Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Σημαντική επίσκεψη του Ε.Μπάρακ στην ΑθήναΗ διμερής ελληνο-ισραηλινή συνεργασία στον αμυντικό και ενεργειακό τομέα, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με έμφαση στο Ιράν, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει σήμερα και  αύριο  στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και  Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Έχουντ Μπάρακ.
Κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας , ο Εχουντ Μπάρακ, θα έχει συζητήσεις,  σε λίγη ώρα με τον ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, αργότερα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο , ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας θα ζητήσει από τους Έλληνες συνομιλητές του , να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση  της ελληνο-ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα. Με βάση αυτή τη συμφωνία, προβλέπονται κοινές ασκήσεις των Πολεμικών Αεροποριών των δύο κρατών, αλλά και η συμπαραγωγή
ενός εξελιγμένου οπλικού συστήματος του SPICE.
Ο  φάκελος «υδρογονάνθρακες» στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητηθεί εκτενώς, άλλωστε αυτό το θέμα  εδώ και καιρό αποτελεί τον  δίαυλο  επικοινωνίας των δύο χωρών, καθώς εκτιμάται ότι ταυτίζονται τα ενεργειακά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ήθελε να πληροφορηθεί από τον Εχουντ Μπάρακ τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του ΙΡΑΝ, τις απειλές των Ιρανών, ότι θα κλείσουν τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο και τις πιθανές αντιδράσεις των ισραηλινών.
Επίσης  το θέμα   της απαγόρευσης  της εξαγωγής του ιρανικού πετρελαίου, που προωθείται από τις  ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Το ΙΡΑΝ προμηθεύει την Ελλάδα με πετρέλαιο και μάλιστα επί πιστώσει, γι’ αυτό η χώρα μας δεν συμφωνεί με το εμπάργκο σε βάρος του ΙΡΑΝ, εκτός και αν εξασφαλιστεί ικανοποιητική εναλλακτική λύση, όπως φθηνό και επί πιστώσει πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία.
Τέλος , έχουν αυτονόητο ενδιαφέρον οι απόψεις της Ισραηλινής Κυβέρνησης, για την εξέλιξη της λεγομένης «Αραβικής Άνοιξης» σε Αίγυπτο και Λιβύη, τα σχέδια για τη Συρία του Ασσαντ και τον  Λίβανο, που ζει μια εύθραυστη ηρεμία υπό  την κυριαρχία της οργάνωσης Χεζμπολάχ και φυσικά το Παλαιστινιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου