Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥπάρχει μια ανησυχητική εξέλιξη, που αφορά την εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα μας.
Το ΙΡΑΝ πιθανότατα θα απαντήσει άμεσα στο εμπάργκο στις εξαγωγές των προϊόντων του, που αποφάσισε η Ε.Ε.
Σήμερα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ιρανική Βουλή νόμος  σύμφωνα με τον οποίον το Ιράν διακόπτει άμεσα τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο Φαρς, αν ο νόμος ψηφιστεί, η εφαρμογή του μπορεί να αρχίσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζουμε ότι, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (συγκεκριμένα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που μετέχουν οι 27 ΥΠΕΞ των κρατών μελών της Ε.Ε.) ψήφισε ομόφωνα την επιβολή  πετρελαϊκού  εμπάργκο στο Ιράν.
Οι Ευρωπαίοι άφησαν όμως ένα  εξάμηνο περιθώριο για την εφαρμογή του εμπάργκο , κυρίως  λόγω της δεινής  θέσης της ελληνικής οικονομίας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2011 η Ελλάδα προμηθεύτηκε το 53,1% των εισαγωγών της σε πετρέλαιο από το Ιράν και μάλιστα επί πιστώσει.
Τα κράτη της Ε.Ε. προμηθεύονται το 18% του πετρελαίου που καταναλώνουν από το ΙΡΑΝ. Ήλπιζαν οι ευρωπαίοι ότι, σε αυτό το διάστημα θα καρποφορούσαν οι συνομιλίες της Ε.Ε. με τη Σαουδική Αραβία, ώστε αυτή να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο που θα προκύψουν από το εμπάργκο στο ΙΡΑΝ. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες. Και ξαφνικά  το Ιράν , με πια επιθετική κίνησή του, επισπεύδει τις εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο  κληρικός, που ηγήθηκε των προσευχών της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είπε ότι η άμεση διακοπή πετρελαίου  στην Ε.Ε. έχει την υποστήριξη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. «Γιατί να περιμένουμε έξι μήνες; Γιατί να μην γίνει αμέσως; Είναι σαφές. Έχουν πρόβλημα. Περνούν κρίση», είπε στο πλήθος ο μουλάς Αχμάντ Χαταμί.

Πάντως αυτό που μας λείπει τώρα είναι και η διακοπή από βδομάδα του επί πιστώσει ιρανικού πετρελαίου,  που προμηθεύεται η χώρας μας.

Βασική αιτία της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στο ΙΡΑΝ και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ε.Ε., αποτελεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που σύμφωνα με πληροφορίες εξελίσσεται ομαλά κατά τα σχέδια των Ιρανών.
 Η Δύση ανησυχεί  από τις συνέπειες  της ιρανικής πυρηνικοποίησης,  για την περιφερειακή σταθερότητα.
Αν το ΙΡΑΝ αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στραφούν προς την πυρηνική τεχνολογία των οπλικών συστημάτων και η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Ήδη στην περιοχή υπάρχουν δύο πυρηνικές δυνάμεις, η Ινδία και το Πακιστάν.
Φυσικά υπάρχει και μία άλλη παράμετρος , καθώς είναι προφανές ότι  η πορεία προς την   πυρηνικοποίηση του ΙΡΑΝ θα αυξήσει και την επιθετικότητα του Ισραήλ. Επομένως , δεν αποκλείονται αμερικανο-ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του  ΙΡΑΝ, ώστε  να μην προλάβει να γίνει και πυρηνική δύναμη. Και φυσικά το ΙΡΑΝ απειλεί με αντίποινα, όπως το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, από οπού διέρχεται το 30% του πετρελαίου που καταναλώνεται Παγκοσμίως.
Πριν όμως οι εξελίξεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, θα πρέπει να αναζητηθεί μια ρεαλιστή λύση στη βάση ενός διευρυμένου διαλόγου μεταξύ των αμερικανών και  του ΙΡΑΝ, που θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα εκτός του πυρηνικού προγράμματος, όπως η αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου