Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημαντική επίσκεψη του Ε.Μπάρακ στην Αθήνα



Η διμερής ελληνο-ισραηλινή συνεργασία στον αμυντικό και ενεργειακό τομέα, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με έμφαση στο Ιράν, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει σήμερα και  αύριο  στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και  Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Έχουντ Μπάρακ.
Κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας , ο Εχουντ Μπάρακ, θα έχει συζητήσεις,  σε λίγη ώρα με τον ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, αργότερα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο , ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας θα ζητήσει από τους Έλληνες συνομιλητές του , να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση  της ελληνο-ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα. Με βάση αυτή τη συμφωνία, προβλέπονται κοινές ασκήσεις των Πολεμικών Αεροποριών των δύο κρατών, αλλά και η συμπαραγωγή
ενός εξελιγμένου οπλικού συστήματος του SPICE.
Ο  φάκελος «υδρογονάνθρακες» στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητηθεί εκτενώς, άλλωστε αυτό το θέμα  εδώ και καιρό αποτελεί τον  δίαυλο  επικοινωνίας των δύο χωρών, καθώς εκτιμάται ότι ταυτίζονται τα ενεργειακά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ήθελε να πληροφορηθεί από τον Εχουντ Μπάρακ τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του ΙΡΑΝ, τις απειλές των Ιρανών, ότι θα κλείσουν τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο και τις πιθανές αντιδράσεις των ισραηλινών.
Επίσης  το θέμα   της απαγόρευσης  της εξαγωγής του ιρανικού πετρελαίου, που προωθείται από τις  ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Το ΙΡΑΝ προμηθεύει την Ελλάδα με πετρέλαιο και μάλιστα επί πιστώσει, γι’ αυτό η χώρα μας δεν συμφωνεί με το εμπάργκο σε βάρος του ΙΡΑΝ, εκτός και αν εξασφαλιστεί ικανοποιητική εναλλακτική λύση, όπως φθηνό και επί πιστώσει πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία.
Τέλος , έχουν αυτονόητο ενδιαφέρον οι απόψεις της Ισραηλινής Κυβέρνησης, για την εξέλιξη της λεγομένης «Αραβικής Άνοιξης» σε Αίγυπτο και Λιβύη, τα σχέδια για τη Συρία του Ασσαντ και τον  Λίβανο, που ζει μια εύθραυστη ηρεμία υπό  την κυριαρχία της οργάνωσης Χεζμπολάχ και φυσικά το Παλαιστινιακό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...