Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη, όχι ελεημοσύνηΤου Χρήστου Καπούτση       

         
           Τα χαμόγελα, η καλή διάθεση, η ευρυχωρία αισθημάτων,  οι ανυπόκριτες εκδηλώσεις αγάπης, η ευθυμία, η διασκέδαση , είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις μέρες γιορτινές ή «χρονιάρες μέρες» που έλεγαν οι μεγαλύτεροι .  Η γιορτινή ατμόσφαιρα δεν φτιάχνεται  από τα λαμπιόνια που αναβοσβήνουν, τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δένδρα,   ή τους «κιτς» αγιοβασίληδες. Η γιορτινή ατμόσφαιρα δεν επιβάλλεται, αλλά δημιουργείται,  κυρίως από τη ψυχική διάθεση των ανθρώπων.
Άραγε , είναι δυνατόν να  μετέχουν  της γιορτινής ευωχίας  οι 1.300.000 άνεργοι; Μήπως,  έχουν καλύτερη  διάθεση τα δυο εκατομμύρια ελλήνων που βρίσκονται κάτω από τα όρια  της φτώχειας; Και η στρατιά των νεόπτωχων και νεοάστεγων που διαρκώς μεγαλώνει, μήπως «μεθούν» από χαρά με το χαρμόσυνο άγγελμα της γέννησης του Θεανθρώπου;
Τα δωρεάν γιορτινά γεύματα των Δήμων και της Εκκλησίας, απαλύνουν το πρόβλημα των δυστυχούντων συμπολιτών μας , δεν το επιλύνουν. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις ανθρώπων, που  υποχρεώνονται  να μετέχουν  στα δωρεάν  συσσίτια, υπάρχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.  Άνθρωποι αξιοπρεπείς και έντιμοι,  που έχασαν  τη δουλειά τους και χωρίς να ευθύνονται έμειναν στο δρόμο, εκλαμβάνουν τη δωρεάν σίτιση ως ελεημοσύνη, που τσακίζει την υπερηφάνειά τους, που καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους, που τραυματίζει το φιλότιμό τους. 
Αλληλεγγύη ΝΑΙ, ανθρωπιά, ζεστασιά αισθημάτων, μοίρασμα αγάπης , αλλά ΟΧΙ ελεημοσύνη,  ειδικά από τους πλούσιους φοροφυγάδες.
Το χειρότερο απ’ όλα όμως,  είναι οι ευχές που θα «υποχρεωθούμε»  να ακούσουμε από πολιτικούς και πολιτικάντηδες. Τα «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» των πολιτικών είναι κάλπικα, είναι υποκριτικά , είναι ψεύτικα. Οι πολιτικοί με τις επιλογές τους, συνειδητά διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, διέρρηξαν το δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, κατεδάφισαν εργασιακά δικαιώματα, χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη, μετέτρεψαν τα όνειρα των νέων σε εφιάλτη και την ανημποριά των γηρατειών σε αβάσταχτη δοκιμασία.
Αφήστε μας κύριοι πολιτικοί στην παγωνιά μας ,  μην «ανησυχείτε», θα τα βολέψουμε και αυτά τα Χριστούγεννα, μόνοι , όπως  είναι πάντα οι Άνθρωποι που περνάνε δύσκολα!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου