Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βελτιώνονται οι Ελληνορωσικές σχέσεις




ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Στην επιλογή της Κυβέρνησης,  για βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, εντάσσεται και η επίσκεψη στη Μόσχα του ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλου. Και αποτελεί προπομπό της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Ρωσία. 
Ο ΥΠΕΘΑ Π.  Παναγιωτόπουλος εξουσιοδοτημένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέδωσε στον Ρώσο ΥΠΑΜ κ. Σοϊγκού επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου  Παπούλια ,  η οποία περιέχει πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του,  για επίσημη επίσκεψη  του ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ η στην Ελλάδα. Μία πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από το Κρεμλίνο.
Οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις  είναι ουσιαστικά «παγωμένες» από το 2010, μετά την ακύρωση της συμφωνίας,  για την κατασκευή του αγωγού ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, που θα μετέφερε το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας. Και  μετά και την ακύρωση της  διακρατικής  συμφωνίας προμήθειας των ρωσικών τεθωρακισμένων ΤΟΜΑ BMP-3HEL, για τον Ελληνικό Στρατό.
Στη Μόσχα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Πάνος Παναγιωτόπουλος, είχε συνομιλίες με ρώσους Κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και  με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας  Σεργκέι Σοϊγκού.
          Οι  συναντήσεις έγιναν  στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που διεξάγεται  στη Ρωσική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ. 
Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί Άμυνας, συζήτησαν διμερή θέματα αμυντικής συνεργασίας. Στο  επίκεντρο των συνομιλιών ήταν   η προμήθεια ανταλλακτικών και οι συμβάσεις συντήρησης των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης,  που βρίσκονται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τα αντιαεροπορικά  Συστήματα ΤΟR-Μ1. Και ακόμη, τέθηκε  και το θέμα της πρώτης  βολής του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300, που εδώ και μία δεκαετία βρίσκεται αποθηκευμένο στην Κρήτη και είναι ανενεργό επιχειρησιακά, λόγω των γνωστών αντιδράσεων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.
Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον  να επισημάνουμε ότι οι ρώσοι αξιωματούχοι, συνομιλητές του Π. Παναγιωτόπουλου, δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους,  για την απόκτηση των κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από τη ρωσική Gazprom.
Φυσικά, το επίπεδο των  ελληνο-ρωσικών  σχέσεων, είναι σε πλήρη συνάρτηση με τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην Αν.  Μεσόγειο, αλλά και με τη σκληρή μάχη των Αγωγών μεταφοράς  της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις στη Συρία και  την Αίγυπτο,  η μόνιμη παρουσία Ναυτικής Δύναμης της Ρωσίας  στη Μεσόγειο, που συγκροτείται από σύγχρονα πολεμικά πλοία, αλλά και τα σχέδια της Ρωσίας για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Α. Μεσογείου, που συγκρούονται με τα αντίστοιχα των Αμερικανών,  όλα αυτά,  είναι αποφασιστικοί παράγοντες στην αναθέρμανση ή στο πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκετοί  έλληνες πολιτικοί , όπως ο Σπ. Μαρκεζίνης  , ο Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος και ο Κώστας Καραμανλής, απέδωσαν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, παρότι αρχικά ήταν φιλοαμερικανοί, ασκώντας την  Εξουσία  καταλάβαιναν,  ότι χρειάζονταν κάποιο αντιστάθμισμα,  για να μην τους πνίξει ο ατλαντικός βρόγχος. και για αυτό,  έκαναν διπλωματικά ανοίγματα,  όχι μόνο στη Ρωσία , αλλά και στην Ε.Σ.Σ.Δ. ( Εν.ΣΟΒ.ΣΟΣ.ΔΗΜ.) και μάλιστα την εποχή του «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» (Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου)!
Ωστόσο, ΠΟΤΕ οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, δεν προχώρησαν σε  σε έμπρακτη συνεργασία στρατηγικής φύσεως. Αυτό οφείλεται μάλλον  σε δισταγμούς των Ελληνικών Κυβερνήσεων , λόγω της συμμετοχής της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ  και τις προεξοφλούμενες αντιδράσεις των ΗΠΑ,  όπου υπάρχουν οι γνωστές προκαταλήψεις έναντι της Ρωσίας, άλλες είναι δικαιολογούμενες,  άλλες όμως ΟΧΙ..
Αλλά και από την άλλη πλευρά,  η  Ρωσία είναι γενικά επιφυλακτική στην υποστήριξη κρατών,  που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και τα ΝΑΤΟ.
Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις είναι μάλλον ναρκοθετημένες, λόγω ισχυρών διαφωνιών σε Στρατηγικά Θέματα, όπως, η Αντιπυραυλική ασπίδα, η Ενέργεια και το ΙΡΑΝ.
Η Ρωσία, αποφεύγει να προκαλέσει τη ΔΥΣΗ, διότι  αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα. ΤΟ  αδύνατο σημείο της αχανούς Ρωσίας,  υπήρξε πάντοτε το μαλακό υπογάστριο της χώρας, δηλαδή η περιοχή του Καυκάσου,  όπου πληθυσμιακά υπερτερούν αλλογενείς ισλαμικοί, κατά το πλείστον, πληθυσμοί, όπως για παράδειγμα η Τσετσενία, όπου το αυτονομιστικό κίνημα των ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ενισχύεται από φιλο- αμερικανικές Αραβικές χώρες.   Η  περιοχή του Καυκάσου,  είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας,  λόγω της διέλευσης από κει και των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
                                     
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ: Βρήκα  μια παλιά συνέντευξη του Προέδρου της  Ρωσίας ΒΛ.ΠΟΥΤΙΝ , που μιλάει για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη ρωσική ταυτότητα. Μας έδωσε σχεδόν τα πάντα – Πίστη, αλφάβητο, κουλτούρα, κοσμικό όραμα, την πολιτική αντίληψη της Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας (το παράδειγμα του Βυζαντίου), την ιδέα της «κοινωνίας», τη φιλοσοφία, το νόμο…  Εμείς οι Ρώσοι χρωστάμε στους ‘Έλληνες.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...