Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Έκρυθμη η κατάσταση στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ = ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984Είναι πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες που φτάνουν από την ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Η κατάσταση είναι χαοτική, σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο. Ενώ είναι  απόλυτα προβλέψιμη στο κοινωνικό επίπεδο, καθώς επιβεβαιώνεται ο βαθύτατος διχασμός των κατοίκων  της Ουκρανίας.
Η ΒΟΥΛΗ της ΟΥΚΡΑΝΊΑΣ, αλλάζει ΠΡΟΕΔΡΟ . Αντικαθίσταται ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του κυβερνώντος κόμματος και τοποθετείται ως πρόεδρος ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης. Αυτή η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ καθαιρεί τον εκλεγμένο  ΠΡΟΕΔΡΟ Βίκτωρα ΓΙΑΝΟυκόβιτς και απελευθερώνει  την πρώην Πρωθυπουργό   ΓΙΟΥΛΑ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γιανουκόβιτς, δηλώνει  από άγνωστη τοποθεσία, ΟΤΙ δεν παραιτείται. Και κατηγορεί τη ΒΟΥΛΗ για πραξικόπημα, επειδή των καθαίρεσε.
Η Τιμοσένκο, μετά την αποφυλάκισή της από τις φυλακές του ΧΑΡΚΟΒΟ, όχι με ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, αλλά με απόφαση της ΒΟΥΛΗΣ, ΟΠΟΥ τις τελευταίες ώρες έχει την πλειοψηφία το κόμμα της,  (Η ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ)   πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ΟΠΟΥ και μίλησε από αναπηρικό καροτσάκι σε χιλιάδες οπαδούς της ΚΑΙ είπε ότι η ΟΥΚΡΑΝΙΑ θα ενταχθεί στην Ε.Ε..
Έχουμε και  ΑΝΟΙΧΤΉ παρέμβαση της Ε.Ε., υπέρ της ΦΙΛΟΔΥΤΙΚΗΣ αντιπολίτευσης της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε  έκκληση,  η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.
Υπενθυμίζουμε ότι, το 2011 η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, εξαιτίας συμφωνίας που είχε υπογράψει για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία.

Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες που μεταδίδουν από το Κίεβο τα ΔΥΤΙΚΆ ΜΜΕ,  δείχνουν αγωνιστές πολίτες της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, να μετέχουν σε  αυθόρμητες εκδηλώσεις και να παλεύουν   για δημοκρατία και  για κράτος δικαίου.  Είναι όμως έτσι;  Υπάρχουν ωστόσο και πιο ψύχραιμοι αναλυτές, που εκτιμούν, ότι όσα μεταδίδουν τα ΔΥΤΙΚΑ κυρίως ΜΜΕ από την ΟΥΚΡΑΝΙΑ, είναι ιδωμένα από μια φιλοδυτική οπτική γωνία. Για παράδειγμα , δεν αναφέρουν ότι των αντικυβερνητικών επεισοδίων πρωτοστατεί το ακροδεξιό-φασιστικό κόμμα, που μάλιστα, στα τελευταία επεισόδια οι οπαδοί του κατείχαν και στρατιωτικό οπλισμό, τον οποίο χρησιμοποίησαν σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.
Υπάρχουν ισχυρές απόψεις ότι,  τα όσα διαδραματίζονται στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ, είναι προσχεδιασμένα  και σχετίζονται με κορυφαία γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά θέματα.
Ο στόχος είναι να περιοριστεί η ρωσική επιρροή στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ . Και  η Ουκρανία  να περάσει στην σφαίρα επιρροής  της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από περίπου δέκα  χρόνια, η περίφημη «Πορτοκαλί Επανάσταση»  οργανώθηκε με τεράστια πολιτική και οικονομική στήριξη από τις  «γνωστές» αμερικανικές Μ.Κ.Ο. Αποτέλεσμα των επεισοδίων τότε, ήταν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα  των προεδρικών εκλογών και να επιβάλουν την φιλοδυτική Τζούλια Τιμοσένκο ως επικεφαλής του κράτους. Αλλά στις  εκλογές του 2010, η πλειοψηφία των κατοίκων της Ουκρανίας  έφερε ξανά στην εξουσία τον φιλορώσσο πολιτικό Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Από  γεωστρατηγικής απόψεως, η προοπτική  ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στην Ε.Ε , θα απομονώνει  τη Ρωσία και θα εξουδετερώσει τον ρόλο της στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
 Στην ίδια γεωστρατηγική σκακιέρα παίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία συστηματικά επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ασία, με απώτερο στόχο να περικυκλώσει την Κίνα και να υπονομεύσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Το ενδεχόμενο να γίνουν βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλάζει τους διεθνοπολιτικούς συσχετισμούς ισχύος.  Επισημαίνουμε ότι  στην Κριμαία , βρίσκεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Και ότι η Κριμαία, με ψήφισμα του τοπικού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ  του Γιανουκόβιτς, και υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ με τη Ρωσία.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι, στην πραγματικότητα,  δεν υφίσταται  ένας ενιαίος ουκρανικός λαός. Είναι μάλλον,  δύο συμπαγείς και αντιμαχόμενοι φυλετικοί κλάδοι,  που από τα αρχαιότατα χρόνια προσπαθούν να συμβιώσουν μέσα στα γεωγραφικά όρια της κοινής τους πατρίδας. Το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας κατοικείται κυρίως από Ρώσους, οι οποίοι φυσικά επιζητούν μια στενότερη σχέση με την «μητέρα πατρίδα» τη ΡΩΣΙΑ, και το δυτικό τμήμα από γερμανικά φύλα, που θέλουν στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και τη Γερμανία.
Αυτό που είναι βέβαιο,  είναι το αβέβαιον της προοπτικής συνύπαρξης δύο τόσο εχθρικά διακείμενων λαών,  μέσα στα στενά όρια μιας κοινής πατρίδας της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ένα νέο επώδυνο τείχος,  που θα χωρίζει στα δυο τους κατοίκους της ΟΥΚΡΝΙΑΣ. Και αυτή τη διαίρεση, εδαφική, κοινωνική και πολιτική των κατοίκων της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, εκμεταλλεύονται,  για να προωθήσουν τα δικά τους ΓΕΩστρατηγικά,  οικονομικά και ενεργειακά συμφέρονται, Η ΡΩΣΙΑ, ΟΙ ΗΠΑ ,  Η Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Όμως τέτοιου επιπέδου ανατροπές, κρύβουν παγίδες και απρόοπτες εξελίξεις,  που ναρκοθετούν την σταθερότητα  και την ΑΣΦΆΛΕΙΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές κλιμακούμενης έντασης και ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ της δεκαετίας του 1960-70.

 (Μεταδόθηκε στις 08.05 σήμερα το πρωί, ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου