Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έκρυθμη η κατάσταση στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ = ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984



Είναι πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες που φτάνουν από την ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Η κατάσταση είναι χαοτική, σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο. Ενώ είναι  απόλυτα προβλέψιμη στο κοινωνικό επίπεδο, καθώς επιβεβαιώνεται ο βαθύτατος διχασμός των κατοίκων  της Ουκρανίας.
Η ΒΟΥΛΗ της ΟΥΚΡΑΝΊΑΣ, αλλάζει ΠΡΟΕΔΡΟ . Αντικαθίσταται ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του κυβερνώντος κόμματος και τοποθετείται ως πρόεδρος ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης. Αυτή η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ καθαιρεί τον εκλεγμένο  ΠΡΟΕΔΡΟ Βίκτωρα ΓΙΑΝΟυκόβιτς και απελευθερώνει  την πρώην Πρωθυπουργό   ΓΙΟΥΛΑ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γιανουκόβιτς, δηλώνει  από άγνωστη τοποθεσία, ΟΤΙ δεν παραιτείται. Και κατηγορεί τη ΒΟΥΛΗ για πραξικόπημα, επειδή των καθαίρεσε.
Η Τιμοσένκο, μετά την αποφυλάκισή της από τις φυλακές του ΧΑΡΚΟΒΟ, όχι με ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, αλλά με απόφαση της ΒΟΥΛΗΣ, ΟΠΟΥ τις τελευταίες ώρες έχει την πλειοψηφία το κόμμα της,  (Η ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ)   πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ΟΠΟΥ και μίλησε από αναπηρικό καροτσάκι σε χιλιάδες οπαδούς της ΚΑΙ είπε ότι η ΟΥΚΡΑΝΙΑ θα ενταχθεί στην Ε.Ε..
Έχουμε και  ΑΝΟΙΧΤΉ παρέμβαση της Ε.Ε., υπέρ της ΦΙΛΟΔΥΤΙΚΗΣ αντιπολίτευσης της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε  έκκληση,  η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.
Υπενθυμίζουμε ότι, το 2011 η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, εξαιτίας συμφωνίας που είχε υπογράψει για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία.

Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες που μεταδίδουν από το Κίεβο τα ΔΥΤΙΚΆ ΜΜΕ,  δείχνουν αγωνιστές πολίτες της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, να μετέχουν σε  αυθόρμητες εκδηλώσεις και να παλεύουν   για δημοκρατία και  για κράτος δικαίου.  Είναι όμως έτσι;  Υπάρχουν ωστόσο και πιο ψύχραιμοι αναλυτές, που εκτιμούν, ότι όσα μεταδίδουν τα ΔΥΤΙΚΑ κυρίως ΜΜΕ από την ΟΥΚΡΑΝΙΑ, είναι ιδωμένα από μια φιλοδυτική οπτική γωνία. Για παράδειγμα , δεν αναφέρουν ότι των αντικυβερνητικών επεισοδίων πρωτοστατεί το ακροδεξιό-φασιστικό κόμμα, που μάλιστα, στα τελευταία επεισόδια οι οπαδοί του κατείχαν και στρατιωτικό οπλισμό, τον οποίο χρησιμοποίησαν σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.
Υπάρχουν ισχυρές απόψεις ότι,  τα όσα διαδραματίζονται στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ, είναι προσχεδιασμένα  και σχετίζονται με κορυφαία γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά θέματα.
Ο στόχος είναι να περιοριστεί η ρωσική επιρροή στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ . Και  η Ουκρανία  να περάσει στην σφαίρα επιρροής  της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από περίπου δέκα  χρόνια, η περίφημη «Πορτοκαλί Επανάσταση»  οργανώθηκε με τεράστια πολιτική και οικονομική στήριξη από τις  «γνωστές» αμερικανικές Μ.Κ.Ο. Αποτέλεσμα των επεισοδίων τότε, ήταν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα  των προεδρικών εκλογών και να επιβάλουν την φιλοδυτική Τζούλια Τιμοσένκο ως επικεφαλής του κράτους. Αλλά στις  εκλογές του 2010, η πλειοψηφία των κατοίκων της Ουκρανίας  έφερε ξανά στην εξουσία τον φιλορώσσο πολιτικό Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Από  γεωστρατηγικής απόψεως, η προοπτική  ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στην Ε.Ε , θα απομονώνει  τη Ρωσία και θα εξουδετερώσει τον ρόλο της στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
 Στην ίδια γεωστρατηγική σκακιέρα παίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία συστηματικά επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ασία, με απώτερο στόχο να περικυκλώσει την Κίνα και να υπονομεύσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Το ενδεχόμενο να γίνουν βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλάζει τους διεθνοπολιτικούς συσχετισμούς ισχύος.  Επισημαίνουμε ότι  στην Κριμαία , βρίσκεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Και ότι η Κριμαία, με ψήφισμα του τοπικού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ  του Γιανουκόβιτς, και υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ με τη Ρωσία.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι, στην πραγματικότητα,  δεν υφίσταται  ένας ενιαίος ουκρανικός λαός. Είναι μάλλον,  δύο συμπαγείς και αντιμαχόμενοι φυλετικοί κλάδοι,  που από τα αρχαιότατα χρόνια προσπαθούν να συμβιώσουν μέσα στα γεωγραφικά όρια της κοινής τους πατρίδας. Το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας κατοικείται κυρίως από Ρώσους, οι οποίοι φυσικά επιζητούν μια στενότερη σχέση με την «μητέρα πατρίδα» τη ΡΩΣΙΑ, και το δυτικό τμήμα από γερμανικά φύλα, που θέλουν στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και τη Γερμανία.
Αυτό που είναι βέβαιο,  είναι το αβέβαιον της προοπτικής συνύπαρξης δύο τόσο εχθρικά διακείμενων λαών,  μέσα στα στενά όρια μιας κοινής πατρίδας της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ένα νέο επώδυνο τείχος,  που θα χωρίζει στα δυο τους κατοίκους της ΟΥΚΡΝΙΑΣ. Και αυτή τη διαίρεση, εδαφική, κοινωνική και πολιτική των κατοίκων της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, εκμεταλλεύονται,  για να προωθήσουν τα δικά τους ΓΕΩστρατηγικά,  οικονομικά και ενεργειακά συμφέρονται, Η ΡΩΣΙΑ, ΟΙ ΗΠΑ ,  Η Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Όμως τέτοιου επιπέδου ανατροπές, κρύβουν παγίδες και απρόοπτες εξελίξεις,  που ναρκοθετούν την σταθερότητα  και την ΑΣΦΆΛΕΙΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές κλιμακούμενης έντασης και ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ της δεκαετίας του 1960-70.

 (Μεταδόθηκε στις 08.05 σήμερα το πρωί, ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...