Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στη ΓαλλίαΤου Χρήστου Καπούτση

        Κατά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν την Κυριακή  στη Γαλλία, φαίνεται ότι είναι μάλλον ξεκάθαρο το αποτέλεσμα.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και σύμφωνα με έγκυρα Ινστιτούτα Δημοσκοπήσεων, ο σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά  Ολάντ  θα είναι ο νικητής στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών.  έναντι του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Και Στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου, και σύμφωνα πάντα με τα   ευρήματα των δημοσκοπήσεων , ο σοσιαλιστής υποψήφιος φαίνεται να είναι το μεγάλο φαβορί,  έναντι του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας Ν.Σαρκοζί.

Για την Τρίτη θέση δίνουν μάχη,  η επικεφαλής της Εθνικιστικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο εκλεκτός της Αριστεράς ο Zαν-Λικ Mελανσόν.

H πρώτη συμμετοχή της Mαρίν Λεπέν σε προεδρικές εκλογές ξεκίνησε  με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς οι δημοσκοπήσεις την εμφάνιζαν ακόμη και να προηγείται  του  Σαρκοζί στον πρώτο γύρο, αλλά μάλλον δε  φαίνεται να έχει πιθανότητες να συμβεί αυτό. Στον επόμενο γύρο της 6ης Μαΐου, η Μαρίν Λεπέν , μάλλον θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ν.Σαρκοζί.

Ο υποψήφιος του Αριστερού Mετώπου, που στηρίζεται και από το K.K. Γαλλίας, ο Zαν-Λικ Mελανσόν είναι ίσως και ο μοναδικός από τους επίδοξους «μνηστήρες» της προεδρίας,  που καταγράφει συνεχή αύξηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Ο πρώην τροτσκιστής  πολιτικός, σύμφωνα με τους αναλυτές, στον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών σε δεκαπέντε μέρες, θα υποστηρίξει τον σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά  Oλάντ .  

Ο Νικολά Σαρκοζί διεκδικεί την επανεκλογή του προβάλλοντας το προφίλ του ισχυρού ηγέτη, με άξονα το δίπολο ασφάλεια-μετανάστευση. Και έχει εξαγγείλει μείωση κατά 50% του αριθμού των μεταναστών που φιλοξενούνται στη Γαλλία.

                                      
Αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν, και ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ εκλεγεί, τότε θα έχουμε την έξωση της Δεξιάς από το Γαλλικό προεδρικό μέγαρο,  για πρώτη φορά,  μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, όταν ο συντηρητικός Ζακ Σιράκ επικράτησε δύσκολα του Σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν.
Αν τέλος, συμβεί το απροσδόκητο και αναδειχθεί νικητής ο  Ζαν-Λυκ Μελανσόν,  τότε θα έχουμε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην μεταπολεμική εκλογική ιστορία της Ευρώπης συνολικά.

Πάντως, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα προκαλέσει αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομική πολιτική, εφόσον φυσικά εκλεγεί ο Φρ. Ολάντ.   Αρκεί να σκεφτούμε την πρόταση του ΟΛΑΝΤ, για το ρόλο της Ε.Κ.Τ., που είναι να δανείζει απευθείας τα κράτη με χαμηλό επιτόκιο και όχι τις Τράπεζες , για να δανείζουν τα κράτη με υψηλό επιτόκιο!
Εδώ και δύο χρόνια, η τύχη της Ευρωζώνης ελέγχεται από το δεξιό- φιλελεύθερο  πολιτικό καθεστώς της Γερμανίας, που υποστηρίζεται  από το εξίσου δεξιό πολιτικό καθεστώς της Γαλλίας.
Αν εκλεγεί ο Γάλλος σοσιαλιστής Φ. Ολάντ, ανατρέπονται οι ισορροπίες και ίσως ο γαλλογερμανικός άξονας να μπει σε περιπέτειες.
Η  Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων πρόεδρων της Γαλλίας.
Ο Φρανσουά  Ολάντ κατηγόρησε το δίδυμο Μέρκελ- Σαρκοζί  (ΜΕΡΚΟΖΙ),  ότι η πολιτική δημοσιονομικής αυστηρότητας που επέβαλαν,  έβλαψε  τελικά την Ελλάδα, όπως και όλα τα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης.  
Γενικά, το αποτέλεσμα των εκλέγον στη Γαλλία, ίσως κρίνει και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ασφαλώς, θα επιδράσει και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου