Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Την περίοδο αυτή στην γεωγραφική περιοχή από τη Λιβύη, την Υεμένη, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Ιράν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές

Την περίοδο αυτή στην γεωγραφική περιοχή από τη Λιβύη, την Υεμένη, την Αίγυπτο, το Ισραήλ,  τη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Ιράν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από πολύ ισχυρούς παράγοντες του διεθνούς συστήματος.  Το Ιράν, είναι το κλειδί των γεωστρατηγικών εξελίξεων. Το Ιράν και οι έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) διεξάγουν τώρα λεπτές διαπραγματεύσεις,  για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο νεοεκλεγείς Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμιν Νατανιάχου έχει   προβάλλει  ανοιχτά τις αντιρρήσεις του για μία ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μάλιστα η απόφαση του Νετανιάχου να   συμμαχήσει με τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου Μπ. Ομπάμα, έχει καταστήσει προβληματικές τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις. Μετά την  εκλογική νίκη του, ο  Β. Νεανιάχου, εμφανίζεται πολιτικά πανίσχυρος και θα συγκροτήσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου διαθέτει τη στήριξη —πέραν φυσικά των δικών του βουλευτών, αυτών του δεξιού κόμματος Λικούντ— των δύο εθνικιστικών κομμάτων (Εβραϊκή Εστία, Ισραέλ Μπεϊτένου) και  των δύο υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων (Σας, Ενωμένο Ψηφοδέλτιο της Τορά), κόμματα που θεωρούν το Ιράν θανάσιμη απειλή για το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, θεωρεί ότι η ενίσχυση της ιρανικής επιρροής στο Ιράκ και την Υεμένη, αλλά και στην Συρία και τον Λίβανο, συνιστούν μείζονα απειλή για την επιβίωση του εβραϊκού έθνους. Επίσης,  η  προθυμία των ΗΠΑ να αποδεχτούν έναν νέο, διευρυμένο ρόλο για το Ιράν έχει δυσαρεστήσει έντονα την Ισραηλινή Κυβέρνηση.  Ο Β. Νετανιάχου δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης με στόχο την καταστροφή  των πυρηνικών εγκαταστάσεων  του Ιράν.  Οι σχέσεις της Ελλάδας με το  Ισραήλ  είναι αναβαθμισμένες , και έχουν υπογραφεί ισχυρές στρατιωτικές συμφωνίες. Μάλιστα, οι Πολεμικές Αεροπορίες του Ισραήλ και της Ελλάδας, έχουν πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου  αεροπορικές ασκήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου