Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η γεωπολιτική κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ

Bloomberg: Η γεωπολιτική κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ

12.06.2015 | 13:29
Image

Εαν οι υπεύθυνοι της ευρωζώνης ξεπεράσουν το πρόβλημα τους με την ελληνική χρηματοπιστωτική μικροπολιτική και δώσουν περισσότερη οικονομική βοήθεια, δε θα ειναι γι’αυτον τον λόγο, γραφει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Σ'ένα άρθρο στο οποίο διακρίνεται ενας επικριτικός τόνος προς την Ελλάδα, το αμερικανικο πρακτορείο τονίζει οτι ο λόγος που η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ δεν ειναι οικονομικός αλλα γεωπολιτικός. Με αφετηρία το μπρούντζινο άγαλμα του Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας, το πρακτορείο επισημάνει την στρατηγική θέση της Ελλάδας.

Γράφει το Bloomberg:

Το μπρούντζινο άγαλμα του Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας ειναι μια υπενθύμιση της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας μετα τον Δευτερο Παγκόσμιο Πολεμο, ως στρατηγικό προπύργιο των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

“Η γεωπολιτική δύναμη της Ελλάδας εχει χρησιμοποιηθεί ως υπόσχεση, αλλά ως επί το πλείστον ως απειλή”, δήλωσε ο Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας στον τομέα της σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και συγγραφέας ενός βιβλίου για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. “Υπάρχει πάντα η απειλή καταστροφικών δευτερογενών επιπτώσεων, εάν η Ελλάδα αφεθεί στην τύχη της ή, ακόμη χειρότερα, να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος στην αυλή της Ευρώπης."

Το χαρτι της Ελλάδας, ιστορικά ηταν πάντα η θέση της στην νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Καθώς το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει εδάφη προς τα νότια και η Ρωσία αποτελεί απειλή στα βόρεια και οι μετανάστες αποβιβάζονται στην Ευρώπη, το ερωτημα που τίθεται ειναι εαν η Ελλάδα αξίζει περισσότερο απο τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται για να βγει απο την οικονομική κρίση.

Ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι πιστωτές καυγαδίζουν για τις διαφορές στις ποσοστιαίες μονάδες για τις απαιτήσεις του προϋπολογισμού, οι ηγέτες διεξάγουν συνομιλίες για την ασφάλεια και την πολιτική.

«Σκληρές αποφάσεις»

Στην συνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά G7 στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. "Αν και οι δύο πλευρές δείχνουν επαρκή ευελιξία, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα”, είπε. "Αλλά αυτό θα απαιτήσει κάποιες δύσκολες αποφάσεις για όλους τους εμπλεκόμενους, και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ενθαρρύνουμε αυτό το είδος του αποτελέσματος."

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Τσίπρας, στη συνέχεια συναντήθηκαν επί δύο ώρες στο περιθώριο της συνεδρίασης για τη Λατινική Αμερική στις 10 Ιουνίου για να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα.
Με το τραπεζικό σύστημα της χώρας στα πρόθυρα της καταρρευσης, ο Τσίπρας πρεπει να κάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού πριν πάρει τα € 7.200.000.000 ($ 8.200.000.000) από τα υπάρχοντα κεφάλαια διάσωσης της χώρας.

Ρωσικα "χρωματα"

Πριν από αυτό, όμως, ο Τσίπρας έχει προγραμματισει να ταξιδεψει στην Αγία Πετρούπολη για να παρακολουθήσει ένα οικονομικό φόρουμ στις 18 Ιουνίου.
Θα είναι η δεύτερη φορά από τότε ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο που θα συναντήσει τον Βλαντιμιρ  Πούτιν στη Ρωσία. Αυτή η σχέση εχει δυσαρεστήσει το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν κυρώσεις εναντίον της χώρας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για μια συμφωνία φυσικού αερίου που οι ΗΠΑ επέκριναν.

Η Μέρκελ σημείωσε τα στρατηγικά οφέλη μετά την πρώτη συνάντησή της με τον Τσίπρα τον Μάρτιο.

"Έχουμε κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, '' είπε. Η Ευρώπη είναι μια “τεράστια ειρηνευτική προσπάθεια που πρέπει να περάσει από κάθε πολιτική γενιά. '' '

Η ανάγκη να μεινει η Ελλάδα σταθερά στην αγκαλιά της Δύσης ηταν πάντα πίσω απο τον ρόλο της στην Ευρώπη. Για 26 χρόνια, έως ότου εντάχθηκε και η Βουλγαρία το 2007, δεν ειχε κοινά σύνορα με κανενα άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προειδοποίηση του Τρούμαν

Τα λόγια της Μέρκελ ήταν μια επανάληψη του τι είπε ο Τρούμαν στο Κογκρέσο το 1947. Τότε ήταν που πήρε την έγκριση για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για να μην αφεθεί υπο την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου(1946-1949).

''Αν δεν κατορθώσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία αυτή τη μοιραία ώρα, το αποτέλεσμα θα εγίνει αισθητό τοσο στα δυτικά όσο και προς τα ανατολικά” , είπε ο Τρούμαν. "Πρέπει να λάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση.” (Η αναφορά στην Τουρκία δεν υπάρχει στο άγαλμα στην Αθήνα).

Οι Έλληνες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια πριν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την ίδια στιγμή με την Τουρκία, μια κίνηση που ένωνε δυο παραδοσιακούς εχθρους. Η βοηθεια που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Δόγματος Τρούμαν και στη συνέχεια το Σχέδιο Μάρσαλ εδωσε χρόνια ανάπτυξης.

Σύγκρουση Ανάγκων

Οι Έλληνες αριστεροί υποτίμησαν την επιρροή των ΗΠΑ. Το στρατιωτικό καθεστώς, ή η χούντα, το 1967-1974 θεωρήθηκε οτι χρηματοδοτηθηκε απο τις ΗΠΑ. Το άγαλμα του Τρούμαν το οποίο κατασκευάστηκε το 1963 από τους Ελληνο-Αμερικανούς, εχει λεηλατηθεί συχνά κατά τη διάρκεια των ετών ως ένδειξη διαμαρτυρίας των ελλήνων προς την αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς ο Τσίπρας ετοιμαζόταν να συναντήσει τη Μέρκελ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε σε μια συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε αν η επιδίωξη της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελευθερίας θα επικρατήσει πάνω απο την εστίαση στους αριθμούς και στο κέρδος. “Στις μέρες μας ο ρόλος της γεωπολιτικής είναι πιο σημαντικός από ό, τι πριν”, δήλωσε ο Κοτζιάς. "Ο κόσμος μας είναι στη μέση μιας διαμάχης μεταξύ των τρεχουσών αναγκών και των μελλοντικών απαιτήσεων”
Όπως λέμε στην Ελλάδα η ΕΕ "πρέπει να μάθει να βλέπει πέρα ​​από τη μύτη της”, ειπε. "Για να διαχειριστεί το μέλλον μας οχι ως μια στιγμιαία ενέργεια, ούτε ως μια συνέλευση των μετόχων που σκέφτεται με ορίζοντα των τριμηνιαίων κερδών”.

Πηγη - Bloomberg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα