Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Η Γεωπολιτική θα «κρατήσει» την Ελλάδα στην Ευρωζώνη;

άρθρο Του Χρήστου Καπούτση


     
Η Γεωπολιτική αποδεικνύεται το ισχυρό «χαρτί» της Ελλάδας,  στην προσπάθειά της να αποφευχθεί ένα Grexit και να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.  Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και συνακόλουθα από την Ε.Ε., θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στη συνοχή, το κύρος και την αξιοπιστία της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.). 
 «Πιθανή  χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδός της από το ευρώ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων, αλλά  και γεωπολιτικό κόστος  για την Ευρώπη», είπε ο  Donald Tusk που ηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμικού οργάνου που ορίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της ΕΕ. Και ακόμη ο Ντόναλντ Τούσκ είναι  ο υπεύθυνος για την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Επίσης, έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, η γραπτή  δήλωση που παρέδωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο ο  πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με την οποία: «Η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και κατ’ επέκταση στην καρδιά της Ευρώπης και της Ε.Ε., είναι υψίστης γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας.»
Ανάλογη είναι και η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών  Τζακ Λιου , που αφού εκτίμησε,  ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αναφέρθηκε  στη «βαθιά» απροθυμία
μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, επεσήμανε με έμφαση  ότι,  «έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε., είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα τεράστιο σφάλμα».  
Είναι σαφές ότι η κρίσιμη παράμετρος , που προστίθεται στα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα για την αξιολόγηση της Ελλάδα από τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές μας,  είναι η γεωπολιτική αστάθεια που θα προκληθεί, στην ήδη βεβαρυμμένη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην περίπτωση που η Ελλάδα εξωθηθεί στην έξοδο από την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα, μέχρι τώρα,  αποτελεί το ανάχωμα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς το κράτη της Ε.Ε. Κυρίως όμως, μία ευρωπαϊκή  Ελλάδα έχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ασφαλή τροφοδοσία , με φυσικό αέριο και πετρέλαια, της ενεργοβόρας Δυτικής Ευρώπης, που δεν διαθέτει επαρκείς ενεργειακούς πόρους.
Επίσης, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας,  το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει  εσωτερικά προβλήματα επιχειρησιακής επάρκειας στην νοτιοανατολική του πτέρυγα, αφού θα δράσει ως καταλύτης  η παράμετρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο, με την Ελληνική Κυβέρνηση να εκφράζει βάσιμες ανησυχίες ,  ότι η Άγκυρα ήδη αξιοποιεί τη δύσκολη θέση της χώρας μας,  για να επιβάλει την αναθεωρητική  και επεκτατική της πολιτική στο Αιγαίο και τη Θράκη.  Επιπλέον, το Grexit θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια σπρώχνοντας την Ελλάδα προς τη Ρωσία, μεταβάλλοντας τους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή. 
Για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά κυρίως για να μπορεί να αντιδρά στη Ρωσία από ισχυρή θέση, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Deutsche Wirtschafts Nachtrichten.
Προφανώς, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει το τέλος της ΕΕ, η οποία επιθυμούν να παραμείνει ενωμένη,  για να αντιμετωπίσει την απειλή της Ρωσίας, υποστηρίζει ο αναπληρωτής Γ.Γ του ΝΑΤΟ.
Και ακόμη, έξοδος  της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα είναι η αφετηρία μη αναστρέψιμων δυσμενών εξελίξεων για την Ε.Ε..
Διαμελισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέσσερα προβλέπει το αμερικανικό ίδρυμα μελετών Stratfor, που θεωρείται το think tank του Αμερικανού ΥΠΕΞ και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.  «Η Ευρώπη θα χωριστεί σε 4 κομμάτια: στη δυτική Ευρώπη, την ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τα βρετανικά νησιά. Αν και θα συνυπάρχουν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τόσο κοντά όσο βρίσκονταν πριν», αναφέρεται στην έκθεσή του το Stratfor.  Παράλληλα, προβλέπεται αναζωπύρωση των εθνικιστικών κινημάτων, δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στις πρωτεύουσες της κεντροδυτικής Ευρώπης, που θα προκαλέσουν προβλήματα πολιτικής αστάθειας και οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

         **

  Ελλάδα,  Κύπρος και Ισραήλ «νησίδα» ασφάλειας και σταθερότητας.

   Στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και στο ρόλο τους ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην φλεγόμενη περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής , αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,  στη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.  Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό , ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι,
«αυτό που θέλουμε κατά βάθος Ελλάδα,  Ισραήλ και Κύπρος και αυτό, που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον,  είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία». 
Επισημαίνουμε ότι, Ελλάδα και Ισραήλ, με την ενθάρρυνση της αμερικανικής διπλωματίας,  έχουν αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις σε ζωτικούς τομείς , όπως είναι η  ασφάλεια (αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία)  και η ενέργεια (σχέδια για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας).
 Μετά το Ισραήλ, ο Ν. Κοτζιάς, επισκέφτηκε  την Παλαιστίνη, όπου συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρ. Αλ Μάλκι, ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Mαχμούντ Αμπάς.  «Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα και το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης. Η στήριξή μας συνεχίζεται σήμερα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο.  Επίσης ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους συνομιλητές του, ότι  ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ.

                               
                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου