Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

«Πείτε μου, κύριε υπουργέ…»


Του Χρήστου Καπούτση

Δημοσιεύθηκε στις στην Κατηγορία: Μαρς
Μέγεθος κειμένου: α+ α-
Αβραμόπουλος
Πυκνώνουν οι επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε μάχιμες στρατιωτικές Μονάδες στον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός ΕΘ.ΑΜ. στις επισκέψεις του συνοδεύεται πάντα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.
Σε αυτές τις επισκέψεις ο Δ. Αβραμόπουλος αφενός «ακούει» πολύ προσεκτικά τους στρατιωτικούς όλων των βαθμών να εκφράζονται ελεύθερα, για μια σειρά θεμάτων που τους απασχολούν. Και θα θέματα αυτά είναι, οικονομικά, επαγγελματικά, προσωπικά και υπηρεσιακά. Πολλές φορές ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, όταν στελέχη που υπηρετούν επί της συνοριακής οριογραμμής, «εκθέτουν» την καθημερινότητά τους, είτε στη Μονάδα, είτε στην οικογενειακή τους ζωή.
Χωρίς ανταλλακτικά
Για παράδειγμα, σε μία από αυτές τις επισκέψεις διοικητής Στρατιωτικής Μονάδας είπε ότι κάποια από τα κρίσιμα οπλικά συστήματα (ΤΟΜΠ, αυτοκινούμενα πυροβόλα κ.ά.) είναι «ακίνητα», επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για να γίνουν μικροεπισκευές. Και γιατί υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις; Διότι, οι δραματικές περικοπές στις δαπάνες, για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν πλέον ορατά αποτελέσματα.
Επίσης, δεν είναι ήταν καθόλου ευχάριστη η θέση του υπουργού Εθνικής και του Α/ΓΕΕΘΑ, όταν άκουσαν κατώτερο αξιωματικό που υπηρετεί σε ακριτικό νησί του Αιγαίου να υποστηρίζει τα εξής: «Οι μηνιαίες αποδοχές μου είναι 1.075 ευρώ. Πληρώνω ενοίκιο 400 ευρώ. Μαζί με φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, τα πάγια λειτουργικά έξοδα του σπιτιού είναι 600. Πληρώνω 300 ευρώ φροντιστήριο για την κόρη μου που θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Σύνολο 900 ευρώ. Αρα, μου μένουν 175 ευρώ για να συντηρήσω (φαγητό, ρούχα, διασκέδαση) την τετραμελή οικογένειά μου για 30 μέρες. Πείτε μου, κύριε υπουργέ, με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;»
Προφανώς ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε, διότι δεν μπορούσε να υπάρξει. Ομως, η ανθρώπινη προσέγγιση και η κατανόηση από τον Δ. Αβραμόπουλο προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ηθικό «κέρδος» και αυτό δεν είναι αμελητέο.
«Αντοχή και δύναμη»
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο 290 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και την 130 Σμηναρχία Μάχης, ο ΥΕΠΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής: «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός είναι ότι η αντοχή, η δύναμη, το σθένος του ελληνισμού βρίσκονται στο Αιγαίο. Εδώ είναι αναπτυγμένες οι πιο επίλεκτες δυνάμεις μας και από κοινού τα τρία Όπλα, πραγματικά έχουν δημιουργήσει μία ομπρέλα προστασίας, προάσπισης της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας όλων μας.
Ήθελα, να σας μεταφέρω την αναγνώριση, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας, της πατρίδας μας και του λαού μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση και των προβλημάτων και των καταστάσεων που αντιμετωπίζετε, αλλά και των δυνατοτήτων που έχει το εθνικό αμυντικό μας σύστημα και πάνω από όλα οι άνθρωποί του. Φοβούμαι, όμως, ότι το Αιγαίο ακόμα δεν έχει ηρεμήσει. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει συνετά μυαλά. Θέλει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής».
Αναγκαίες «ενέσεις» από τον ΥΕΠΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, για την τόνωση του ηθικού των ανθρώπων που έταξαν στη ζωή τους να «φυλάττουν Θερμοπύλες». Είναι αρκετές, όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου