Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι θεσιθήρες της εξουσιαστικής αριστεράς





του Χρήστου Καπούτση

Μία από τις πολλές παθογένειες του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας συστήματος, είναι και ο διορισμός  κομματικών στελεχών  σε καίριες θέσεις στην Κυβέρνηση (εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί) , στη Βουλή (Βουλευτές Επικρατείας) και στην Ευρωβουλή (με εξαίρεση τις πρόσφατες ευρωεκλογές , οι ευρωβουλευτές διορίζονταν από το κόμμα). Ο διορισμός προσωπικοτήτων με επιστημονικό κύρος, με  πολιτικό ήθος και υψηλής κατάρτισης τεχνοκρατών,  ήταν  οι εξαιρέσεις, ενός θλιβερού κανόνα,  που ενίοτε  με μοναδικό προσόν την προσήλωση στον κόμμα και την προσκόλληση στην αυλή του Αρχηγού (οι γνωστοί κηπουροί), άτομα αμφιβόλου ποιότητας, ανεπάγγελτοι  και κάποιοι κραυγαλέας διανοητικής ανεπάρκειας,  εξασφάλιζαν καλοπληρωμένες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, στη Διοίκηση, στην Κυβέρνηση, στην Βουλή και Ευρωβουλή, θέσεις,  που εξασφάλιζαν άνετη διαβίωση,  πολιτικό κύρος, προβολή από τα ΜΜΕ  και κοινωνική καταξίωση. 
Υπήρξαν μάλιστα και ακραία φαινόμενα πολιτικού καιροσκοπισμού , διορισθέντες Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, να διαγράφονται ή να αποχωρούν από το κόμμα, αλλά να μην παραιτούνται και να παίρνουν την «κομματική» βουλευτική έδρα στο … σπίτι τους! 
Πιστεύαμε, αφελώς όπως αποδεικνύεται,  ότι τέτοια φαινόμενα πολιτικού αμοραλισμού ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ως δομικά στοιχεία ενός φαύλου,  διεφθαρμένου  και πολλαπλώς ανυπόληπτου πολιτικού συστήματος,  που έχει καταρρεύσει. Διαψευστήκαμε …
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Σπύρος Λυκούδης. Τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας των Βουλευτών Επικρατείας , με βασικό προσόν την ιδιότητα του Γραμματέως του κόμματος και ουσιαστικά διορίστηκε βουλευτής. Ο Σπ. Λυκούδης αποφάσισε , για διάφορους λόγους (κομματικούς, πολιτικούς, προσωπικούς) να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ. Η βασική διαφωνία του είναι η  αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση Α. Σαμαρά.  Δικαίωμά του. Η Βουλευτική έδρα όμως που κατέχει,  καθότι διορισμένος Βουλευτής, δεν του ανήκει, δεν την έχει κατακτήσει με τις ψήφους των ελλήνων πολιτών, συνεπώς η έδρα ανήκει στο κόμμα.  Όμως, σε πείσμα της λογικής και της Κοινοβουλευτικής ηθικής, ο Σπ. Λυκούδης αποφάσισε και το δήλωσε με παρρησία, ότι θα κρατήσει την Βουλευτική  Έδρα.
Στη Βουλή, οι Βουλευτές εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους   – εντολείς τους,  ή μόνο το κόμμα τους στην περίπτωση που είναι διορισμένοι Βουλευτές Επικρατείας. Ο Σπ. Λυκούδης, ποιον εκπροσωπεί; Τον εαυτό του    και μόνο…  Και αυτό το πολιτικό φαινόμενο, αναρωτιέμαι, αποτελεί άραγε  καύχημα για το Κοινοβουλευτικό μας σύστημα, ειδικά μάλιστα  όταν ο πρωταγωνιστής,  είναι κατά δήλωσή του αριστερός; Με ποιο πολιτικό κύρος και  ηθικό ανάστημα, θα μπορέσουν να  προσφέρουν στην αναγκαία εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος,  πολιτικοί,  που με τη συμπεριφορά τους αυτό- κατατάσσονται στους  θεσιθήρες της εξουσιαστικής αριστεράς; Η αριστερά της εξουσιολαγνείας και της εξουσιομανίας, απέχει έτη φωτός από την αριστερά των κοινωνικών αγώνων.   
Τα στελέχη της αριστεράς , όπως διακηρύσσουν οι ταγοί της, δεν έχουν στόχο τα αξιώματα, αλλά τις θέσεις ευθύνης και   ανιδιοτελούς προσφοράς  προς το κόμμα και την Πατρίδα. Το πολιτικό ήθος θα πρέπει να είναι το βασικό αναγνωρίσιμο προσόν στην Κυβερνώσα αριστερά. Διαφορετικά,  θα επαληθευτεί κατά τρόπο δραματικό  η διαπίστωση  Κομμουνιστή ηγέτη ότι: “Στην πολιτική ήθος δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα» (Λένιν Β.)





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Προπηλακίστηκε άγρια ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος

Στη λίμνη της Βουλιαγμένης, κάποιοι από τους λουόμενους, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου , του επιτέθηκαν φραστικά, με χυδαίες εκφράσεις, όπως «γουρούνι», «μαλάκα» και άλλες χυδαιότητες. Η ώρα ήταν 2.45 και τον ρωτούσαν, γιατί είναι εκεί , για μπάνιο στη Λίμνη και όχι στο γραφείο του εργαζόμενος, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη των υβριστών λουομένων. Μάλιστα στις ύβρεις πρωτοστατούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα που όπως μάθαμε απολαμβάνει τη μεγάλη σύνταξη του μακαρίτη και τα ενοίκια από 15 διαμερίσματα. Ο Θ.Πάγκαλος δεν αντέδρασε στις ύβρεις (!!!) και αποχώρησε από τη Λίμνη. Ζήτησε όμως τον Διευθυντή και επειδή αυτός απουσίαζε, σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε  ΧΕΙΡΟΔΙΚΩΝΤΑΣ , στον πρώτο υπάλληλο που βρήκε μπροστά του, ένα άνθρωπο 72 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία). Ο κ. Αντιπρόεδρος ζητούσε ευθύνες από τον υπάλληλο, διότι επέτρεψε στην κυρία να μπει στην Λίμνη!!! Και η απάντηση του υπαλλήλου ήταν διότι πλήρωσε εισιτήριο…

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...