Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναζητούνται 40 εκατομμύρια ευρώ, ένα σύστημα ηλεκτρονικού Πολέμου του Στρατού και ένας ογκώδης φάκελος



του Χρήστου Καπούτση

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ έδωσε ως προκαταβολή το Ελληνικό Δημόσιο στην ιδιωτική εταιρεία SONAK (Θ. Λιακουνάκος) , προκειμένου ο Στρατός να αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα Ηλεκτρονικού πολέμου. Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε το 2001, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.  Σήμερα, μετά από 13 χρόνια, ο Στρατός δεν έχει παραλάβει ούτε «βίδα», ένας ογκώδης φάκελος με ΟΛΑ τα σχετικά αποδεικτικά  στοιχεία της υπόθεσης «χάθηκε» , ενώ ο Στρατός μας, δεν διαθέτει ένα αναγκαίο σύστημα για τις επιχειρησιακές του ανάγκες. 
Σε λίγες μέρες , 19 κατηγορούμενοι μεταξύ αυτών ο πρώην Α/ΓΕΣ και μετέπειτα Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Γεώργιος Αντωνακόπουλος , οι  πρώην γενικοί  διευθυντές της ΓΔΑΕΕ  Ε. Βασιλάκο και  Γιώργος Κολύρη , ο πρώην   διευθύνων  σύμβουλος της εταιρείας SONAK  Hλίας Αρκουμανέας, καθώς και ο επιχειρηματίας  Θ. Λιακουνάκος, θα δώσουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη,  για την πολύκροτη υπόθεση του Συστήματος Ηλεκτρονικού πόλεμου του Στρατού (ΗΣΣ).
Η σύμβαση για την παραλαβή δεκαοκτώ παρεμβολέων και έντεκα κέντρων ακροάσεως μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας SONAK (πρόκειται για θυγατρική της AXON Ανώνυμης Εταιρείας Συμμετοχών συμφερόντων του κ. Θωμά Λιακουνάκου) υπεγράφη το 2001,  όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ οι Σμπώκος και Κάντας, έκαναν τις «διαπραγματεύσεις».
Η σύμβαση 19/10/2001 που συνομολογήθηκε μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας SONAK του κ. Λιακουνάκου προέβλεπε την υποχρέωση στον  αγοραστή, δηλαδή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  να καταβάλει στην ανάδοχο εταιρεία SONAK, ασυνήθιστα μεγάλη προκαταβολή, με τη δέσμευση να παραδώσει το σύστημα στο Στρατό μέχρι το 2005.
Πήρε η SONAK την προκαταβολή, μεσολαβούν 4 ολόκληρα χρόνια , έγιναν πολλές δοκιμές, στις οποίες καταγράφηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος. Το 2005 έγιναν τελικές δοκιμές , όπου και καταγράφηκαν συγκεκριμένα προβλήματα και το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφάσισε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του παρουσίασε η SONAK ,  δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, άρα το σύστημα είναι αναξιόπιστο και η αρμόδια επιτροπή το απέρριψε παμψηφεί.   Η εταιρεία SONAK  όμως,  υποστήριζε πως οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και αξιολογήθηκαν σαν αποτυχημένες, επειδή η Επιτροπή κατάλαβε «λάθος»!  
Αλλά , εκ μέρους της εταιρείας υπάρχει και άλλη εξέλιξη. Τον Νοέμβριο του 2007 η SONAK κατέθεσε αίτηση προσφυγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου προσφεύγοντας στη διαιτησία. 
Το Διαιτητικό Δικαστήριο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου του 2009 και τον Οκτώβριο του 2012 αποφάσισε να κάνει δεκτή κατά πλειοψηφία την αίτηση της SONAK, ενώ παράλληλα απέρριψε την ανταγωγή του Δημοσίου,  που αξίωνε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από την ιδιωτική εταιρεία,  που ουδέποτε παρέδωσε στον Στρατό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.  Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της AXON Ανώνυμης Εταιρείας, μητρικής της SONAK, «από την τελεσιδικία της υπόθεσης προέκυψε κέρδος για τη θυγατρική συνολικού ποσού 8.706.000 ευρώ»!!
Επισημαίνουμε ότι, μέχρι τη διαπίστωση των προβλημάτων από το ΓΕΣ, στα κέντρα ακροάσεως και στους παρεμβολείς του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου (2005), η εταιρεία SONAK,  είχε εισπράξει  34.516.000 ευρώ και σταδιακά κάποια άλλα  ποσά, που ανεβάζουν το συνολικό ποσό στο περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ, που εισέπραξε η SONAK από το ελληνικό Δημόσιο. Και έναντι αυτών των 43 εκατομ. ευρώ, τι παρέδωσε η SONAK; Τίποτα απολύτως…
 Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή, αυτής της πολύκροτης υπόθεσης. Είναι η  «απώλεια» του ογκωδέστατου  φακέλου του Ηλεκτρονικού Πολέμου Στρατού το 2007,  που περιείχε έγραφα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που φώτιζαν την υπόθεση.
Ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος,  εισηγήθηκε  την άμεση καταγγελία της σύμβασης, παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα και επανάληψη του διαγωνισμού. Τον φάκελο με όλα τα επίμαχα αποδεικτικά στοιχεία παρέλαβε ο τότε Α/ΓΕΣ, στρατηγός Δ. Γράψας, και τον παρέδωσε στο Γραφείο του υπουργού Ευάγγελου Μειμαράκη. Όμως ο φάκελος … «χάθηκε». Που; Πως; Άγνωστο. . .
 Η απώλεια απόρρητου φακέλου τέτοιας εμβέλειας στο υπουργείο Εθνικός Άμυνας, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο  και η λογικότερη ερμηνεία της εξαφάνισης είναι ότι,  με τον τρόπο αυτό «μπλοκαρίστηκαν», με τα αζημίωτο φυσικά, κάποιες διαδικασίες.
Μαζί με τον φάκελο «χάθηκαν» και τα 40 εκατομ. της προκαταβολής και το σύστημα Ηλεκτρονικού πολέμου. Και μετά ο Γ. Λαμπρόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Κ. Τασούλα στη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Και  η υπόθεση ξανά- ξεχάστηκε...
Τώρα όμως τη θυμήθηκε η Δικαιοσύνη, που  μπορεί να «σπεύδει βραδέως», αλλά ενίοτε διαθέτει και μνήμη ….ελέφαντα. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...