Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Συνέπειες από τις περικοπές στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας
Δυσκολίες και μάλιστα πολύ σοβαρές έχουν προκύψει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Συνεργασία να αποφασίσει  για τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 . Υπάρχουν και  διαφωνίες  που ανέκυψαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως προς το μίγμα, την έκταση και τον χρόνο εφαρμογής των προτεινόμενων οικονομικών επιλογών.
 Οι Β.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης οι  πολιτικοί αρχηγοί  που στηρίζουν την Κυβέρνηση  χαρακτήρισαν πολύ σκληρά τα μέτρα που σχεδιάζει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση στην  ΤΡΟΙΚΑ, με την ΤΡΟΙΚΑ όμως, να επιμένει σε ακόμη σκληρότερα μέτρα. 
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της Συγκυβέρνησης, αναζητούν  ισοδύναμα μέτρα, κυρίως για τα ειδικά μισθολόγια, υπό την αίρεση πάντα, ότι θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα…
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε δεχτεί και η Βουλή είχε ψηφίσει, τη μείωση κατά 12%   της μισθολογικής δαπάνης για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ιατροί, δικαστικοί, ένστολοι, κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημίου) και η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει τον Ιούνιο.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η μείωση, ειδικά του μισθολογίου των στρατιωτικών,  εξετάζεται μια δέσμη ισοδύναμων μέτρων, όπως:                                         Αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Μέχρι τέλους του 2012  πιθανότατα θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες, εφόσον τελικώς... τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών γίνουν αποδεκτά από την Τρόικα.
Η αύξηση της  στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες είναι μονόδρομος, καθώς εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, με σκοπό να δικαιολογηθεί η εφαρμογή του 9μηνης στρατιωτικής  θητείας.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν ποτέ και δημιούργησαν «κενό» στη στελέχωση των μονάδων και μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους. Και όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις, αλλά μελετάται  η απόλυση σημαντικού αριθμού ΕΠ.ΟΠ.  με τη μέθοδο της αξιολόγησης. (ισοδύναμο μέτρο).
Περικοπή λειτουργικών δαπανών

1. Θα περικοπούν και άλλο οι λειτουργικές δαπάνες, που ήδη βρίσκονται στο 1 δις.ευρώ, από 1,8 δις που ήταν τη διετία 2008-10.  Από το 1 δις. ευρω, θα περικοπούν 350 εκατομ. ευρω από τις λειτουργικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ματαίωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.  Και  προφανώς μείωση στα καύσιμα , δηλαδή θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών, ενώ τα πολεμικά πλοία θα αγκυροβολήσουν στον Ναύσταθμο. Επισημαίνουμε ότι, όλες οι μεγάλες ασκήσεις των ΕΔ ,έχουν περικοπεί.  Περεταίρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών του ΥΠΕΘΑ,  πιθανόν θα ακινητοποιούσε τον στρατιωτικό μηχανισμό!!  
2.     Το ποσό που διατίθεται για εξοπλισμούς από τον προϋπολογισμό του 2012 είναι περίπου 1 δις.ευρώ. Από αυτό, περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ  θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή δόσεων από προηγούμενες προμήθειες οπλικών συστημάτων (ανελαστική δαπάνη).  ΚΑΙ τα υπόλοιπα για την συντήρηση των οπλικών συστημάτων, ώστε να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα.
Συνεπώς, η προμήθεια οπλικών συστημάτων αναγκαίων για την Εθνική μας Άμυνα, όπως προτείνουν τα Γενικά Επιτελεία, αναβάλλεται, ενώ περικόπτονται σημαντικά και οι αγορές ανταλλακτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ανταλλακτικά, οι διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, βρίσκεται  σε ποσοστά κάτω του 65%! Νέα περικοπή δαπανών,  όπως σχεδιάζεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις  στη διαθεσιμότητα στρατιωτικών μέσων.
Συνεπώς, η πρόταση για μείωση των Αμυντικών δαπανών, δεν έχει νόημα, αφού δεν υπάρχουν δαπάνες για εξοπλισμούς, ώστε να περικοπούν. 

   Η Ελλάδα απούσα
                          
Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο επαίτης χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Διεθνούς περιβάλλοντος. Η χώρα μας, πρέπει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα.
Στην περιοχή μας συντελούνται κοσμογονικές εξελίξεις, στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι  η γεωοικονομία (αξιοποίηση ορυκτού πλούτου), η διπλωματία  και η γεωπολιτική . 
Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, προωθώντας και προστατεύοντας ζωτικά εθνικά μας  συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει διεθνές κύρος και αξιοπιστία. Η ευέλικτη διπλωματία και η αποτρεπτική ισχύς των Ε.Δ. , μαζί με την οικονομία και τη κοινωνική συνοχή, είναι οι παράμετροι,  που προσδιορίζουν αξιολογικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές ισοζύγιο ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου