Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία του Στρατεύματος υποστηρίζει ο Αρχηγός Στρατού



ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Κλείνουν Στρατόπεδα και συγχωνεύονται στρατιωτικές Μονάδες, με την ολοκλήρωση της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κ.Γκίνης σε συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες.
Τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν πρόκειται να παραχωρηθούν ΔΩΡΕΑΝ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά θα αξιοποιηθούν με στόχο το οικονομικό όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης και η περιουσία του Στρατού,  που θα εγκαταλειφτεί στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ανασυγκρότησης του Στρατεύματος, θα αξιοποιηθεί οικονομικά.  Το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίζει για τα στρατόπεδα που θα κλείσουν και πως θα αξιοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον Αρχηγό Στρατού, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Στρατεύματος, αφού έχουν περιοριστεί αρκετά διάφορες δραστηριότητες. Πολλές λειτουργικές δαπάνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Μέχρι τώρα όμως, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων. Ο Στρατός, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει αξιόμαχος  και σε διαρκή  επιχειρησιακή ετοιμότητα να εκτελέσει άψογα την αποστολή του.
Ωστόσο, λόγω περιορισμού των δαπανών του ΥΠΕΘΑ, έχει ήδη μειωθεί ο αριθμός των νέων που θα εισάγονται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα μειωθεί και άλλο.  Και ακόμη, η αύξηση ή μη,  της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις (3) μήνες (από 9 στους 12 μήνες), θα αποφασιστεί κυρίως με οικονομικούς  και κοινωνικούς όρους.
Αρκετά από τα μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων του προϋπολογισμού του  ΥΠΕΘΑ θα συμπεριληφθούν στα ισοδύναμα μέτρα, που θα προταθούν στην ΤΡΟΙΚΑ, προκειμένου  η μείωση των αποδοχών των στρατιωτικών να κινηθεί σε ανεκτά όρια. Ο Α/ΓΕΣ παραδέχτηκε ότι οι στρατιωτικοί, ειδικά όσοι υπηρετούν στον Έβρο και τα ακριτικά  νησιά του Αιγαίου, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, λόγω περικοπών στις μηνιαίες αποδοχές τους. Σχετικά με τη συμμετοχή εν ενεργεία στρατιωτικών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτικό της Κυβέρνησης, και γενικά για τη συνδικαλιστική δράση των στρατιωτικών, ο  Αρχηγός του Στρατού ήταν από επιφυλακτικός έως αρνητικός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...