Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα αποτελούν ένα πρωτόγνωρα θετικό άνοιγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αφορά την φθηνή ενέργεια στη χώρα μας, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αλλά και την διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, εξέφρασε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΕΝ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1» ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα αποτελούν ένα πρωτόγνωρα θετικό άνοιγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αφορά την φθηνή ενέργεια στη χώρα μας, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αλλά και την διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, εξέφρασε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του την Τρίτη (14/4) στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» με τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Ο Παν. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη «είναι ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ, τεράστιας σημασίας και για το μέλλον του τόπου μας», ενώ η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, η κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό του τμήμα θα φτάσει στα 2 δισεκ. ευρώ, θα απασχοληθούν περίπου 20.000 άνθρωποι μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2019, ενώ θα υπάρξουν εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις από αυτό το έργο, με πολύ φθηνές τιμές και μεγάλες εκπτώσεις στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, καθώς και δυνατότητα εμπορίας του προς τις τρίτες χώρες και σημαντικές επενδύσεις παρεμφερείς με τον αγωγό.
«Το έργο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα ελληνικά συμφέροντα. Καταλαβαίνω βέβαια τις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων της Δύσης, αλλά δεν κατανοώ την γκρίνια στην Ελλάδα» δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι οικόπεδο κανενός, ούτε να τη διαχειρίζονται ως μπανανία και ως προτεκτοράτο. Σημείωσε, μάλιστα, το οξύμωρο να υπάρχουν αντιδράσεις για την Ελλάδα που επιχειρεί μια συμφωνία για τη διέλευση του ρώσικου αγωγού, ενώ κανείς δεν μιλά κατά της Γερμανίας που προμηθεύεται όλο το φυσικό της αέριο σε προνομιακές τιμές από τη Ρωσία μέσω του Βόρειου Αγωγού και επιχειρεί να μονοπωλήσει τη ροή του αερίου στην Ευρώπη.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για ισχυρότατη πιθανότητα μαζί με τη συμφωνία για τον αγωγό να υπάρξει και μια άμεση οικονομική συνδρομή από τη Ρωσία προς τη χώρα μας, ως προκαταβολή που θα αποπληρωθεί από τα οφέλη που θα έχει το Δημόσιο από τη λειτουργία του έργου μετά το 2019.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου «δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα, η οποία έχει πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις και προοπτικές» και σημείωσε πως «αν τα πράγματα δεν πάνε καλά οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα για το γερμανικό κατεστημένο και όχι για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό».
Τέλος, επανέλαβε πως σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα η πολιτική του Δημοσίου θα είναι κυρίαρχη. Για την ΔΕΗ ανέφερε ότι δεν θα τεμαχιστεί, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, ενώ πώληση δεν θα υπάρξει ούτε σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΠΑ. «Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας και το συμφέρον του ελληνικού λαού» κατέληξε στην συνέντευξή του ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...