Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΚΑΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑΔΕΝ γνωρίζω αν κατανόησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ το συμβολισμού του Δώρου που δέχτηκε από τον ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, και αυτό  ήταν το  σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πάντως ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ.Ράσμουσεν με τον ΥΠΕΘΑ, ήταν και η προοπτική ένταξης της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.  Ασκούνται πιέσεις στην ελληνική πλευρά, ήδη η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέργκελ , πρόσφατα με δηλώσεις της, τάχθηκε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ειδικά για το ρόλο του ΝΑΤΟ στη νέα εποχή, ο κ.Ράσμουεν σε δηλώσεις που έκανε στο ΥΠ.ΕΘ.ΑΜ., είπε,  ότι  «θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια Συμμαχία η οποία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τις προκλήσεις οι οποίες προκύπτουν από τη σύγχρονη αυστηρή οικονομική κατάσταση. Από την οικονομική κρίση στον βίαιο εξτρεμισμό ΚΑΙ  την πειρατεία  όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές , και καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις.»

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ ,είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, αποτελεί σταθερά "το μαξιλάρι της Συμμαχίας στη περιοχή".

 Πάγιο και διαρκές αίτημα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Αύξηση των αμυντικών δαπανών- ουσιαστική συμμετοχή στις ειρηνεύτηκες  αποστολές του ΝΑΤΟ.

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ

ΣΥΡΙΑ:  Δεν σκοπεύει το ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν στην περίπτωση της Λιβύης. Η άρνηση της Ρωσία και της Κίνας, να συναινέσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, είναι φαίνεται αποτελεσματική.  

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, λόγω της άρνησης της Τουρκίας  να δεχτεί τη συμμετοχής της  Κυπριακής ς Δημοκρατίας σε μικτές ευρω- νατοϊκές στρατιωτικές  αποστολές. Πιέσεις  για λύση του Κυπριακού μέχρι τον ΙΟΥΝΙΟ, όταν η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο ευρωατλαντικών θεσμών.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος είπε: «Με τον κ. Ράσμουσεν συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην ελληνική παρουσία και την συμβολή της χώρας μας στη Συμμαχία, καθώς επίσης και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, όπως αυτός διαμορφώνεται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο, τον Μάιο του 2012.
Συζητήσαμε για την συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές του ΝΑΤΟ, μέσα και έξω από την  Ευρώπη, καθώς επίσης και την πρόταση βελτιστοποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών-μελών της συμμαχίας σε μία περίοδο σοβαρών οικονομικών περικοπών στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Συζητήσαμε βέβαια, τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και την Τουρκία, η οποία επίσης κλείνει 60 χρόνια συμμετοχής στη Συμμαχία και βέβαια, θέματα όπως  το Κυπριακό. Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα με το Γενικό Γραμματέα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα και οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που η χώρα μας στηρίζει, στο πλαίσιο των αρχών της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου