Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ''Από την κρίση στην ανάπτυξη: Σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο''. ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


 Δυο καινοτομίες παρουσιάζει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, με θέμα:''Από την κρίση στην ανάπτυξη: Σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο'', που διοργανώνει το ''Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών'' (ΙΜΜ),μαζί με το Ίδρυμα FRIEDRICH EBERT,στις 29 Απριλίου.

1.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιστήμονες από επτά (7) χώρες, μέλη της ΕΕ - την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Γερμανία και την Ουγγαρία - έχουν την  δυνατότητα  να παρουσιάσουν συγκριτικά τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και για τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση και για τα νέα αναπτυξιακά μοντέλα που υπάρχουν. 

2. Για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους πέντε (5) επιστημονικών φορέων διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τα παραπάνω θέματα:
.-«Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής»,
-«Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς», 
-«Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου», 
-«Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών»,
-Εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ  (Τομέας Οικονομικής και 
Κοινωνικής Πολιτικής).

Το Συνέδριο περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

1. Η κρίση, οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση και τα μοντέλα ανάπτυξης: εμπειρίες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.
1.1 Η περίπτωση της Ελλάδας.
1.2 Οι εμπειρίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

2. Ο ρόλος  της ΕΕ στην κρίση και την ανάπτυξη.

3. Στρογγυλό τραπέζι: Μία νέα ατζέντα για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του ΄΄Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά΄΄ της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος΄΄(Αιόλου 82-84, 1ος όροφος).- 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (Γερανίου 30 & Πειραιώς 13, Αθήνα, 105 52 • Τηλ.: 210-36 36 026 - 36 45 345 - 36 23 460, Fax: 210-36 29 352 • e-mail: imm@imm.gr, www.imm.gr)
 Επίσης συνημμένη υπάρχει η σχετική πρόσκληση των Οργανωτών  με το αναλυτικό πρόγραμμα και  τους ομιλητές-εισηγητές ανά θέμα και ενότητα καθώς και τους χορηγούς.



  Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
             ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πραγματοποιείται τις 29 Απριλίου  Συνέδριο με θέμα: ΄΄Από την κρίση στην ανάπτυξη: σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο΄΄. Το Συνέδριο γίνεται στο Αμφιθέατρο του ΄΄Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά΄΄ της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος΄΄(Αιόλου 82-84, 1ος όροφος).  Για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να παρουσιάσουν συγκριτικά επιστήμονες από επτά χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Γερμανία και την Ουγγαρία- τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κρίσης, για τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση και για τα νέα αναπτυξιακά μοντέλα. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα σε εκπροσώπους πέντε επιστημονικών φορέων διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τα παραπάνω θέματα.
Το Συνέδριο περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
    1. Η κρίση, οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση και τα μοντέλα ανάπτυξης: εμπειρίες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.
1.1 Η περίπτωση της Ελλάδας.
1.2 Οι εμπειρίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
2. Ο ρόλος  της ΕΕ στην κρίση και την ανάπτυξη.
3. Στρογγυλό τραπέζι: Μία νέα ατζέντα για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί