Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Οι προσπάθειες για τη διάσωση των δύο ΜητροπολιτώνΤου Χρήστου Καπούτση

Δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι τώρα οι προσπάθειες για  την απελευθέρωση των Ελληνορθόδοξου και Συρο-ορθόδοξου Μητροπολιτών Χαλεπίου. Το Ελληνικό κράτος συνεχίζει τις προσπάθειές του. Η αρμόδια Επιτροπή στο Υπουργείο Εξωτερικών (ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων), συνεδριάζει  συνεχώς στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης,  για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των Ελληνορθόδοξου και Συρο-ορθόδοξου Μητροπολιτών Χαλεπίου κ.κ. Παύλου και  Γρηγόριου Γιοχάνα Ιμπραχίμ  αντιστοίχως, που έχουν απαχθεί στη Συρία.
Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση αυτή  δεν έχουν επιβεβαιωθεί. (μεταδόθηκε ότι απελευθερώθηκαν, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε)
  Η Τουρκία έχει εμπλακεί ενεργά ,  από την πρώτη κιόλας στιγμή, στον εντοπισμό των υπεύθυνων της απαγωγής των Χριστιανών Μητροπολιτών. Τούρκοι πράκτορες αναζητούν τα ίχνη των απαγωγέων. Αρκετοί εκτιμούν ότι η Τουρκία, είναι  χώρα-κλειδί στην υπόθεση, εντοπισμού και ει δυνατόν, άμεσης απελευθέρωσης των δυο Μητροπολιτών. Κυρίως, λόγω των ισχυρών δεσμών της Άγκυρας με την αντιπολίτευση στη Συρία.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του κουρδικού Πρακτορείου Firat News, o Στρατός Λαϊκής Άμυνας του Δυτικού Κουρδιστάν (YPG), εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η οργάνωση που απήγαγε τους δυο μητροπολίτες στη Συρία, είναι η ισλαμιστική Feteh El-Hesun, η οποία ανήκει στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος, ως γνωστόν, στηρίζεται ανοικτά από την Τουρκία. Οι Κούρδοι της Συρίας , κατά το κουρδικό Πρακτορείο, έχουν εντοπίσει τους δύο απαχθέντες μητροπολίτες και ετοιμάζουν επιχείρηση για την διάσωσή τους. Φυσικά, ούτε αυτή η πληροφορία  έχει επιβεβαιωθεί ακόμη…

 Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκτός των άλλων, θα έπρεπε ίσως,   να είχε ζητήσει την βοήθεια του Εμίρη του Κατάρ,  ο οποίος έχει επιρροή στις οργανώσεις Αλ Νουσρα και Ταουχιντ . Πρόκειται για ακραίες ισλαμικές οργανώσεις με δεσμούς με την ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ, που πιθανολογείται ότι, οι απαγωγείς των δυο Μητροπολιτών, είναι Τζιχαντιστες και  σχετίζονται με αυτές τις ισλαμικές – σουνιτικές οργανώσεις. Το ΚΑΤΑΡ είναι γνωστό ότι  τροφοδοτεί με όπλα και χρήματα, τις αντιστασιακές οργανώσεις,  που δραστηριοποίονταν  στην βόρεια Συρία, και επιχειρούν να «αρπάξουν»  την εξουσία στη Συρία, ανατρέποντας τον Μονάρχη- Δικτάτορα Μπασαρ ΑΛ ΑΣΑΝΤ.
Να προσθέσουμε ακόμη ότι, ο στενός συνεργάτης  του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  του κ.Κύριλλου , ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, έκανε λόγο για τσετσενικές ομάδες που δρουν στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι αυτές έχουν απαγάγει τους δύο Μητροπολίτες.
Πάντως, οι απόψεις ή οι εικασίες που εκφράζονται δημοσίως από Ιεράρχες διαφόρων δογμάτων θα πρέπει να «φιλτράρονται» διότι, πιθανότατα να έχουν και πολιτικές σκοπιμότητες.
                                                             ***
Μαζί με τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Παύλο, έχει απαχθεί και ο αντίστοιχος Συρο-Ιακωβίτης Ή Συρο-ορθόδοξος  μητροπολίτης Γρηγόριου Γιοχάνα Ιμπραχίμ .
ΟΙ  Ιακωβιτες  συγκροτούν ένα  ιδιαίτερο θρησκευτικό- δογματικό  κίνημα μονοφυσιτικού χαρακτήρα.
Μονοφυσιτισμός ονομάζεται ένα χριστιανικό δόγμα, κατά το οποίο η θεία φύση του Χριστού θεωρείται κυρίαρχη επί της ανθρώπινης.
Πρόκειται για ένα  σημαντικό ρεύμα της χριστιανικής σκέψης.
Κατά την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 553 μετ.Χ. όπου και  διατυπώθηκε το ορθόδοξο δόγμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ιησούς υπάρχει σε ένα μόνο πρόσωπο και με δύο φύσεις, την ανθρώπινη και τη θεία, «ενωμένες και μη συγχεόμενες», οι διαφωνούντες  συγκρότησαν το δικό τους Θεολογικό Δόγμα του Μονοφυσιτισμού στο οποίο προσχώρησαν  οι Ιακωβίτες της Συρίας.
Η δογματική διδασκαλία των Ιακωβιτών, έχει απήχηση στη Συρία και ευρύτερα, οπού οι πιστοί Ιακωβίτες ξεπερνούν  στους 400.000 οπαδούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου