Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία



Του Χρήστου Καπούτση

        Κατά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν την Κυριακή  στη Γαλλία, φαίνεται ότι είναι μάλλον ξεκάθαρο το αποτέλεσμα.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και σύμφωνα με έγκυρα Ινστιτούτα Δημοσκοπήσεων, ο σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά  Ολάντ  θα είναι ο νικητής στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών.  έναντι του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Και Στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου, και σύμφωνα πάντα με τα   ευρήματα των δημοσκοπήσεων , ο σοσιαλιστής υποψήφιος φαίνεται να είναι το μεγάλο φαβορί,  έναντι του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας Ν.Σαρκοζί.

Για την Τρίτη θέση δίνουν μάχη,  η επικεφαλής της Εθνικιστικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο εκλεκτός της Αριστεράς ο Zαν-Λικ Mελανσόν.

H πρώτη συμμετοχή της Mαρίν Λεπέν σε προεδρικές εκλογές ξεκίνησε  με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς οι δημοσκοπήσεις την εμφάνιζαν ακόμη και να προηγείται  του  Σαρκοζί στον πρώτο γύρο, αλλά μάλλον δε  φαίνεται να έχει πιθανότητες να συμβεί αυτό. Στον επόμενο γύρο της 6ης Μαΐου, η Μαρίν Λεπέν , μάλλον θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ν.Σαρκοζί.

Ο υποψήφιος του Αριστερού Mετώπου, που στηρίζεται και από το K.K. Γαλλίας, ο Zαν-Λικ Mελανσόν είναι ίσως και ο μοναδικός από τους επίδοξους «μνηστήρες» της προεδρίας,  που καταγράφει συνεχή αύξηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Ο πρώην τροτσκιστής  πολιτικός, σύμφωνα με τους αναλυτές, στον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών σε δεκαπέντε μέρες, θα υποστηρίξει τον σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά  Oλάντ .  

Ο Νικολά Σαρκοζί διεκδικεί την επανεκλογή του προβάλλοντας το προφίλ του ισχυρού ηγέτη, με άξονα το δίπολο ασφάλεια-μετανάστευση. Και έχει εξαγγείλει μείωση κατά 50% του αριθμού των μεταναστών που φιλοξενούνται στη Γαλλία.

                                      
Αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν, και ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ εκλεγεί, τότε θα έχουμε την έξωση της Δεξιάς από το Γαλλικό προεδρικό μέγαρο,  για πρώτη φορά,  μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, όταν ο συντηρητικός Ζακ Σιράκ επικράτησε δύσκολα του Σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν.
Αν τέλος, συμβεί το απροσδόκητο και αναδειχθεί νικητής ο  Ζαν-Λυκ Μελανσόν,  τότε θα έχουμε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην μεταπολεμική εκλογική ιστορία της Ευρώπης συνολικά.

Πάντως, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα προκαλέσει αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομική πολιτική, εφόσον φυσικά εκλεγεί ο Φρ. Ολάντ.   Αρκεί να σκεφτούμε την πρόταση του ΟΛΑΝΤ, για το ρόλο της Ε.Κ.Τ., που είναι να δανείζει απευθείας τα κράτη με χαμηλό επιτόκιο και όχι τις Τράπεζες , για να δανείζουν τα κράτη με υψηλό επιτόκιο!
Εδώ και δύο χρόνια, η τύχη της Ευρωζώνης ελέγχεται από το δεξιό- φιλελεύθερο  πολιτικό καθεστώς της Γερμανίας, που υποστηρίζεται  από το εξίσου δεξιό πολιτικό καθεστώς της Γαλλίας.
Αν εκλεγεί ο Γάλλος σοσιαλιστής Φ. Ολάντ, ανατρέπονται οι ισορροπίες και ίσως ο γαλλογερμανικός άξονας να μπει σε περιπέτειες.
Η  Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων πρόεδρων της Γαλλίας.
Ο Φρανσουά  Ολάντ κατηγόρησε το δίδυμο Μέρκελ- Σαρκοζί  (ΜΕΡΚΟΖΙ),  ότι η πολιτική δημοσιονομικής αυστηρότητας που επέβαλαν,  έβλαψε  τελικά την Ελλάδα, όπως και όλα τα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης.  
Γενικά, το αποτέλεσμα των εκλέγον στη Γαλλία, ίσως κρίνει και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ασφαλώς, θα επιδράσει και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα