρανοί Κυβερνητικοί αξιωματούχοι  συζήτησαν  διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
Ανεπισήμως όμως, συζητήθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το εμπάργκο σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου από το ΙΡΑΝ στη Δύση, και η πιθανή βίαιη ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος ΑΣΑΝΤ στη Συρία.
Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Τεχεράνη ενδέχεται να συνδέεται και με τη δολοφονία 35 Κούρδων από βόμβες των τουρκικών F-16 στην περιοχή Ουλούντερε στα σύνορα Τουρκίας και Β.ΙΡΑΚ.  Να επισημάνουμε  ότι  η μόνη χώρα που διαμαρτυρήθηκε για αυτό το τραγικό περιστατικό σε διεθνές επίπεδο ήταν το Ιράν. Μήπως είδαν κάτι περίεργο τα ραντάρ του ΙΡΑΝ , που εκθέτουν,  όχι  μόνο την τουρκική πολεμική αεροπορία ,αλλά πιθανόν και τους πληροφοριοδότες των Τούρκων, που όπως είναι γνωστό, σε αυτή την περιοχή του Β.ΙΡΑΚ δραστηριοποιούνται τα αμερικανικά δορυφορικά συστήματα και τα μέσα συλλογής πληροφοριών του αμερικανικού Στρατού;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί