Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη Διάσκεψη της Γενεύης οι ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Του Χρήστου Καπούτση


Η δράση επίλεκτων Μονάδων του Στρατού της Ουκρανίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου κατοικεί μια ισχυρή πλειοψηφία ρωσόφωνων και ρωσόφιλων πολιτών,   είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του εμφυλίου.  Φυσικά, οι δυνατότητες του Στρατού της Ουκρανίας είναι περιορισμένες , ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η παρουσία Ουκρανών στρατιωτικών,  που ανήκουν στην κατηγορία των φίλων της Ρωσίας.  Συνεπώς , η συνοχή του Ουκρανικού Στρατού, δεν είναι δεδομένη και τα κρούσματα απειθαρχίας αναμενόμενα.   
Η φιλοδυτική «προσωρινή»  κυβέρνηση του Κιέβου ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή των φιλορώσων διαδηλωτών, που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε δέκα πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας.  Είναι η πρώτη φορά που ο ουκρανικός στρατός αναλαμβάνει καθήκοντα καταστολής «εσωτερικού εχθρού».   Ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε ότι, οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».  Επισήμανε ωστόσο πώς, οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις». Και μάλλον δεν είναι μόνοι τους….
Φυσικά , το μεγάλο ερώτημα είναι,  ποια θα είναι η απάντηση  της Μόσχας , στη δραστηριότητα του Στρατού της Ουκρανίας.  Θα επέμβει δυναμικά, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα,  διακινδυνεύοντας μείζονα επιδείνωση των σχέσεων της με την Δύση σε όλα τα επίπεδα;  Ή θα επιλέξει η Μόσχα να μην αντιδράσει , αν  υπάρξει πογκρόμ κατά των ρωσόφωνων , καταβάλλοντας και το κόστος που θα έχει αυτή η αδράνειά της, για τα διεθνές κύρος της;
Προφανώς, η απάντηση, για τη στάση που θα επιλέξει η Μόσχα σε αυτή τη φάση της Ουκρανικής κρίσης, είναι κομβικής σημασίας, για τις εξελίξεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και για το συσχετισμό δυνάμεων στο διεθνές σύστημα ασφάλειας.
Ωστόσο, η αναζήτηση και επίτευξη διπλωματικής λύσης, στην ουκρανική κρίση, πιθανότατα, να αποτρέψει την εφιαλτική προοπτική της επιδείνωσης της κατάστασης, που όπως επισήμανε εύστοχα και ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος,  απειλεί στην παγκόσμια σταθερότητα.
Αύριο Μ. Πέμπτη στη Γενεύη θα διεξήχθη Τετραμερής συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να δοθεί διπλωματική και όχι στρατιωτική λύση,  στην κρίση στην Ουκρανία.
Πάντως τα σημεία σύγκλισης Ρωσίας και Δύσης (ΗΠΑ- Ε.Ε.), που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελπίδες διπλωματικής λύσης στην Ουκρανική λύση, δεν είναι ορατά «δια γυμνού οφθαλμού», και αποτυπώνονται και στη  λιτή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν το βράδυ της Μ. Τρίτης: «Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία, , στο επίκεντρο της συνομιλίας των δυο ηγετών,  βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη». Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του,  καταδικάζει σε υψηλούς τόνους την επέμβαση του Στρατού σε ρωσόφωνες περιοχές της Α. Ουκρανίας, λέγοντας πως αποτελεί «βίαιη απάντηση σε ειρηνικούς  διαδηλωτές»  προειδοποιώντας πως η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».
Κυριολεκτικά λοιπόν, «ες αύριο το σπουδαία» στη Διάσκεψη της Γενεύης…



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Προπηλακίστηκε άγρια ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος

Στη λίμνη της Βουλιαγμένης, κάποιοι από τους λουόμενους, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου , του επιτέθηκαν φραστικά, με χυδαίες εκφράσεις, όπως «γουρούνι», «μαλάκα» και άλλες χυδαιότητες. Η ώρα ήταν 2.45 και τον ρωτούσαν, γιατί είναι εκεί , για μπάνιο στη Λίμνη και όχι στο γραφείο του εργαζόμενος, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη των υβριστών λουομένων. Μάλιστα στις ύβρεις πρωτοστατούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα που όπως μάθαμε απολαμβάνει τη μεγάλη σύνταξη του μακαρίτη και τα ενοίκια από 15 διαμερίσματα. Ο Θ.Πάγκαλος δεν αντέδρασε στις ύβρεις (!!!) και αποχώρησε από τη Λίμνη. Ζήτησε όμως τον Διευθυντή και επειδή αυτός απουσίαζε, σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε  ΧΕΙΡΟΔΙΚΩΝΤΑΣ , στον πρώτο υπάλληλο που βρήκε μπροστά του, ένα άνθρωπο 72 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία). Ο κ. Αντιπρόεδρος ζητούσε ευθύνες από τον υπάλληλο, διότι επέτρεψε στην κυρία να μπει στην Λίμνη!!! Και η απάντηση του υπαλλήλου ήταν διότι πλήρωσε εισιτήριο…

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...