Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 δις του Πούτιν που δεν είδαμε και τα 50 του Σόϊμπλε για το Grexit! Αλήθειες και ψέμματα

Άρθρο Του Χρήστου Καπούτση

25.07.2015 | 21:14
Image


Φεβρουάριος του 2010 η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη διαχειρίσιμη. Ο τότε πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου επισκέπτεται τη Μόσχα και στο Κρεμλίνο συναντά τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ και τον Πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν. Οι ρώσοι ηγέτες ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, για δανεισμό της Ελλάδας μέχρι 25 δισεκατ. ευρώ, ώστε να αποφύγει την προσφυγή της για δανεισμό στο ΔΝΤ.

Όμως σε αυτές τις συναντήσεις ο Γ.Α. Παπανδρέου, δεν μίλησε καθόλου για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά μόνο για τα οικολογικά προβλήματα του Πλανήτη! Έτσι εξηγείται η θυμωμένη αναφορά του Ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ «να πάτε στο ΔΝΤ», που παρότι η Ρωσία είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του ΔΝΤ, είναι γνωστό ότι, το αποστρέφεται. Απλά ο Ντ. Μεντβέντεφ, έδειξε την ενόχλησή του προς τον Γ.Α. Παπανδρέου, διότι φαίνεται να αντιλήφθηκε, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε ήδη αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα του στα «δεσμά» του ΔΝΤ. Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και βουλευτής της Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης, δήλωσε: «Ο ηγέτης της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ χαμηλότοκο δάνειο στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς, ο έλληνας Πρωθυπουργός, ουσιαστικά ανακοίνωσε το «πάγωμα» των ελληνορωσικών σχέσεων, προκειμένου να ικανοποιήσει τους αμερικανούς».


Βέβαια, εφόσον η Ελλάδα αποδεχόταν το δάνειο από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες από τους Ρώσους διευκολύνσεις στις αγορές πολεμικού υλικού από τις Ρωσικές Πολεμικές Βιομηχανίες για τον Ελληνικό Στρατό και κυρίως, την αναβαθμισμένη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τότε, η Ρωσία θα εξελισσόταν σε προνομιακό εταίρο της Ελλάδας, σε γεωπολιτικό επίπεδο, προκαλώντας, εκ των πραγμάτων, ρωγμές στη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ε.Ε.). Άλλωστε, είναι διδακτικό το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που το «άνοιγμά» του στη Ρωσία, είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την Κυβέρνησή του, που φαίνεται, ότι δεν το αγνόησε ο Γ.Α. Παπανδρέου.

Δεύτερη απόπειρα δανεισμού της Ελλάδας από τη Ρωσία, έγινε πρόσφατα.

Με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 17 βουλευτές της ΝΔ, επικαλούμενοι δημοσίευμα εφημερίδας, ζητούν να μάθουν από τον Πρωθυπουργό, αν αληθεύει η πληροφορία, ότι υπήρξε «αίτημα της Ελληνικής κυβερνήσεως για δάνειο ύψους δέκα (10) δισ. δολαρίων από την Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.» Δηλαδή, κατά το δημοσίευμα και τους Βουλευτές της Ν.Δ., για 10 δισεκ. ευρώ δάνειο από τη Ρωσία, η Ελλάδα θα έφευγε από την Ευρωζώνη, θα επέστρεψε στη δραχμή και έτσι, θα απέφευγε τον οικονομικό στραγγαλισμό των ευρωπαίων δανειστών!


Για το θέμα αυτό, επικοινωνήσαμε με Ανώτατο Κυβερνητικό στέλεχος, που αποκάλυψε τα εξής:

Έξι κορυφαίοι Υπουργοί από τους οποίους οι δύο είναι ήδη πρώην, ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Παππάς, ο Ν. Κοτζιάς, ο Π. Λαφαζάνης, ο Π. Καμμένος και η Ν. Βαλαβάνη, πρότειναν στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα, να επιχειρήσει, βάση ολοκληρωμένου σχεδίου, την ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Οικονομία, ο Τουρισμός, η Ενέργεια και η Ασφάλεια. Υποστήριζαν, αυτά τα κυβερνητικά στελέχη, ότι, η Ρωσία, κυρίως για λόγους γεωπολιτικής, θα ήταν ένα ισχυρό στήριγμα της Ελλάδας, ένα plan B, στην περίπτωση που οι συνομιλίες με τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές μας, οδηγούνταν σε ναυάγιο και ήταν αναπόφευκτα και το Grexit και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Με το πάθος ή την αφέλεια του νεοφώτιστου, πίστευαν, ότι το άνοιγμα στη Ρωσία και ειδικά συμφωνία για τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικής ενέργειας, πιθανόν θα επέβαλε αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία και μια πιο συμφέρουσα συμφωνία για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης!


Όμως, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Αγία Πετρούπολη ο Βλ. Πούτιν και ο Α. Τσίπρας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε, εάν η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ρωσία, απάντησε με τρία «όχι». «Νιετ, Νιετ, Νιετ» είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδοντας ότι έγινε κάποια σχετική συζήτηση. Επίσης, κορυφαίος υπουργός της Ρωσικής κυβέρνησης έκανε την πιο κατηγορηματική δήλωση, επισημαίνοντας ότι: «Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο συμβιβασμός με τους δανειστές».


Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση». Είναι μια δήλωση του Πρωθυπουργού, που ερμηνεύεται και ως αποδοκιμασία των υπουργών- συνεργατών του, που πρότειναν να βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα των Ελλάδας, εκτός της Ε.Ε. , με χώρες αναφοράς τη Ρωσία και την Κίνα.


Βέβαια με όρους καθαρά «οικονομικίστικους» και «αγοραίους», υπήρχε και πιο συμφέρουσα πρόταση, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση αποφάσιζε να μην υποκύψει στους εκβιαστές – δανειστές μας και «περήφανη» να αφήσει την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη Δραχμή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν έτοιμος να προσφέρει στον Γιάνη Βαρουφάκη και στην ελληνική κυβέρνηση 50 δισ. ευρώ για να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως γράφει το blog της Euractiv, heardineurope.blogactiv.eu, και εμμέσως επιβεβαίωσε ο πρώην «τσάρος» της Ελληνικής Οικονομίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Σόιμπλε υπέθεσε ότι με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν πιο εύκολη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς μία τέτοια κίνηση συνάδει με την ιδεολογία της αριστεράς». Ο Σόιμπλε δεν ανέφερε από πού θα προέρχονταν αυτά τα 50 δις. ευρω. Όχι φυσικά από τα Γερμανικά Ταμεία. Εικάζεται ότι μέρος του πακέτου των 50 δις. ευρώ ίσως προερχόταν απ' τα κοινοτικά κονδύλια 35 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη χώρα μας ως το 2020, συν τα κέρδη της ΕΚΤ απ' τα ομόλογα.

Να προσθέσουμε ότι, στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο τρίτο υπόγειο ενός μεσαιωνικού πύργου που ανήκει στο ξενοδοχείο Μonopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ο «επίμονος» Β. Σόιμπλε είχε ρωτήσει, παρουσία του Τόμσεν, τον τότε αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, «Πόσα θέλετε για να φύγετε από την Ευρωζώνη;». Όλα έχουν την «τιμή» τους τελικά…








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...