Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γυναίκες και Ισλαμικό Κράτος

Γυναίκες και Ισλαμικό Κράτος: Αυτό είναι το προφίλ της... νύφης του τζιχαντιστή!

Γυναίκες και Ισλαμικό Κράτος: Αυτό είναι το προφίλ της... νύφης του τζιχαντιστή!
Τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από την ηλικία των 9 ετών, «τα πιο αγνά» θα παντρεύονται στα 16 ή 17, ενώ όλες οι γυναίκες θα πρέπει να θεωρούν τη μητρότητα σκοπό της ύπαρξής τους, σύμφωνα με μια διακήρυξη η οποία αποδίδεται σε ένα αποκλειστικά γυναικείο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.
Το ίδρυμα Quilliam, ένα ινστιτούτο μελετών με έδρα τη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι στο κείμενο αυτό αναφέρεται πως οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να εμφανίζονται δημοσίως, να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο και το σώμα, να παραμένουν σπίτι τους και να μην πηγαίνουν σε καταστήματα ρούχων και σε ινστιτούτα αισθητικής καθώς αυτά είναι έργα του σατανά.
Η διακήρυξη αρχών συντάχθηκε από την ταξιαρχία αλ Χάνσα και αποκαλύπτει μια πιο μελανή εικόνα για τη θέση των γυναικών στο χαλιφάτο του ΙΚ από αυτή που παρουσιάζουν οι δυτικές τζιχαντίστριες, οι οποίες υπερτονίζουν τον ρόλο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεσήμανε το ινστιτούτο, που μετέφρασε το κείμενο στα αγγλικά.
«Καθώς έχουν εξωραΐσει το τι σημαίνει να είσαι μια γυναίκα που ζει στο αποκαλούμενο χαλιφάτο, το κείμενο αυτό εξαλείφει τις παρανοήσεις. Οι γυναίκες, αναφέρεται ξεκάθαρα, είναι νοικοκυρές και μητέρες», επισημαίνει το ινστιτούτο στα σχόλια που συνοδεύουν τη μετάφραση.
«Οι περιπέτειες και η έξαψη, τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις δυτικές τζιχαντίστριες που προσπαθούν να στρατολογήσουν νεαρά κορίτσια για να πολεμήσουν στο πλευρό του ΙΚ, είναι ανδρικά προνόμια», προσθέτει.
Το κείμενο αυτό, που πρωτοκυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα στα αραβικά, εξηγεί τι επιτρέπεται στις γυναίκες στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας.
Από την ηλικία των 7 ετών και ως τα 9 τα κορίτσια θα πρέπει να διδάσκονται θρησκευτικά, επιστήμες και τα αραβικά του Κορανίου. Από τα 10 ως τα 12 θα πρέπει να διδάσκονται τι προβλέπει ο ισλαμικός νόμος (σαρία) για τον γάμο, το διαζύγιο, καθώς και πλέξιμο και μαγειρική.
Η διακήρυξη επισημαίνει ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών τελειώνει στην ηλικία των 15 ετών.
Επισημαίνει επίσης ότι ένα κορίτσι μπορεί να φύγει από το σπίτι του αν πρόκειται να σπουδάσει θεολογία, αν είναι γιατρός ή δασκάλα και αν έχει οριστεί μέσω μιας φάτουα ότι πρέπει να πολεμήσει στον τζιχάντ.
Το ινστιτούτο Quilliam σημειώνει ότι στη διακήρυξη δεν γίνεται αναφορά στην κακοποίηση εκατοντάδων γυναικών, οι οποίες, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν απαχθεί, βιαστεί, βασανιστεί, εξαναγκαστεί να προσηλυτιστούν στο ισλάμ ή αναγκαστεί να παντρευτούν μαχητές του ΙΚ στο πλαίσιο της προσπάθειας της τρομοκρατικής οργάνωσης να δημιουργήσει μια περιοχή που θα κυβερνάται βάσει της σαρία.
«Έχουν γίνει πολλές υποθέσεις σχετικά με τον ρόλο των γυναικών που εντάσσονται στο ΙΚ, οι οποίες συχνά χαρακτηρίζονται νύφες τζιχαντιστών», δήλωσε ο Χάρας Ραφίκ, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Quilliam, σε ανακοίνωσή του.
«(Η μετάφραση) αυτή μας επιτρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την προπαγάνδα που διασπείρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους δυτικούς υποστηρικτές του ΙΚ και μας βοηθά να μπούμε στο μυαλό των εκατοντάδων, ίσως χιλιάδων, γυναικών που επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις του», πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...