Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Ο εξαγνισμός της κυρίας Μέρκελ

Ο εξαγνισμός της κυρίας Μέρκελ
Οι ρόλοι είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάκρισης και της  διαπραγμάτευσης. Ο καλός και ο κακός , ο ήπιος και ο οξύθυμος , ο συγκαταβατικός και ο αμετακίνητος , ο δογματικός και ο ευπροσάρμοστος:  είναι μερικοί από τους χαρακτήρες οι οποίοι εναλλάσονται στην διαδικασία, αφού χρησιμοποιούνται ως όπλα για όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τους διαπραγματευόμενους. Το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι εκείνο στο οποίο αναδεικνύονται οι νικητές και οι ηττημένοι.
Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της πριν ακόμα λήξει, έχει ήδη αναδείξει ένα νικητή: την Καγκελάριο Μέρκελ. Ο Υπουργός των Οικονομικών της , ο κ. Σόιμπλε παίζοντας με τον πιο πειστικό τρόπο το ρόλο του "κακού", ουσιαστικά απενεχοποίησε την πολιτική προϊστάμενη του, η οποία κινδύνευε: να χάσει την υστεροφημία της στη Δύση,  με το να χαρακτηριστεί "υπονομευτής της ευρωπαϊκής ιδέας"  και να δεχθεί τα πυρά εκείνων των Γερμανών που θεωρούν, ότι η άκαμπτη στάση που διακινδύνευε την ευρωζώνη, ουσιαστικά θα τίναζε στον "αέρα" τα στρατηγικά σχέδια της Γερμανίας. Ήδη , πολλά γερμανικά ΜΜΕ αποδίδουν  τη "διαλλακτική" στάση της  Καγκελάριου στο γεγονός, ότι έχει να χάσει πολλά από ένα ελληνικό  Grexit. Είναι σαφές ότι η Α. Μέρκελ , επισημαίνουν, ως υπεύθυνη πολιτικός θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα δεν διστάζουν να την εμφανίζουν ότι ως υπεύθυνη ηγέτης δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί από την κοινή γνώμη της χώρας της.
"Πολλοί Γερμανοί πολίτες επιθυμούν μεν μια σκληρότερη στάση έναντι της Αθήνας. Όμως η Καγκελάριος, έχει να χάσει πολλά αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει στη Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια. Ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά για την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ, όταν ενισχυθεί στους πληθυσμούς στη νότια Ευρώπη ακόμα περισσότερο το συναίσθημα, ότι τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους", αναφέρουν δημοσιεύματα.
Ο ρόλος  του κ. Σόιμπλε σε αυτήν τη διπλωματική μανούβρα, αποκαλύπτεται από το Spiegel.  Σε ένα σχόλιο στην ηλεκτρονική του σελίδα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνει ότι  ο  Γερμανός Υπουργός Οικονομικών,  πριν από 25 χρόνια ήταν από τους πρωτεργάτες της γερμανικής ενοποίησης  χωρίς να υπολογίζει το κόστος, ενώ σήμερα δεν τηρεί παρόμοια στάση.
 «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας του τότε, είναι η Ελλάδα του σήμερα. Η χώρα βρίσκεται οικονομικά στο τέλος. Αντί να κάνει τα πάντα και να προωθήσει «την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς» της ενωμένης Ευρώπης, το Υπουργείο του Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδια για ένα Grexit και προτρέπει και άλλους ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, επιδίδεται στο ρόλο του πρωτοπόρου υπερασπιστή αξιών και αυστηρού παιδαγωγού. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις», αναφέρει και συμπληρώνει :
«Ναι,  η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της σε αυτήν την κατάσταση. Ναι, οι φορολογούμενοι άλλων κρατών πρέπει γι´ αυτό το λόγο να πληρώσουν, προκειμένου να βοηθήσουν να βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη θέση. Αλλά αυτές οι χώρες έχουν τα χρήματα. Η Βαυαρία, η Έσση ακόμα και το Σλέσβιχ Χόλστάιν, πλήρωναν για χρόνια για τη Σαξονία Άνχαλντ, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο. Και μόνο στενόμυαλοι επαρχιώτες θεωρούν, πως τα χρήματα αυτά δεν επενδύονται σωστά. Το ότι ο Σόιμπλε θέλει τόσα παρακάλια, οφείλεται προφανώς στην αυξανόμενη αντιπάθεια  για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής κυβέρνησης. Θα ήταν καλά εάν ο Σόιμπλε συμπεριφερόταν με το πνεύμα που συμπεριφέρθηκε πριν από 25 χρόνια. Εάν όχι, θα ήταν καλύτερα η Άγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείκνυε αυτό που μέχρι σήμερα όλοι της αρνούνται: ότι είναι μια μεγάλη Ευρωπαία με όραμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου