Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μορφή υβριδικού πολέμου κάνει η Ρωσία σε βάρος της Δύσης, υποστηρίζει αμερικανός Στρατηγός Διοικητής του ΝΑΤΟ σε Σύνοδο στο Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.



«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα εθνικά της εργαλεία, με διπλωματικές πιέσεις, επικοινωνιακή επίθεση, ευθείες στρατιωτικές ενέργειες και οικονομικό πόλεμο με τις ενεργειακές πιέσεις,  για να πετύχει τους στόχους της. Διεξάγει μια μορφή «υβριδικού πολέμου» σε βάρος της Δύσης»,  είπε  επικεφαλής (SACEUR) των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός  Phillip Breedlove, στην παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου  χερσαίων ευρωπαϊκών στρατηγείων του ΝΑΤΟ που έγινε στο Γ’ΣΣ / NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη.  Στη συνέχεια ο αμερικανός ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ , επισήμανε ότι:   «Οι ενέργειες της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια καθαρή απόφαση από τη Μόσχα να αψηφήσει τις νόρμες που αναμέναμε και προσδοκούσαμε να ζούμε μαζί τους στην Ευρώπη εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, με ένα όραμα μιας Ευρώπης ολόκληρης, ελεύθερης και ειρηνικής. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία για την ευθεία ανάμιξη της Ρωσίας στις πράξεις που είδαμε στην Κριμαία και ακόμη βλέπουμε στην Ανατολική Ουκρανία». Αργότερα στη συνέντευξη τύπου ο κ. Breedlove  είπε: «τα τελευταία δέκα ή δώδεκα χρόνια συμπεριφερόμασταν στη Ρωσία σα να ήταν εταίρος και οι χώρες - μέλη της συμμαχίας έπαιρναν αποφάσεις και σχεδίαζαν, υπολογίζοντας και την προοπτική αυτής της σχέσης. Πριν από έξι μήνες είδαμε ένα πολύ εξελιγμένο νέο είδος, «υβριδικού» πολέμου. Ένα από τα στοιχεία αυτού του υβριδικού είδους πολέμου είναι πολύ εξελιγμένη πληροφοριακή και προπαγανδιστική καμπάνια.»
Στην εισήγησή του στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ ο κ. Breedlove σημείωσε ότι και οι νότιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις. 
«Το Ισλαμικό Κράτος τώρα αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απειλή σε όλη τη νότια πλευρά της συμμαχίας». Όπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στα νότια σύνορα της Τουρκίας, ο κ. Breedlove είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ανταποκριθεί σταθερά τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια στην τουρκική έκκληση για βοήθεια στην αεροπορική άμυνα και τη βαλλιστική πυραυλική άμυνα.
Oι νότιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις  «Είχαμε άμεση ανταπόκριση από τρία κράτη, για τους πυραύλους, που σταθερά είναι εκεί πάνω από ένα χρόνο και μπορεί να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Έχουμε ήδη ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα». Πρόσθεσε ότι «η συμμαχία δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη για την απόλυτη δέσμευσή της στο άρθρο 5. Αν η σύμμαχος Τουρκία ζητήσει διαβουλεύσεις σχετικά με επιδρομές του ISIS μέσα στην Τουρκία, ή την ανάγκη για υπεράσπιση, το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί εάν το ISIS περάσει μέσα στην Τουρκία. Αυτό που κάνουμε είναι συλλογική άμυνα» σημείωσε με έμφαση ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ.   Χαιρετισμό στους Συνέδρους απεύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...