Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Τουρκία –Κούρδοι – Ιράν και πιθανή «αφύπνιση» της ελληνικής διπλωματίαςΤου Χρήστου Καπούτση

    Οι συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Εγκμεντ Μπαγίς Αντιπρόεδρος και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, με τους ΥΠΕΞ Σ.ΔΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο, δεν ήταν ακριβώς εθιμοτυπικές, δεδομένου ότι ο τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα.
Συζητήθηκαν θέματα αιχμής όπως οι γεωοικονομικές εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αλλά και θέματα που αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον κ.Μπαγίς είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ηρεμίας και ειρήνης στο Αιγαίο.»
Να θυμηθούμε ωστόσο, ότι ο κ. Μπαγίς θεωρείται σκληροπυρηνικός σε θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και μόλις πρόσφατα είχε δηλώσει  χαιρέκακα ότι  "οι Έλληνες, σύντομα θα ζητιανεύουν".

Βέβαια και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία , δεν είναι και πολύ ευχάριστες.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούιγ, κατέθεσε ως ύποπτος επί επτάωρο στον εισαγγελέα Άγκυρας που  διερευνά την υπόθεση της "Οδηγίας Ίντερνετ", όπως ονομάζεται η διαταγή που εξεδόθη στα πλαίσια του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή ιστοσελίδων που θα φιλοξενούσαν αντικυβερνητικά άρθρα.
Μετά την κατάθεση, ο εισαγγελέας αποφάσισε να παραπέμψει τον Στρατηγό Μπασμπούγ (που έλκει την καταγωγή του από τα Σκόπια) στο αρμόδιο δικαστήριο, με σχετικό αίτημα για την προφυλάκισή του.
Το αιτιολογικό της παραπομπής του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας είναι: «Συμμετοχή ως ηγετικό στέλεχος σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, παρεμπόδιση του έργου και συμμετοχή σε απόπειρα  βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.» είναι σαφές ότι η διαμάχη Ισλαμιστών και Κεμαλιστών ωθείται στα άκρα!
Τις τελευταίες μέρες  στην γειτονική χώρα τη Τουρκία λαμβάνουν χώρα σημαντικές  εξελίξεις , που αφορούν  τις σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Την στιγμή που οι Τούρκοι δικαστές ετοιμάζουν κατηγορητήριο για τον πρώην αρχηγό της στρατιωτικής χούντας, τον 94-χρονο στρατηγό Κενάν Εβρέν και τον πρώην επιτελάρχη Ιλκέρ Μπάσμπουγ, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής επικαιρότητας. Σήμερα το πρωί είχαμε τη δεύτερη συνάντηση , μέσα  σε 24 ώρες του προέδρου της Τουρκίας Α.Γκιούλ, του Πρωθυπουργού Τ.Ερντογάν και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Οζέλ.
ΟΛΑ αυτά ενώ η πληγή του Κουρδικού κακοφορμίζει επικίνδυνα.
Το νέο έτος ξεκίνησε με την άνανδρη δολοφονία 35 Κούρδων από τουρκικά μαχητικά στην περιοχή Ουλούντερε. Οι άνθρωποι μετέφεραν με τα μουλάρια τους λαθραίο μαζούτ από το Ιράκ, κάτι που συνηθίζεται στην περιοχή με την ανοχή των Αρχών και του Στρατού της Τουρκίας.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Αρίντς δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει το κράτος συγνώμη, αφού η δολοφονία δεν έγινε από δόλο ή σκοπιμότητα. Εξάλλου, το κράτος θα καταβάλει, όπως είπε, αποζημίωση 22.000 λιρών (9.034 Ευρώ) στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους! 
Η Τουρκάλα  δημοσιογράφος κ. Ζαχιντέ Ουτσάρ (διαθέτει κύρος και έχει απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη),  υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της  μεταξύ άλλων,  ότι: «. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Άσαντ επειδή βομβαρδίζει αμάχους πολίτες του, τώρα το ίδιο έκανε κι εκείνος. Από κατήγορος βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου. Η Αραβική Άνοιξη, η οποία στην πραγματικότητα είναι «αμερικανική άνοιξη» μπορεί εύκολα να γίνει και “τουρκική άνοιξη”».
                                    **
Οι σχέσεις ΤΟΥΡΚΙΑΣ –ΙΡΑΝ έχουν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τεχεράνη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α.Νταβούτογλου κρύβει αρκετό παρασκήνιο.
Επισήμως ανακοινώθηκε ο Επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και οι Ιρανοί Κυβερνητικοί αξιωματούχοι  συζήτησαν  διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
Ανεπισήμως όμως, συζητήθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το εμπάργκο σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου από το ΙΡΑΝ στη Δύση, και η πιθανή βίαιη ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος ΑΣΑΝΤ στη Συρία.
Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Τεχεράνη ενδέχεται να συνδέεται και με τη δολοφονία 35 Κούρδων από βόμβες των τουρκικών F-16 στην περιοχή Ουλούντερε στα σύνορα Τουρκίας και Β.ΙΡΑΚ.  Να επισημάνουμε  ότι  η μόνη χώρα που διαμαρτυρήθηκε για αυτό το τραγικό περιστατικό σε διεθνές επίπεδο ήταν το Ιράν. Μήπως είδαν κάτι περίεργο τα ραντάρ του ΙΡΑΝ , που εκθέτουν,  όχι  μόνο την τουρκική πολεμική αεροπορία ,αλλά πιθανόν και τους πληροφοριοδότες των Τούρκων, που όπως είναι γνωστό, σε αυτή την περιοχή του Β.ΙΡΑΚ δραστηριοποιούνται τα αμερικανικά δορυφορικά συστήματα και τα μέσα συλλογής πληροφοριών του αμερικανικού Στρατού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου