Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΝΑΤΟ θα παρεμβαίνει άμεσα στις κρίσεις · Δημιουργείται στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ  ΤΗΣ ΟΥΑΛΙΑΣ.Του Χρήστου Καπούτση

Δυναμικό παρόν θα δίνει το ΝΑΤΟ στις διεθνείς πολιτικο-στρατιωτικές  εξελίξεις, αποφάσισαν οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής,  που ολοκληρώθηκε χθες στο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Πολλοί αναλυτές τη θεωρούν ως την πιο σημαντική Σύνοδο , από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι προκλήσεις και οι απειλές κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας,  σε έναν «αλλαγμένο» κόσμο και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει νέο ρόλο.  
 Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επισημαίνουν ότι, κρίσεις σοβαρές μπορούν να ξεσπάσουν οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία προειδοποίηση, με τραγικές συνέπειες για την υπόσταση και λειτουργία Κρατών,  αλλά και για τους  κατοίκους  αυτών των περιοχών. 
Οι 150 ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι  της Δύσης,  που συγκεντρώθηκαν στο Κάρντιφ της Ουαλίας, αποφάσισαν ότι,  το  ΝΑΤΟ,  ως διεθνής πολιτικοστρατιωτικός οργανισμός, θα πρέπει, να έχει επεξεργασμένες λύσεις,  για το σύνολο των απειλών και προκλήσεων.
Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων ήταν, η κρίση στην Ουκρανία, οι πολύπλοκες σχέσεις της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) με τη Ρωσία και οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες  των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και των Τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

  τι αποφάσισαν

  Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν  ότι η Συμμαχία θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή της   στην  ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, δημιουργώντας ισχυρά αναχώματα  σε οποιαδήποτε απόπειρα της Ρωσίας να επανακτήσει με τη στρατιωτική βία περιοχές,  που άλλοτε ανήκαν  στην επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης.  Αποφάσισαν τη  δημιουργία μιας  διακλαδικής  στρατιωτικής Δύναμης   (Joint Expeditionary Force - JEF) που θα περιλαμβάνει επίλεκτες δυνάμεις του στρατού ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας , από όλα σχεδόν τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ και θα υποστηρίζεται από σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα ταχείας μεταφοράς και επιχειρησιακής ανάπτυξης.
 Η νέα διακλαδική στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα μπορεί σε 48 ώρες να αναπτύσσεται  επιχειρησιακά και να δρα, σε οποιοδήποτε «φλεγόμενο» σημείο του Πλανήτη.  Επίσης,  θα πραγματοποιεί συχνές ασκήσεις στο έδαφος των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Στην  ευθύνη του ΝΑΤΟ παραμένει  η προστασία των πληθυσμών και των εδαφών των κρατών - μελών του, ενισχύοντας το καθεστώς της συλλογικής άμυνας, όπως αυτή προβλέπεται από το περίφημο Άρθρο 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο,  «κόκκινη γραμμή» για την αυξημένη και μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη είναι η Ιδρυτική Συνθήκη του 1997 για τις Αμοιβαίες Σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται, ότι τα νατοϊκά στρατεύματα δεν μπορούν να σταθμεύουν μόνιμα σε κράτη  της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

η αντίδραση της Ρωσίας

          Άμεση ήταν η  απάντηση της Ρωσίας στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι αλλάζει το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας «προκείμενου να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες ασφάλειας».   Το νέο δόγμα «θα απηχεί τις νέες απειλές κατά της ασφάλειας της Ρωσίας, περιλαμβανόμενης της επέκτασης του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Μιχαηλ Ποπόφ.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει διευκρινίσεις από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για τη στρατηγική που σχεδιάζει να ακολουθήσει στην ανατολική Ευρώπη. Και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι επέκταση του ΝΑΤΟ , συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

 ***********************
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
1.     Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.  Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «Οι ηγέτες  καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της». 
2.      Ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κατά την παρέμβαση του στη Συνεδρίαση των ηγετών του ΝΑΤΟ, έκανε ειδική αναφορά στη λαθρομετανάστευση και ζήτησε από την Αφγανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα μεταναστών.
3.     Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, υποδέχτηκαν  τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών ως "υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας" ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Φ.Ράσμουνσεν και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον.  Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι με αυτό τον, έστω ανορθόδοξο, τρόπο,  ουσιαστικά και de facto ,  τα Σκόπια μπορούν να χαρακτηρίζονται ως "Μακεδονία" και  εντός του ΝΑΤΟ.  Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών  έλεγαν ότι: "Έκανε λάθος ο τελετάρχης" και επιφυλάσσονται για πιθανή διπλωματική διαμαρτυρία.
4.     ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΣΑΜΑΡΑ- Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ.  Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έγινε η συνάντηση του Τ.Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσφορία του για τις δηλώσεις που έκανε ο Τ. Ερντογάν από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, στην πρώτη επίσκεψή του ως πρόεδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, την οποία το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως παράνομη. Ο Τ.Ερντογάν είχε δηλώσει,  ότι  στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη και ότι η λύση του κυπριακού, καθυστερεί διότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν δείχνει την απαραίτητη βούληση.  Και φυσικά για  τις δήθεν σεισμολογικές έρευνες που κάνει στο τουρκικό  πλοίο Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ.  Από την πλευρά του Ο Τ.Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αφού η Βουλή των Ελλήνων, αναγνώρισε γενοκτονίες  όπως των Ποντίων, των Αρμενίων και των Μικρασιατών.  Επίσης  ο Τ. Ερντογάν έθιξε και όλα τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την Θράκη και το τζαμί στην Αθήνα, μέχρι την ΑΟΖ. Την παραμονή της συνάντησης των δύο ηγετών,   η Τουρκία έκανε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο με τα μαχητικά της αεροσκάφη να προβαίνουν σε δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου