Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης από την επέλαση των τζιχαντιστών του ISIS στο Ιράκ



του Χρήστου Α. Καπούτση

Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στο Ιράκ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο. Μια ευαίσθητη περιοχή, που απειλείται με αποσταθεροποίηση και με ευρύτερες συγκρουσιακές ανατροπές. Ίσως έχουμε και αλλαγές στα κρατικά σύνορα.
Συγκρούονται ενεργειακά, οικονομικά , γεωπολιτικά συμφέρονται,  αλλά και μεταφυσικές δογματικές δοξασίες του ισλαμικού σεχταρισμού.
Είναι σε εξέλιξη ένα ένοπλο ανατρεπτικό τζιχαντιστικό κίνημα, που εκτείνεται από τη Βορειοανατολική Συρία, το  Κουρδικό και κεντρικό Ιράκ. Το κίνημα αυτό ονομάζεται, «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (Συρία)» (ISIS, Islamic State of Iraq and the al-Sham).  Προέρχεται από το εσωτερικό της τρομοκρατικής οργάνωσης  “Αλ Κάιντα” . Αλλά επειδή  κρίθηκε ότι είναι  πολύ ακραίο , πολύ βίαιο,   αποκηρύχτηκε  ακόμη και από την μητρική του οργάνωση την ΑΛ- ΚΑΙΝΤΑ. 
Οι ανταποκριτές διαφόρων ΜΜΕ, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, αναφέρουν ότι το ISIS είναι η πιο επικίνδυνη τζιχαντιστική οργάνωση του κόσμου! Και μάλιστα έχει φανατικούς ισλαμιστές οπαδούς σε αρκετές πρωτεύουσες ευρωπαϊκών κρατών.
Μετά από αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλες ομάδες του ISIS, ορμώμενοι από τη Συρία, στα χέρια των τζιχαντιστών αυτής της οργάνωσης βρίζονται πολλές πόλεις και περιοχές  από το σύνορα της Συρίας με το ΙΡΑΚ και μέχρι το κεντρικό Ιράκ. Κατέχουν ακόμη και τη βόρεια περιοχή της Μοσούλης, όπου υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Ελέγχουν επίσης περιοχές από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί,  για την εξαγωγή του πετρελαίου  από το Ιράκ προς την Τουρκία και την Συρία. Και απειλούν να καταλάβουν και την πρωτεύουσα του Ιράκ τη Βαγδάτη. Ο Στρατός του ΙΡΑΚ, που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι Αμερικανοί, έχει καταρρεύσει και οι ιρακινοί στρατιώτες κυριολεκτικά.. «τρέχουν για να σωθούν»,  από τη δολοφονική μανία των μαχητών του ISIS!
Συνεπώς, ελέγχουν μια περιοχή τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας και στην ουσία δημιουργείται ένα  "τρίτο κράτος" ανάμεσα στη Συρία και το ΙΡΑΚ, που θα βρίσκουν καταφύγιο εξτρεμιστές του ισλαμικού φονταμενταλισμού και κυρίως, θα «αξιοποιείται»  σύμφωνα με τα σχέδια των χρηματοδοτών της . Εκτιμάται ότι  οργάνωση  η ISIS χρηματοδοτείται από το σουνιτικό  ουαχαμπιτικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.  Ο Ουαχαμπιτισμός, ανήκει στο ακραίο το ριζοσπαστικό Ισλάμ  και είναι σε αντίθεση με τη Σουνίτικη Ορθοδοξία.  Το θρησκευτικό κατεστημένο των Ουαχαμπιτών στη Σαουδική Αραβία αποτελεί τον ισχυρό βραχίονα του καθεστώτος των Σαούντ, ενός από τα πιο ανελεύθερα καθεστώτα στον κόσμο (για παράδειγμα,  απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν ή να κατέχουν κινητό τηλέφωνο).
Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) και οδηγεί την επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.  Ο 43χρονος Αλ-Μπαγκντάντι θέλει να δημιουργήσει το δικό του χαλιφάτο  στο Ιράκ και τη Συρία, και να αναλάβει την ηγεσία  της Αλ Κάιντα. Είναι επικηρυγμένος για δέκα εκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το εντυπωσιακό είναι, όπως βεβαιώνουν πολλές πηγές,  ότι η πλειονότητα των ενόπλων ισλαμιστών της οργάνωσης ISIS που μετείχαν  στην επίθεση στην  Μοσούλη «εξόρμησαν» μέσω Συρίας,  βαριά οπλισμένοι με αμερικανικά όπλα. Είναι τα όπλα, τα οποία η Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν γενναιόδωρα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία, προκειμένου να   ανατρέψουν τον Πρόεδρο Ασαντ!
Οι μαχητές αυτής της οργάνωσης,  «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία»,  μετέχουν και στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ενισχύοντας την ένοπλη αντιπολίτευση, μαζί και άλλα παρακλάδια της ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ. Στη Συρία μαίνεται ένας σκληρός  πόλεμος που ξεκίνησε ως συνέχεια της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης», με την ενεργό ανάμειξη ορισμένων δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία), αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας.  Μάλιστα η Τουρκία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο στη Συρία, αφού από τουρκικά εδάφη περνούσαν τα δυτικά  όπλα, που προοριζόταν  για την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το καθεστώς Άσαντ , όχι μόνο αντέχει, αλλά σημειώνει και στρατιωτικές νίκες σε βάρος της πολυφυλετικής και υποκριτικά δυτικόφιλης αντιπολίτευσης.
 
Μία σημαντική παράμετρος της επέλασης του κινήματος των ISIS , είναι ότι, περίπου  μισό εκατομμύριο κάτοικοι της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς τα σύνορα με την Τουρκία. Πιθανόν να φτάσουν και μέχρι της τουρκικές ακτές του Αιγαίου και  να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα, αν και θα «προικοδοτηθούν» να παραμείνουν στο υπό ίδρυση Κουρδιστάν.

Αμερικανό-βρετανική  επέμβαση και συμμαχία με το Ιράν!

Η Κυβέρνηση της Βαγδάτης του πρωθυπουργού ΑΛ ΜΑΛΙΚΙ, στηρίζεται από το ΙΡΑΝ. Μάλιστα, μετά τη διάλυση του στρατού του Ιράκ, ένοπλες ομάδες από σκληροπυρηνικούς σιιτες φρουρούς της ΙΡΑΝΙΚΗΣ επανάστασης, μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS και προσπαθούν να μην πέσει η Βαγδάτη στο χεριά τους. Και φυσικά,  την Ιρακινή Κυβερνηση στηρίζουν και  ΗΠΑ και η Βρετανία. Είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη , ότι δηλαδή, για διαφορετικούς φυσικά λόγους, ΙΡΑΝ και ΗΠΑ, στηρίζουν την Κυβέρνηση του ΙΡΑΚ, εναντίον των τζιχαντιστών που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και διαθέτουν αμερικανικά όπλα!
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Τζον  Κέρι, δήλωσε  ότι το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με έναν «βίαιο εχθρό»,  που αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέρονται.  
 Στην Αραβική θάλασσα κατευθύνεται αμερικάνικο  αεροπλανοφόρο, το οποίο συνοδεύουν  τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα  με πυραύλους ΚΡΟΥΖ και ΤΟΜΑΧΟΚ.
 O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα , δήλωσε ότι , οι στρατιωτικοί του σύμβουλοι εξετάζουν  τρόπους, για να σταματήσει αυτή η  πρωτοφανής προέλαση των τζιχαντιστων προς τη Βαγδάτη.  Δεν αποκλείει την χρήση αεροσκαφών ,  σε αποστολές βομβαρδισμού των  θέσεων των ισλαμιστών εξτρεμιστών,  με μαχητικά ή UAVs αεροσκάφη, που μεταφέρονται  από το αεροπλανοφόρο USS George Bush.

Βέβαια πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή χαοτική κατάσταση σε Συρία και Ιράκ, οφείλεται  στην επιλογή της αμερικάνικής Κυβέρνησης του Τζωρτζ Μπους και της Βρετανικής του Τονυ Μπλαίρ, να βομβαρδίσουν και να καταλάβουν το ΙΡΑΚ το 2003, πείθοντας και τη διεθνή κοινότητα, ότι ο Σανταμ Χουσειν διαθέτει ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. Ωστόσο, τα όπλα αυτά δεν βρέθηκαν ΠΟΤΕ.  Και κανείς από τους επιτιθέμενους, αμερικανός ή βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος,  δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει, γιατί έγινε αυτή η στρατιωτική επέμβαση στο ΙΡΑΚ, που σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον 10ετη πόλεμο.
«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο» δήλωσε ο  Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκει  Λαβρόφ.


               


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί