Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

αεροναυτική άσκηση Ελλάδας- Ισραήλ- ΗΠΑ

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται από το πρωί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ΕΝΤΕΡΠΡΑΙΣ, για εθιμοτυπική επίσκεψη.
Είναι το πρώτο στην ιστορία αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.
Βρίσκεται σε πλήρη πολεμική σύνθεση, καθώς απέπλευσε από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με αποστολή να βρίσκεται σε επιφυλακή στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, ενόψει εξελίξεων στη Συρία και κυρίως των αναμενόμενων πολύ πιο  σοβαρών  εξελίξεων στο  Ιράν.
Φιλοξενεί πλήρωμα 5 χιλιάδων ατόμων, μεταφέρει 80 μαχητικά αεροσκάφη f-18, 6 ιπτάμενα ραντάρ και 12 ελικόπτερα, ενώ συνοδεύεται και από αριθμό πολεμικών πλοίων.

Εν τω μεταξύ, από χθες το πρωί είναι σε εξέλιξη μεγάλη αεροναυτική άσκηση νότια της Κρήτης, στην οποία μετέχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. ΟΙ δραστηριότητες ξεκίνησαν από την βάση της Σούδας και σταδιακά  θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία  της Ανατολικής Μεσογείου, όπως νότια του Καστελόριζου και φθάσουν μέχρι και το λιμάνι της ισραηλινής πόλης της  Χάιφα.
Η άσκηση αυτή γίνεται  τα τελευταία  10 χρόνια,   οργανώνεται από Ισραήλ και συμμετέχουν μόνο  οι ΗΠΑ .
Η Ελλάδα εκλήθη για πρώτη φορά πέρυσι από το Ισραήλ , που έχει χαρακτηρίσει την άσκηση ως υψηλής διαβάθμισης, γι’ αυτό και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της άσκησης,  όπως το σενάριο , ποιες δυνάμεις συμμετέχουν, και οι ποιοι είναι οι στόχοι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου