Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

O Βίας ο Πριηνεύς

O Βίας ο Πριηνεύς ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας αλλά και ποιητής[1], από την Πριήνη της Ιωνίας (6ος αι. π.Χ.), γιος του Τευτάμου[2].
Έγινε γνωστός για την δικαιοσύνη του και την ρητορική του δεινότητα. Σήμερα σώζονται ηθικά αποφθέγματα του, ως και απόσπασμα λυρικού ποιήματός του.
Μερικά από τα σωζόμενα αποφθέγματά του.
·         «Κρατίστην είναι δημοκρατίαν εν ή πάντες ως τύραννον φοβούνται τον νόμον.»
·         «Οι αγαθοί ευαπάτητοι.»  μτφρ: οι καλοί άνθρωποι εξαπατούνται εύκολα.
·         «Νόει το πραττόμενον.» μτφρ: να έχεις συναίσθηση των πράξεών σου
·         Άκουε πολλά, λάλει καίρια.
·         Αλαζονεία εμπόδιον σοφίας.
Ο Βίας ήταν γνωστός στην αρχαιότητα για τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε στην γενέτειρα πατρίδα του και παροιμιώδης έμεινε η μεγάλη δικανική του δεινότητα. Ο Βίας πέθανε σε ηλικία 85 χρονών περίπου, καθώς αγόρευε στο δικαστήριο. Όπως διηγείται ο Διογένης ο Λαέρτιος, πέθανε όπως πεθαίνουν όλοι οι δίκαιοι άνθρωποι.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όταν η πατρίδα του Πριήνη κατακτήθηκε από τους Πέρσες, οι δε συμπολίτες του έφευγαν πρόσφυγες από εκεί, συναποκομίζοντας και τα υπάρχοντά τους, κάποιος τον ρώτησε γιατί κείνος δεν παίρνει κάτι μαζί του στη φυγή οπότε, ο Βϊας του απάντησε: «Τα εμά πάντα μετ` εμού φέρω», δηλαδή «Ότι έχω μαζί μου το φέρνω», εννοώντας πως δεν είχε κάτι για να πάρει και αυτός, όπως οι άλλοι.
Στον Βίαντα  του Πριηνέα αποδίδεται και η εξής φράση: «Φίλει μεν ως ο μισήσων, μίσει δε ως φιλήσων.» ΔΗΛΑΔΗ,  Να αγαπάς, σαν να πρόκειται να μισήσεις, και να μισείς σαν να πρόκειται να αγαπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου