Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία του Στρατεύματος υποστηρίζει ο Αρχηγός ΣτρατούΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Κλείνουν Στρατόπεδα και συγχωνεύονται στρατιωτικές Μονάδες, με την ολοκλήρωση της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κ.Γκίνης σε συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες.
Τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν πρόκειται να παραχωρηθούν ΔΩΡΕΑΝ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά θα αξιοποιηθούν με στόχο το οικονομικό όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης και η περιουσία του Στρατού,  που θα εγκαταλειφτεί στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ανασυγκρότησης του Στρατεύματος, θα αξιοποιηθεί οικονομικά.  Το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίζει για τα στρατόπεδα που θα κλείσουν και πως θα αξιοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον Αρχηγό Στρατού, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Στρατεύματος, αφού έχουν περιοριστεί αρκετά διάφορες δραστηριότητες. Πολλές λειτουργικές δαπάνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Μέχρι τώρα όμως, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων. Ο Στρατός, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει αξιόμαχος  και σε διαρκή  επιχειρησιακή ετοιμότητα να εκτελέσει άψογα την αποστολή του.
Ωστόσο, λόγω περιορισμού των δαπανών του ΥΠΕΘΑ, έχει ήδη μειωθεί ο αριθμός των νέων που θα εισάγονται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα μειωθεί και άλλο.  Και ακόμη, η αύξηση ή μη,  της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις (3) μήνες (από 9 στους 12 μήνες), θα αποφασιστεί κυρίως με οικονομικούς  και κοινωνικούς όρους.
Αρκετά από τα μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων του προϋπολογισμού του  ΥΠΕΘΑ θα συμπεριληφθούν στα ισοδύναμα μέτρα, που θα προταθούν στην ΤΡΟΙΚΑ, προκειμένου  η μείωση των αποδοχών των στρατιωτικών να κινηθεί σε ανεκτά όρια. Ο Α/ΓΕΣ παραδέχτηκε ότι οι στρατιωτικοί, ειδικά όσοι υπηρετούν στον Έβρο και τα ακριτικά  νησιά του Αιγαίου, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, λόγω περικοπών στις μηνιαίες αποδοχές τους. Σχετικά με τη συμμετοχή εν ενεργεία στρατιωτικών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτικό της Κυβέρνησης, και γενικά για τη συνδικαλιστική δράση των στρατιωτικών, ο  Αρχηγός του Στρατού ήταν από επιφυλακτικός έως αρνητικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου