Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ



Υπάρχει μια ανησυχητική εξέλιξη, που αφορά την εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα μας.
Το ΙΡΑΝ πιθανότατα θα απαντήσει άμεσα στο εμπάργκο στις εξαγωγές των προϊόντων του, που αποφάσισε η Ε.Ε.
Σήμερα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ιρανική Βουλή νόμος  σύμφωνα με τον οποίον το Ιράν διακόπτει άμεσα τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο Φαρς, αν ο νόμος ψηφιστεί, η εφαρμογή του μπορεί να αρχίσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζουμε ότι, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (συγκεκριμένα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που μετέχουν οι 27 ΥΠΕΞ των κρατών μελών της Ε.Ε.) ψήφισε ομόφωνα την επιβολή  πετρελαϊκού  εμπάργκο στο Ιράν.
Οι Ευρωπαίοι άφησαν όμως ένα  εξάμηνο περιθώριο για την εφαρμογή του εμπάργκο , κυρίως  λόγω της δεινής  θέσης της ελληνικής οικονομίας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2011 η Ελλάδα προμηθεύτηκε το 53,1% των εισαγωγών της σε πετρέλαιο από το Ιράν και μάλιστα επί πιστώσει.
Τα κράτη της Ε.Ε. προμηθεύονται το 18% του πετρελαίου που καταναλώνουν από το ΙΡΑΝ. Ήλπιζαν οι ευρωπαίοι ότι, σε αυτό το διάστημα θα καρποφορούσαν οι συνομιλίες της Ε.Ε. με τη Σαουδική Αραβία, ώστε αυτή να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο που θα προκύψουν από το εμπάργκο στο ΙΡΑΝ. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες. Και ξαφνικά  το Ιράν , με πια επιθετική κίνησή του, επισπεύδει τις εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο  κληρικός, που ηγήθηκε των προσευχών της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είπε ότι η άμεση διακοπή πετρελαίου  στην Ε.Ε. έχει την υποστήριξη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. «Γιατί να περιμένουμε έξι μήνες; Γιατί να μην γίνει αμέσως; Είναι σαφές. Έχουν πρόβλημα. Περνούν κρίση», είπε στο πλήθος ο μουλάς Αχμάντ Χαταμί.

Πάντως αυτό που μας λείπει τώρα είναι και η διακοπή από βδομάδα του επί πιστώσει ιρανικού πετρελαίου,  που προμηθεύεται η χώρας μας.

Βασική αιτία της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στο ΙΡΑΝ και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ε.Ε., αποτελεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που σύμφωνα με πληροφορίες εξελίσσεται ομαλά κατά τα σχέδια των Ιρανών.
 Η Δύση ανησυχεί  από τις συνέπειες  της ιρανικής πυρηνικοποίησης,  για την περιφερειακή σταθερότητα.
Αν το ΙΡΑΝ αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στραφούν προς την πυρηνική τεχνολογία των οπλικών συστημάτων και η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Ήδη στην περιοχή υπάρχουν δύο πυρηνικές δυνάμεις, η Ινδία και το Πακιστάν.
Φυσικά υπάρχει και μία άλλη παράμετρος , καθώς είναι προφανές ότι  η πορεία προς την   πυρηνικοποίηση του ΙΡΑΝ θα αυξήσει και την επιθετικότητα του Ισραήλ. Επομένως , δεν αποκλείονται αμερικανο-ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του  ΙΡΑΝ, ώστε  να μην προλάβει να γίνει και πυρηνική δύναμη. Και φυσικά το ΙΡΑΝ απειλεί με αντίποινα, όπως το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, από οπού διέρχεται το 30% του πετρελαίου που καταναλώνεται Παγκοσμίως.
Πριν όμως οι εξελίξεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, θα πρέπει να αναζητηθεί μια ρεαλιστή λύση στη βάση ενός διευρυμένου διαλόγου μεταξύ των αμερικανών και  του ΙΡΑΝ, που θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα εκτός του πυρηνικού προγράμματος, όπως η αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...