Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή

«Θα προλάβει άραγε ο Ελληνας πρωθυπουργός να τραβήξει στις λίγες μέρες που του απομένουν τη χώρα του από το χείλος του γκρεμού;», αναρωτιέται η αμερικανική εφημερίδα

«Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, και του απομένουν μόνο λίγες μέρες για να τραβήξει πίσω τη χώρα του από το χείλος του γκρεμού».



Με αυτό τον πρόλογο ο Simon Nixon της Wall Street Journal περιγράφει τις κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μέσα σε αυτές τις έξι εβδομάδες που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της Ελλάδας η οικονομία της χώρας καταρρέει.

Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν αδειάσει καθώς περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε καταθέσεις έχουν βγει στο εξωτερικό, τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις έχουν τεθεί σε αναμονή. Είναι σαφές ότι κάθε μέρα, κάθε ώρα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα».

Ο Nixon με ακόμα πιο δραματικό τρόπο λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση. Η αξιοπιστία τους έχει καταστραφεί και δεν είναι καθόλου πιστευτός στους κύκλους της Ευρωζώνης.

Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών στον Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup «ως χάσιμο χρόνου».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν θα αρχίσουν να φανούν και δεν αποκλείεται να δούμε τους Ελληνες να στήνονται στην ουρά για ένα χαρτί τουαλέτας όπως έκαναν στην Βενεζουέλα.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί από μια πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια πλήρη άνθηση της ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε τεράστιες προκλήσεις. Καταλήγοντας ο Nixon γράφει: Ας ελπίσουμε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τελικά τους κανόνες της ευρωζώνης και θα παραμείνει στην νομισματική ένωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Ο Κουρτ Γκέντελ Godel ΚΑΙ Το θεώρημα της μη πληρότητας και οι πεπερασμένες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού

ο Godel έδειξε ότι σε οποιοδήποτε τυπικό σύστημα, υπάρχει πάντα μια δήλωση για τους φυσικούς αριθμούς που είναι αληθινή, αλλά που δεν μπορεί να αποδειχθεί στο σύστημα. Με άλλα λόγια, τα μαθηματικά δεν θα είναι ποτέ το αυστηρό κι ακλόνητο σύστημα που οι μαθηματικοί ονειρεύονταν επί χιλιετίες. ο πολυπόθητος στόχος της διαμόρφωσης ενός τέλειου τυπικού συστήματος αποκαλύπτεται ότι είναι χιμαιρικός. Όλα τα τυπικά συστήματα - τουλάχιστον αυτά που είναι αρκετά ισχυρά να είναι ενδιαφέροντα - αποδεικνύονται ελλιπή επειδή είναι σε θέση να διατυπώσουν δηλώσεις που λένε για το εαυτό τους ότι δεν μπορούν να αποδειχθούν. Αυτό, εν συντομία, εννοούμε όταν λέμε ότι ο Godel το 1931 κατέδειξε τη «μη πληρότητα των μαθηματικών». Δεν είναι ακριβώς τα μαθηματικά τα ίδια που δεν έχουν πληρότητα, αλλά οποιοδήποτε τυπικό σύστημα που προσπαθεί να συλλάβει όλες τις αλήθειες των μαθηματικών σε πεπερασμένο σύνολό αξιωμάτων και κανόνων . Ίσως πλέον αυτό να μη μας κλονίζει τόσο, αλλά για τους μαθηματικούς στ...