Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέπειες από τις περικοπές στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας




Δυσκολίες και μάλιστα πολύ σοβαρές έχουν προκύψει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Συνεργασία να αποφασίσει  για τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 . Υπάρχουν και  διαφωνίες  που ανέκυψαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως προς το μίγμα, την έκταση και τον χρόνο εφαρμογής των προτεινόμενων οικονομικών επιλογών.
 Οι Β.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης οι  πολιτικοί αρχηγοί  που στηρίζουν την Κυβέρνηση  χαρακτήρισαν πολύ σκληρά τα μέτρα που σχεδιάζει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση στην  ΤΡΟΙΚΑ, με την ΤΡΟΙΚΑ όμως, να επιμένει σε ακόμη σκληρότερα μέτρα. 
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της Συγκυβέρνησης, αναζητούν  ισοδύναμα μέτρα, κυρίως για τα ειδικά μισθολόγια, υπό την αίρεση πάντα, ότι θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα…
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε δεχτεί και η Βουλή είχε ψηφίσει, τη μείωση κατά 12%   της μισθολογικής δαπάνης για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ιατροί, δικαστικοί, ένστολοι, κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημίου) και η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει τον Ιούνιο.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η μείωση, ειδικά του μισθολογίου των στρατιωτικών,  εξετάζεται μια δέσμη ισοδύναμων μέτρων, όπως:                                         Αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Μέχρι τέλους του 2012  πιθανότατα θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες, εφόσον τελικώς... τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών γίνουν αποδεκτά από την Τρόικα.
Η αύξηση της  στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες είναι μονόδρομος, καθώς εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, με σκοπό να δικαιολογηθεί η εφαρμογή του 9μηνης στρατιωτικής  θητείας.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν ποτέ και δημιούργησαν «κενό» στη στελέχωση των μονάδων και μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους. Και όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις, αλλά μελετάται  η απόλυση σημαντικού αριθμού ΕΠ.ΟΠ.  με τη μέθοδο της αξιολόγησης. (ισοδύναμο μέτρο).
Περικοπή λειτουργικών δαπανών

1. Θα περικοπούν και άλλο οι λειτουργικές δαπάνες, που ήδη βρίσκονται στο 1 δις.ευρώ, από 1,8 δις που ήταν τη διετία 2008-10.  Από το 1 δις. ευρω, θα περικοπούν 350 εκατομ. ευρω από τις λειτουργικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ματαίωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.  Και  προφανώς μείωση στα καύσιμα , δηλαδή θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών, ενώ τα πολεμικά πλοία θα αγκυροβολήσουν στον Ναύσταθμο. Επισημαίνουμε ότι, όλες οι μεγάλες ασκήσεις των ΕΔ ,έχουν περικοπεί.  Περεταίρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών του ΥΠΕΘΑ,  πιθανόν θα ακινητοποιούσε τον στρατιωτικό μηχανισμό!!  
2.     Το ποσό που διατίθεται για εξοπλισμούς από τον προϋπολογισμό του 2012 είναι περίπου 1 δις.ευρώ. Από αυτό, περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ  θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή δόσεων από προηγούμενες προμήθειες οπλικών συστημάτων (ανελαστική δαπάνη).  ΚΑΙ τα υπόλοιπα για την συντήρηση των οπλικών συστημάτων, ώστε να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα.
Συνεπώς, η προμήθεια οπλικών συστημάτων αναγκαίων για την Εθνική μας Άμυνα, όπως προτείνουν τα Γενικά Επιτελεία, αναβάλλεται, ενώ περικόπτονται σημαντικά και οι αγορές ανταλλακτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ανταλλακτικά, οι διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, βρίσκεται  σε ποσοστά κάτω του 65%! Νέα περικοπή δαπανών,  όπως σχεδιάζεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις  στη διαθεσιμότητα στρατιωτικών μέσων.
Συνεπώς, η πρόταση για μείωση των Αμυντικών δαπανών, δεν έχει νόημα, αφού δεν υπάρχουν δαπάνες για εξοπλισμούς, ώστε να περικοπούν. 

   Η Ελλάδα απούσα
                          
Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο επαίτης χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Διεθνούς περιβάλλοντος. Η χώρα μας, πρέπει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα.
Στην περιοχή μας συντελούνται κοσμογονικές εξελίξεις, στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι  η γεωοικονομία (αξιοποίηση ορυκτού πλούτου), η διπλωματία  και η γεωπολιτική . 
Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, προωθώντας και προστατεύοντας ζωτικά εθνικά μας  συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει διεθνές κύρος και αξιοπιστία. Η ευέλικτη διπλωματία και η αποτρεπτική ισχύς των Ε.Δ. , μαζί με την οικονομία και τη κοινωνική συνοχή, είναι οι παράμετροι,  που προσδιορίζουν αξιολογικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές ισοζύγιο ισχύος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί