Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ : Η διαμάχη Ισλαμιστών και Κεμαλιστών ωθείται στα άκρα!ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

ΕΧΟΥΜΕ πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας  στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούιγ  κατέθεσε ως ύποπτος επί επτάωρο στον εισαγγελέα Άγκυρας που  διερευνά την υπόθεση της "Οδηγίας Ίντερνετ", όπως ονομάζεται η διαταγή που εξεδόθη στα πλαίσια του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή ιστοσελίδων που θα φιλοξενούσαν αντικυβερνητικά άρθρα.
Μετά την κατάθεση, ο εισαγγελέας αποφάσισε να παραπέμψει τον Στρατηγό Μπασμπούγ  στο αρμόδιο δικαστήριο, με σχετικό αίτημα για την προφυλάκισή του.
Το αιτιολογικό της παραπομπής του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας είναι: «Συμμετοχή ως ηγετικό στέλεχος σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, παρεμπόδιση του έργου και συμμετοχή σε απόπειρα  βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.»  Και λίγο αργότερα ο Στρατηγός προφυλακίστηκε. Πρόκειται για Ιστορική εξέλιξη στην Τουρκία, αφού είναι η πρώτη φορά που προφυλακίστηκε ένας πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, που  ανακρίθηκε προηγουμένως από πολιτικό εισαγγελέα.
Είναι σαφές,  ότι η διαμάχη Ισλαμιστών και Κεμαλιστών ωθείται στα άκρα!
Τις τελευταίες μέρες  στη  Τουρκία λαμβάνουν χώρα σημαντικές  εξελίξεις , που αφορούν  τις σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Την στιγμή που οι Τούρκοι δικαστές ετοιμάζουν κατηγορητήριο για τον πρώην αρχηγό της στρατιωτικής χούντας, τον 94-χρονο στρατηγό Κενάν Εβρέν και προφυλακίζουν τον πρώην επιτελάρχη Ιλκέρ Μπάσμπουγ, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής επικαιρότητας. Eίχαμε,  μέσα  σε 24 ώρες δύο συσκέψεις του προέδρου της Τουρκίας Α.Γκιούλ, του Πρωθυπουργού Τ.Ερντογάν και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Οζέλ. Οι Ισλαμιστές του Τ.Ερντογάν φαίνεται να έχουν κατορθώσει να περιορίσουν  την πολιτική ισχύ των Κεμαλιστών στρατηγών. Υπάρχουν όμως επιφυλάξεις για τη συνέχεια, καθόσον μάλιστα, οι πληροφορίες για την υγεία του Τ.Ερντογάν , δεν είναι καθησυχαστικές. Πάντως στη Τουρκία η σύλληψη Μπασμπούγ έχει προκαλέσει θύελλα. ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είπε ότι “όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”. Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε επίσης έκκληση για ηρεμία.

Οι σχέσεις ΤΟΥΡΚΙΑΣ –ΙΡΑΝ έχουν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τεχεράνη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου κρύβει αρκετό παρασκήνιο.
Επισήμως ανακοινώθηκε ο Επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και οι Ιρανοί Κυβερνητικοί αξιωματούχοι  συζήτησαν  διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
Ανεπισήμως όμως, συζητήθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το εμπάργκο σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου από το ΙΡΑΝ στη Δύση, και η πιθανή βίαιη ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος ΑΣΑΝΤ στη Συρία.
Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Τεχεράνη ενδέχεται να συνδέεται και με τη δολοφονία 35 Κούρδων από βόμβες των τουρκικών F-16 στην περιοχή Ουλούντερε στα σύνορα Τουρκίας και Β.ΙΡΑΚ.  Να επισημάνουμε  ότι  η μόνη χώρα που διαμαρτυρήθηκε για αυτό το τραγικό περιστατικό, σε διεθνές επίπεδο, ήταν το Ιράν. Μήπως είδαν κάτι περίεργο τα ραντάρ του ΙΡΑΝ , που εκθέτουν,  όχι  μόνο την τουρκική πολεμική αεροπορία ,αλλά πιθανόν και τους πληροφοριοδότες των Τούρκων, που όπως είναι γνωστό, σε αυτή την περιοχή του Β.ΙΡΑΚ δραστηριοποιούνται τα αμερικανικά δορυφορικά συστήματα και τα μέσα συλλογής πληροφοριών του αμερικανικού Στρατού;
Και φυσικά ΟΛΑ αυτά ερευνάται αν συνδέονται με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκιά και τον πόλεμο ισλαμιστών – κεμαλιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου