Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Πεθαίνοντας στη Συρία

Πεθαίνοντας στη Συρία

Είναι σε εξέλιξη πολύ δυσάρεστα γεγονότα στη ΣΥΡΙΑ, που βρίσκεται στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου. Το καθεστώς ΑΣΑΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του και προσπαθεί με τη στρατιωτική βία να εξοντώσει τις εστίες αντίστασης.
Βομβαρδίζονται και καταστρέφοντας μεγάλες πόλεις, όπως η πόλη ΧΟΜΣ, προπύργια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που ενισχύονται και από λιποτάκτες του συριακού Στρατού.
Στη γειτονιά μας, σχεδόν  μπροστά στα  μάτια μας , εκτυλίσσεται μια ακόμη Ανθρωπιστική καταστροφή, αφού οι άμαχοι πολίτες που έχουν χάσει χάνουν μέχρι τώρα τη ζωή τους,  προσεγγίζουν τις 8 χιλιάδες.

Το καθεστώς ΑΣΑΝΤ, με έντονα αντιδυτικό προσανατολισμό, με κάκιστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, στηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα και το ΙΡΑΝ.
Γι’ αυτό ακριβώς, το Σ.Α. του ΟΗΕ, δεν μπορεί να εκδώσει ένα καταδικαστικό ψήφισμα σε βάρος του καθεστώτος ΑΣΑΝΤ, διότι, εμποδίζεται από το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας.

Η υποστήριξη φυσικά της Μόσχας στη Συρία δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα.
 Εξυπηρετούνται τα ρωσικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην Α. Μεσόγειο , εφόσον παραμείνει στην Εξουσία το  καθεστώς   Άσαντ.
 Η Συρία , είναι από τους σημαντικότερους πελάτες των ρωσικών οπλικών συστημάτων.
Επίσης η ρωσική διπλωματία υποστηρίζει ότι, αρκετές χιλιάδες μισθοφόροι έχουν διείσδυσαν στη Συρία.  Αρκετοί από αυτούς έχουν προσληφθεί από πράκτορες  της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, ενώ πολλοί ανήκουν  σε κοινότητες σουνιτών εξτρεμιστών, και μπήκαν στη Συρία, για  να ανατρέψουν τον «αλαουίτη σφετεριστή», όπως υποστηρίζουν όπως υποστηρίζουν οι ρώσοι διπλωμάτες,  Μπασάρ αλ-Άσαντ και να επιβάλουν μια δικτατορία ουαχαμπιτικής εμπνευσμένης, στα πρότυπα της Σαουδικής Αραβίας, όπως διατείνεται το θεοκρατικό σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης.

Σχετικά , με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία από μια συμμαχία προθύμων κρατών της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος ΑΣΑΝΤ, εκτιμάται, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση.
Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, ανέφερε σε συνέντευξή του, ότι μία επέμβαση στη Συρία θα ήταν «πολύ δύσκολη», ενώ θα ήταν «πρόωρος» και ο εξοπλισμός της αντιπολίτευσης.

Η ΖΩΗ το αντίτιμο της Αλήθειας. Οι δημοσιογράφοι στα πολεμικά μέτωπα.

Μεταξύ των θυμάτων στη Συρία, είναι και δημοσιογράφοι, όπως η πολεμική ανταποκρίτρια των «Σάντει Ταιμς» η Μάρι Κόλβιν, μια γενναία γυναίκα, που έχασε τη ζωή της στην περασμένη Τετάρτη στην πόλη  Χόμς.
Με αφορμή το θάνατό της, έχει ξεκινήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αν θα πρέπει οι δημοσιογράφοι, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους,  προκειμένου να καταγράψουν τα γεγονότα, να αναζητήσουν και να μεταδώσουν την Αλήθεια,  αυτή που κρύβεται πίσω από την προπαγάνδα.
Η Μαρί Κόλβιν  είχε δηλώσει ξεκάθαρα, ότι, ΝΑΙ αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσεις τη ζωή σου, προκειμένου να υπάρχει μια αληθινή καταγραφή των αποτελεσμάτων των πολεμικών συγκρούσεων.  Και με το θάνατό της απέδειξε ότι πίστευε ΟΣΑ έλεγε! Η ΖΩΗ είναι δυστυχώς , το αντίτιμο της Αλήθειας. Αλίμονο όμως, αν ο δημοσιογράφος φοβηθεί ή εκμαυλιστεί και σταματήσει να αναζητάει την ΑΛΗΘΕΙΑ…
  
Προσωπική Μαρτυρία.   Επειδή έχω καλύψει, για λογαριασμό του Ρ/Σλιστεί «ΑΘΗΝΑ 984»  τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία το 1999 , καθώς και την αιματηρή σύγκρουση της Παλαιστινιακής οργάνωση ΧΑΜΑΣ με τον  Ισραηλινό Στρατό το 2002, θα πω το εξής:
Παντού σε κάθε πολεμική σύρραξη, συναντάς εικόνες απίστευτης φρίκης. Καμένα σπίτια, ακρωτηριασμένα πτώματα, γονείς που κλαίνε για τα νεκρά παιδιά τους. Εικόνες εφιαλτικές που θα σε συνοδεύουν , για το υπόλοιπο της ζωής σου.
Ε  λοιπόν  ΝΑΙ, πιστεύω, ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να βρίσκεται εκεί, και  να  καταγράφει  την φρίκη του πολέμου, έχοντας πλήρη επίγνωση των σοβαρών κινδύνων,  στους οποίους είναι εκτεθειμένος.
Το οφείλει, αν μη τι άλλο,  ως ελάχιστο χρέος τιμής, στα ανώνυμα  θύματα της απερίγραπτης ανθρώπινης βαρβαρότητας, που γεννάει ο πόλεμος. Η ΑΛΗΘΕΙΑ «γυμνή» από τα ψιμύθια της προπαγανδιστικής ιδιοτέλειας είναι ΙΕΡΟ καθήκον για κάθε δημοσιογράφο.

*Απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ραδιοφωνικής μου παρέμβασης στον «ΑΘΗΝΑ 984» (ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 08.06)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου