Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΚΑΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ



ΔΕΝ γνωρίζω αν κατανόησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ το συμβολισμού του Δώρου που δέχτηκε από τον ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, και αυτό  ήταν το  σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πάντως ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ.Ράσμουσεν με τον ΥΠΕΘΑ, ήταν και η προοπτική ένταξης της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.  Ασκούνται πιέσεις στην ελληνική πλευρά, ήδη η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέργκελ , πρόσφατα με δηλώσεις της, τάχθηκε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ειδικά για το ρόλο του ΝΑΤΟ στη νέα εποχή, ο κ.Ράσμουεν σε δηλώσεις που έκανε στο ΥΠ.ΕΘ.ΑΜ., είπε,  ότι  «θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια Συμμαχία η οποία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τις προκλήσεις οι οποίες προκύπτουν από τη σύγχρονη αυστηρή οικονομική κατάσταση. Από την οικονομική κρίση στον βίαιο εξτρεμισμό ΚΑΙ  την πειρατεία  όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές , και καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις.»

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ ,είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, αποτελεί σταθερά "το μαξιλάρι της Συμμαχίας στη περιοχή".

 Πάγιο και διαρκές αίτημα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Αύξηση των αμυντικών δαπανών- ουσιαστική συμμετοχή στις ειρηνεύτηκες  αποστολές του ΝΑΤΟ.

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ

ΣΥΡΙΑ:  Δεν σκοπεύει το ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν στην περίπτωση της Λιβύης. Η άρνηση της Ρωσία και της Κίνας, να συναινέσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, είναι φαίνεται αποτελεσματική.  

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, λόγω της άρνησης της Τουρκίας  να δεχτεί τη συμμετοχής της  Κυπριακής ς Δημοκρατίας σε μικτές ευρω- νατοϊκές στρατιωτικές  αποστολές. Πιέσεις  για λύση του Κυπριακού μέχρι τον ΙΟΥΝΙΟ, όταν η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο ευρωατλαντικών θεσμών.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος είπε: «Με τον κ. Ράσμουσεν συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην ελληνική παρουσία και την συμβολή της χώρας μας στη Συμμαχία, καθώς επίσης και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, όπως αυτός διαμορφώνεται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο, τον Μάιο του 2012.
Συζητήσαμε για την συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές του ΝΑΤΟ, μέσα και έξω από την  Ευρώπη, καθώς επίσης και την πρόταση βελτιστοποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών-μελών της συμμαχίας σε μία περίοδο σοβαρών οικονομικών περικοπών στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Συζητήσαμε βέβαια, τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και την Τουρκία, η οποία επίσης κλείνει 60 χρόνια συμμετοχής στη Συμμαχία και βέβαια, θέματα όπως  το Κυπριακό. Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα με το Γενικό Γραμματέα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα και οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που η χώρα μας στηρίζει, στο πλαίσιο των αρχών της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.»



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...