Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλη γεωπολιτική αξία της Ελλάδος , της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ, για τις ΗΠΑ’ ‘ Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής ο Ερντογάν ‘


21.8.13  Analysts for Change  


Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο παρέχουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ‘ διαρήξει ‘ τις σχέσεις της με την Τουρκία, σύμφωνα με τον Seth Cropsey, πρώην αναπληρωτή υφυπουργό του Ναυτικού επί εποχων Προέδρου Reagan και George HW Bush .

«Πολιτική και συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν ραγδαία , και το πλαίσιο ασφάλειας της περιοχής ευρίσκεται σε κίνδυνο ,» ανέφερε ο Cropsey τη Δευτέρα στα αμερικανικά Media.
«Η περιοχή χωρίζεται πλέον στις χώρες ενός αναδυόμενου μουσουλμανικού τόξου και στις χώρες του μη μουσουλμανικού κόσμου.»
«Μια νέα τάξη πραγμάτων αναδύεται ως αποτέλεσμα τριών σημαντικών γεγονότων :
α.την επαναχάραξη του χάρτη υδρογονανθράκων της περιοχής, με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή και την ισραηλινή αποκλειστικές ζώνες ,
 β. Στην υιοθέτηση από την Τουρκία μιας εχθρικής νεο-οθωμανικής ιδεολογίας που την καθοδηγεί στον 21ο αιώνα.
γ. Και στην «αραβική άνοιξη», έγραψε Cropsey.
 «Στο μέσον αυτής της πολιτικής αλλαγής ευρίσκεται η Ελλάδα , η Κύπρος σε συντονισμό με το Ισραήλ, κράτη τα οποία παρέμειναν ‘φιλικά‘ προς τη Δύση. Όταν η αστάθεια και ο φόβος ευρίσκεται σε αλματώδη άνοδο, η προβλεψιμότητα γίνεται ιδιαίτερα πολύτιμη συνεχίζει ο αμερικανός αξιωματούχος. »
«Οι ρόλοι της Ελλάδος και της Κύπρου σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας και η προσφορά τους στο πλαίσιο χάραξης της πολιτικής των ΗΠΑ αλλά και της Δύσης γενικότερα για την δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ‘μεταφέρουν‘ την ΕΕ μέσα σε 45 λεπτά στα σύνορα του Ισραήλ», συνεχίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος .
» Η χρήση των λιμένων των ναυτικών εγκαταστάσεων , καθώς και των στρατηγικών αεροπορικών βάσεων, βλέπε Σούδα , δηλώνουν με το πιό απερίφραστο τρόπο ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο, επιτρέποντας παράλληλα στόν αμερικανικό έκτο Στόλο – εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσουν να εμφανιστούν ως πανίσχυρη ναυτική δύναμη στην περιοχή για την διαφύλαξη των θαλάσσιων διόδων, να κινήται με ασφάλεια στην ανατολική Μεσογείο . Η όλο και αυξανόμενη αστάθεια της περιοχής αυξάνει ταυτόχρονα και τους στρατηγικούς ρόλους της Ελλάδας και της Κύπρου προσφέροντας ένα κίνητρο για τους Αμερικανούς πολιτικούς να προωθήσουν μια νέα σειρά στενότερων σχέσεων με τις δύο χώρες ενισχύοντας ταυτόχρονα την περιφερειακή θέση τους. »
Σύμφωνα με τον Cropsey, «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και η συμμετοχή τους στις μεσογειακές ‘υποθέσεις ‘ ανάγεται απο την εποχή του Προέδρου Jefferson
. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεδίωκαν μια σταθερή κατάσταση στην περιοχή της ΝΑ μεσογεείου , δεδομένου ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ πολεμούσε τους βάρβαρους πειρατές απο τις αρχές του 19ου αιώνα με κύρια αποστολή να τους κρατήσει μακριά απο τα αμερικανικά εμπορικά συμφέροντα και τους λιμένες της Βόρειας Αφρική.ς Η άνοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ ως της πιο δυναμικής πολιτικής δύναμης της περιοχής, και η εμβάθυνση των συνδέσεων του με την «Αραβική Άνοιξη», αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ – όπως το πρόσφατο κλείσιμο 19 αμερικανικών πρεσβειών από τη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή ως τον μακρινό νότο όπως η Μαδαγασκάρη.
Αυτό αποδεικνύει παράλληλα ότι οι Ισλαμιστές και τα αυταρχικά καθεστώτα που έχουν προκύψει μετά την κατάρρευση των παλαιών καθεστώτων της περιοχής αποτελούν το μέγιστο κίνδυνο . Η περιφερειακή μετατόπιση προς τον αυταρχικό ισλαμισμό είναι μια υπενθύμιση της προειδοποίησης του ειδικού του πανεπιστημίου Χάρβαρντ καθηγητή Samuel Huntington σχετικά με την σύγκρουση των πολιτισμών, ο οποίος παροιμοιάζει την όλη κατάσταση σαν την μακραίωνη και επικίνδυνη εισβολή στην Ευρώπη της οθωμανικής αυτοκρατορίας . »
«Διάδοχος των Οθωμανών, η σύγχρονη Τουρκία, έχει εγκαταλείψει το κεμαλικό δόγμα διακυβέρνησης και διέπεται από το όλο και πιο καταπιεστικό, εχθρικό, ισλαμικό καθεστώς», συνεχίζει με γλαφυρότητα ο Cropsey.
«Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας έχει ενθαρρύνει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει την δομή της ιδεολογίας της χώρας αλλάζοντας άρδην και την πορεία της απο την Δύση και το κοσμικό χαρακτήρα που διαδέχθηκε την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μιά αυταρχική ισλαμική χώρα . Στη θέση αυτή , ο κ. Ερντογάν έχει προσανατολίσει την Τουρκία προς την Ανατολή, με έμφαση στο σουνιιτικό ισλάμ παρέχοντας παράλληλα και μουσουλμανική αλληλεγγύη στις όμορες χώρες και την εχθρότητα έναντι των μη μουσουλμανικών συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η Πολιτική του Ερντογάν φαίνεται να θέλει να αποκαταστήσει την ηγεμονία των πρώην οθωμανών προκοτόχων του. »
Ο πρώην αμερικανός υφυπουργός Ναυτικού σημείωσε ότι «Ο συνδυασμός των ισλαμιστών με μια νεο-οθωμανική ιδεολογία αποτελεί την απόπειρα της Τουρκίας να επιστρέψει ως ηγεμόνας της περιοχής πράγμα που αντιτίθεται στους αμερικανικούς στόχους των ΗΠΑ για μια δημοκρατική και ειρηνική περιοχή. Ταυτόχρονα η Τουρκία απειλεί τους συμμάχους της Αμερικής -. όπως την Ελλάδα και την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και τα νέα μέλη της ΕΕ όπως την Βουλγαρία, η οποία κατήγγειλε τον ‘έλεγχο‘ της Τουρκίας στις τιμές και στην παραδιδόμενη ποσότητα φυσικού αερίου που διέρχεται προς την ΕΕ «.
Υπογραμμίζοντας πιθανόν την αλλαγή της αμερικανικής στάσης σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο ο Cropsey δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικές για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Και τα δύο κράτη ‘τραβούν‘το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιφερειακή και ενεργειακή ασφάλεια , όπως και το Ισραήλ, του οποίου το ναυτικό, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αύξησε κατά 760.000.000 δολ’αρια τον προϋπολογισμό του για την προάσπιση των πρωτόγνωρωνη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα χωρικά του ύδατα . Οι Ναυτικές ικανότητες του Ισραήλ συμπληρώνει η κατα πολύ ανώτερη δύναμη της πολεμικής του αεροπορίας , η ισχυρότερη σε όλη την Μ.Ανατολή.
«Το 2011, με έδρα τις ΗΠΑ η εταιρεία Noble Energy ανακάλυψε 7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (TCF), φυσικού αερίου στην Κύπρο στο ‘οικόπεδο ’12″, σημείωσε ο ίδιος . «175 χλμ ανατολικά της Κύπρου , το Ισραήλ έχει ανακαλύψει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 31 TCF . Η Κύπρος πιστεύει ότι διαθέτει μέχρι 60 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 12 θαλάσσια ‘οικόπεδα τα οποία, αν αποδειχθούν και στην πράξη , τότε θα καταστεί η Κύπρος η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας της ΕΕ, μετά τη Νορβηγία.
Η Κύπρος έχει υπογράψει πρόσφατα ένα μνημόνιο κατανόησης με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy για να ξεκινήσει την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη νότια ακτή της χώρας ,στο Βασιλικό.
Τα πρωτοφανή σε έκταση κοινά σχέδια ανάπτυξης μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων τους θα ενοποιήσει εμπορικά και θα μετατρέψει τις 2 χώρες σε μεγάλους περιφερειακούς εξαγωγείς ενέργειας, βελτιώνοντας παράλληλα τις ήδη ισχυρές σχέσεις τους. »
«Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Arie Mekel, τόνισε την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ », σημείωσε ο Cropsey, ο οποίος ανέφερε ο κ. Μέκελ, ανέφερε ότι «Πιστεύουμε ότι αυτές οι τρεις χώρες, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, θα εργαστούν από κοινού για να χρησιμοποιήσουν την δύναμή τους , όπως στον τομέα του φυσικού αερίου,και θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία κοινή περιφερειακή δύναμη που θα είναι σε θέση να σταθεί έναντι των άλλων περιφερειακών δυνάμεων!!!!!!!. »
«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν ‘πιέζοντας‘ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή για το μέλλον του ΝΑΤΟ για μια αποτελεσματική συμμαχία αλλά και με την εκ νέου εξέταση της ‘‘παλιάς ιδέας‘‘ της Τουρκίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις συμμαχίες των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και Ισραήλ. Η εναλλακτική λύση είναι η παθητικότητα που «αφήνει ανοικτή την κερκόπορτα» – προσφέροντας τίποτα άλλο παρά αδυναμία και δίνοντας πειστήρια περί απόσυρσης των ΗΠΑ απο το παγκόσμιο γίγνεσθα, κατέληξε ο Cropsey.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171089#.UhQYNT-aaos
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...