Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

η αυτοκράτειρα ΘΕΟΔΩΡΑ

η αυτοκράτειρα ΘΕΟΔΩΡΑ  

Η Θεοδώρα (περ. 500 - 28 Ιουνίου 548) ήταν η σύζυγος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Φέρεται ως μία από τις διασημότερες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία και η διασημότερη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.
Ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο επίσημος ιστορικός του Αυτοκράτορα στα  έργα του  «Ανέκδοτα» ή «Απόκρυφη Ιστορία», γράφει για την ΘΕΟΔΩΡΑ. «Παιδάκι ακόμη μυήθηκε στον «παρά Φύσεν έρωτα» και μεγαλώνοντας σπούδασε όλη την τεχνική του σεχ. Πουθενά στον Κόσμο, δεν γεννήθηκε ανθρώπινο πλάσμα που να βυθίστηκε τόσο  πολύ στη μέθη της ηδονής. Συχνά γδυνότανε πάνω στη σκηνή και επιδείκνυε τα οπίσθια της στους θεατές που ήταν και πελάτες της» (σελίδα 149 στο βιβλίο Η ΑΥΤΟΚΡ;ΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, του Σαράντου Καργάκου).
Για τον Προκόπιο, η Θεοδώρα αποτελούσε την ενσάρκωση της λαγνείας, της αδιαντροπιάς, της ακολασίας και της σκληρότητας (αφού έγινε αυτοκράτειρα), δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ ένα σκάνδαλο με συνεχή εξέλιξη. Μια πόρνη που έγινε Αυτοκράτειρα.
Η Θεοδώρα στάθηκε πολύτιμη σύντροφος στο πλευρό του Ιουστινιανού. Με την αποφασιστική στάση της τον εμψύχωσε στα γεγονότα της Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.  Η Θεοδώρα αποδείχθηκε ικανή σύζυγος κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα.  «Κάλλιστον εντάφιον η βασιλεία.» (μτφρ: το ωραιότερο σάβανο είναι η βασιλεία), είπε η ΘΕΟΔΩΡΑ προς τον Ιουστινιανό, αποτρέποντας τον να εγκαταλείψει την Πόλη, στη στάση του Νίκα, το 532 μ.Χ.  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου