Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ε.Ε. προσανατολίζεται στο φυσικό αέριο σχιστόλιθου!



του Χρήστου Καπούτση

Τα θέματα της Ενέργειας και γενικά η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., ήταν μαζί με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα δυο βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής  των 27 κρατών  - μελών της Ε.Ε. της 22ας Μαΐου.
Ειδικότερα, εξετάστηκε  το θέμα του «περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης» της ΕΕ από τρίτες χώρες (Ρωσία, Νορβηγία, Αραβικές χώρες) και «κάτω από το πρίσμα της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας» από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του  Προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι: «η Ευρώπη σύντομα θα είναι η μόνη ήπειρος , που θα εξαρτάται  από την εισαγόμενη ενέργεια».
Ισχύει το εξής αξίωμα: Όσο η  ζήτηση για κατανάλωση ενέργειας  θα αυξάνει, τόσο θα αυξάνει και η τιμή των εισαγόμενων ενεργειακών πόρων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο). Και συνακόλουθα,  τόσο θα αυξάνει και η εξάρτηση από τις χώρες που τροφοδοτούν την Ευρώπη με ενέργεια,  που είναι κυρίως η Ρωσία και διάφορα Αραβικά κράτη.  Η ενεργειακή  εξάρτηση της Ε.Ε.,  δυνητικά και κατά  περίσταση, μπορεί να μετατραπεί και σε πολιτική ομηρία της Ε.Ε. , από τις χώρες που παράγουν ενέργεια και την διοχετεύουν στην Ευρώπη.
Αυτή η διαπίστωση,  υποχρεώνει τους  ηγέτες της Ε.Ε. να στραφούν σε άλλες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και μάλιστα ευρωπαϊκές. 
Έτσι λοιπόν, αποφάσισαν , οι ηγέτες της ΕΕ σε αυτή  σύνοδο κορυφής,  για την  ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε .,  ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενάργειας με στόχο,  τη μερική έστω αντικατάσταση του εισαγόμενου   φυσικού  αέριου, με  το φυσικό αέριο σχιστόλιθου!! 
Η Ε.Ε. διαθέτει αρκετά μεγάλα κοιτάσματα  σχιστολιθικού φυσικού αερίου, που εντοπίζονται κυρίως στην Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Ο  Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι, «την τελευταία δεκαετία, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει την ενέργειά τους από σχιστόλιθο, από μόλις 1 τοις εκατό στο 30 τοις εκατό, και οι αμερικανοί ξοδεύουν τα μισά από τους Ευρωπαίους ,  για αγορές συνολικά φυσικού αερίου».
Γενικά,  οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι διπλάσιες , από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ.
Σχετικά τώρα με το  σχιστολιθικό αέριο, αυτό αποτελεί πράγματι φτηνή εναλλακτική πηγή ενέργειας  για την Ε.Ε.. Ωστόσο, θα  πρέπει να αναφέρουμε και  τις απόψεις των Επιστημόνων, που προειδοποιούν ότι,  η εξόρυξη  του  σχιστολιθικού αερίου  έχει πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ποιοτικά, δεν έχει σχέση με το φυσικό αέριο. Εκτιμήσεις επιστημόνων αναφέρουν ότι και στην Θράκη είναι πιθανόν να υπάρχουν κοιτάσματα από σχιστολιθικό αέριο.
Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Κυβέρνηση  και ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τις παρεμβάσεις του, κατέστησε σαφές ότι, επιδιώκει,   η Ελλάδα,  να καταστεί ενεργειακός  διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και να αναγνωριστεί,  ως ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης. (ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΑΡ)
Στόχος του Πρωθυπουργού ο  υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος που βρίσκεται στην Ελληνική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ), να βρεθεί κάτω από την πολιτική «ομπρέλα» της Ε.Ε. Σχετική  παράγραφος συμπεριελήφθη στο Κείμενο των Τελικών Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., είναι άρρηκτα  συνδεδεμένη με την οικονομική πολιτική, και   δέχονται επιρροές από τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Αποτελεί  εμμονική   επιδίωξη των Αμερικανών , ΝΑ μην υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, κυρίως  από την Ρωσία. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν πολιτικές διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Και ακόμη η Ε.Ε.  ενθαρρύνει  πολιτικές,  για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. (KΥΠΡΟΣ- ΙΣΡΑΗΛ- ΕΛΛΑΔΑ, κρατών που ανήκουν στα  ΔΥΣΗ). Αναμένεται επίσης, να ανοίξει και   ευρωπαϊκός δίαυλος,   για το Ισραηλινό και το Κυπριακό  φυσικό αέριο. (Απόφαση της Ε.Ε. για  πολλαπλές πηγές που θα  τροφοδοτούν την  Ε.Ε. με ενέργεια).  Και φυσικά , οι αμερικανοί έχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα,  το  αζέρικο φυσικό αέριο να πλημμυρίσει την Ευρώπη, αντικαθιστώντας το Ρωσικό.

                                                  
Τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού , με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ ΚΑΙ με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., έκανε, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Μετά από τη συνάντηση,  που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγιπ Ερντογάν, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι, η  ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο,  για την επανέναρξη των  συνομιλιών  των δύο κοινοτήτων και την λύση του Κυπριακού.
Η Κυβέρνηση της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ  Δημοκρατίας και  τα πολιτικά κόμματα,   με  ανακοινώσεις τους,  εκφράζουν τη δυσφορία τους, για τις δηλώσεως του βαν Ρομπάι,  και επισημαίνουν ότι:
«όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τουρκία έχουν υποχρέωση,  να υπενθυμίζουν στην Τουρκική Κυβέρνηση, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2005 έχει εκδώσει αποφάσεις,  που συνδέουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.»  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα