Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοφό το αποτέλεσμα, σαφές το μήνυμα των ευρωεκλογών.

ΑΡΘΡΟ
 του Χρήστου Α. Καπούτση

«Σοφόν το σαφές» (Ευριπίδης, 480-406 π.Χ.), χαρακτηρίζεται  το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών, όπως το «φιλοτέχνησαν» με μαεστρία, όσοι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.  Είναι σοφό διότι είναι όλοι ευχαριστημένοι και δυσαρεστημένοι ταυτόχρονα. Και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεριέχει σαφή έως σαφέστατα πολιτικά μηνύματα, με αποδέκτες ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα. 
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι: ΣΥΡΙΖΑ 26,47% (έξι έδρες)
ΝΔ 23,28% (πέντε έδρες), Χρυσή Αυγή 9,32% (τρεις έδρες),
Ελιά- ΠΑΣΟΚ  8,12% (δύο έδρες), Το Ποτάμι 6,57% (δύο έδρες)
ΚΚΕ 5,97% (δύο έδρες) και  Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,38% (μία έδρα).   Να τα ξαναδιαβάσουμε . Και ξανά, άλλη μια φορά… και ακόμη μια πιο προσεχτικά. Προκύπτουν πολλά πολιτικά μηνύματα, πάρα πολλά, με πολλαπλούς αποδέκτες… Μεταξύ των μηνυμάτων είναι και η αποδοκιμασία της κομματικής αλαζονείας.
Μοναδική «παραφωνία» το υψηλό ποσοστό του νεοναζιστικού κόμματος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Ενώ αφορμή ευρύτερου προβληματισμού είναι η παρουσία του κόμματος των μουσουλμάνων ,  Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB)  που δηλώνουν “τούρκοι”, που  κατόρθωσε να είναι πρώτο κόμμα σε Ξάνθη και Ροδόπη.

«χαλαρότητα» – παραίτηση – ανατροπή 
 
  Οι πρώτες ευρωεκλογές στη χώρα μας έγιναν τον Οκτώβριο του 1981, μαζί με τις Εθνικές εκλογές. Τότε στείλαμε στο ευρωκοινοβούλιο 24 εθνικούς αντιπροσώπους, με λίστα, δηλαδή οι Ευρωβουλευτές διορίζονταν από τα κόμματα.
Στην Ελλάδα το εκλογικό σώμα έχει κληθεί επτά φορές (1981, 1984, 1989, 1994, 1999, 2004, 2009) για να αναδείξει αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε δύο περιπτώσεις (1981 και 1989) συνέπεσαν με τις εθνικές εκλογές. Χθες, 25 Μαΐου 2014,  είναι η πρώτη φορά,  που οι ευρωεκλογές συμπίπτουν  με τις αυτοδιοικητικές  και περιφερειακές εκλογές. Στο εξής αυτό θα συμβαίνει αδιαλείπτως, αφού έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος . 
Κατά την προεκλογική περίοδο ακόμη και χθες, κυριαρχούσε το ερώτημα, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών  είναι πιθανόν, να πυροδοτήσει σοβαρές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Η απάντηση, μπορεί να δοθεί, μέσω της Ιστορίας των ευρωεκλογών.
Στις πρώτες ευρωεκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 1981, Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έλαβαν το 40,12% και το 31,34% αντίστοιχα, ενώ στην κάλπη των εθνικών εκλογών, που έγιναν την ίδια μέρα, συγκέντρωσαν ΠΑΣΟΚ 48,06% και Ν.Δ. 35,86%.
Από αυτό συνάγεται ότι, οι Έλληνες ψηφοφόροι θέσπισαν τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές και την ενίσχυση μικρών πολιτικών σχηματισμών.
Στις ευρωεκλογές του 1984 υπήρξε έντονη πολιτικοποίηση,  κυρίως από τα δυο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.. Στις Ευρωεκλογές του 1984 η Ν.Δ. έχασε από το ΠΑΣΟΚ που είχε την κυβερνητική εξουσία. Μετά από αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος ο Ευάγγελος Αβέρωφ,  που ήχε ηγηθεί και του ευρω- ψηφοδελτίου  της Ν.Δ.  Ο Ε. Αβέρωφ παραιτήθηκε παρότι η Ν.Δ είχε  κατακτήσει ποσοστό  38% του εκλογικού σώματος. Το εκλογικό ποσοστό του 38% θεωρήθηκε σοβαρή ήττα και προκάλεσε πολιτικές εξελίξεις με κορυφαία  την παραίτηση του τότε Αρχηγού της Ν.Δ. και την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Συντηρητικής   παράταξης.
Επίσης μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον έχουν οι Ευρωεκλογές του 1999.  Σε αυτές η  Νέα Δημοκρατίας με Πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή,  θα σημειώσει την πρώτη του εκλογική νίκη επί του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 36% των ψήφων και προηγείται του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο,  μερικούς  μήνες αργότερα, στις Βουλευτικές εκλογές του 2000, η Ν.Δ. θα ηττηθεί  από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Και αυτό το αποτέλεσμα ή το εκλογικό παράδοξο, θα πρέπει και σήμερα να αναλυθεί λίγο πιο προσεχτικά. Κατά μία εκδοχή, η εκλογική νίκη στις ευρωεκλογές, δεν σημαίνει απαραιτήτως και νίκη στις Βουλευτικές εκλογές, ακόμη και αν,  η χρονική απόσταση μεταξύ  των δυο εκλογικών αναμετρήσεων απέχει μόνο μερικούς μήνες.

τι ψηφίσαμε
 
Χθες οι ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν τους  751 Ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών και 21 Έλληνες,  που θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της Ε.Ε.. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον διευρυμένες αρμοδιότητες, άρα οι αποφάσεις των Ευρωβουλευτών, αναμφίβολα θα επηρεάσουν,  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τη ζωή, εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Επίσης οι 751 ευρωβουλευτές, θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πολύ πιθανόν, αλλά ΟΧΙ και σίγουρο, ότι οι 28 αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. να προτείνουν στο  Ευρωκοινοβούλιο την υπερψήφιση του υποψήφιου, το κόμμα του οποίου θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Επιτροπής με πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν, δηλαδή με τουλάχιστον 376 θετικές ψήφους των ευρωβουλευτών.
Υποψήφιοι για την ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι είναι:
        Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ  υποψήφιος του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για την προεδρία της Κομισιόν.  Είναι τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup.
        O Μάρτιν Σουλτς είναι Γερμανός πολιτικός, σοσιαλδημοκράτης, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
        Ο Γκι Φερχόφστατ είναι πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου,  ΚΑΙ από το 2009 ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
        Η Σκα Κέλλερ είναι Γερμανίδα πολιτικός και μέλος του  ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων. Είναι η μόνη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν.
        Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  που το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τον επέλεξε ως υποψήφιό του για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).
 
Αν οι 28 αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων , λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επιλογές των ευρωπαίων πολιτών, τότε αναμένεται να υποδείξουν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ  για νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, επειδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τους περισσότερους ευρωβουλευτές στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου θα γίνει τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, και μία από τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει, είναι το εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ, μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και πολλών συζητήσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας , σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση της Ελλάδας.  Οι  υποστηρικτές της συμφωνίας, επιμένουν ότι  η συμφωνία θα δώσει το «φιλί της ζωής» στις εμπορικές σχέσεις των δύο οικονομικών δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά οι  επικριτές της συμφωνίας, υποστηρίζουν ότι, από την συμφωνία αυτή, θα επωφεληθούν μόνο οι ΗΠΑ και ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Ευρώπη.

ισχυρή μειοψηφία οι ευρω-σκεπτικιστές

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι χθεσινές ευρωεκλογές κατέγραψαν άνοδο των αντιευρωπαικών,  ρατσιστικών και ευρωφοβικών κινημάτων. Επίσης, η  ριζοσπαστική Αριστερά,  αύξησε  τις  έδρες της  στο Ευρωκοινοβούλιο.
 Γενικά, οι ευρω-σκεπτικιστές , είναι πλέον ισχυρή μειοψηφία στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά,  οι φιλοευρωπαϊκοί σχηματισμοί, και η ομάδα των  φιλο-ευρωπαϊστών  βουλευτών  , θα διατηρήσουν την  πλειοψηφία και στη νέα Ευρωβουλή.
Μείζον πολιτικό ζήτημα  πρόεκυψε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία,  όπου το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Μαρίν ΛεΠεν, κέρδισε τις εκλογές και ήδη  η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου,  ζήτησε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές. Επίσης, στη Βρετανία, το εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα Ukip βγαίνει ενισχυμένο.  Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Συντηρητικούς του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.




                       
   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...